characters characters

11/15 - Numeralul ordinal
Grupa mare    Matematica

13 noiembrie 2013   
1. Are dificultati indeosebi la acordul dintre numeral si substantivul care il insoteste (Exemplu: in loc de „al saptelea camion”, spune: „a saptelea camion” sau „al saptea camion”).
Copilul tau este la varsta la care invata cuvintele care exprima numeralul.

Ce poti face ca parinte

 • Numeralul ordinal trebuie utilizat preponderent pentru a denumi ordinea obiectelor.Ofera-i copilului posibilitatea de a-si alege un obiect dintr-un sir de obiecte, numindu-i ordinea. De asemenea, atinge obiectul sau fiinta despre care vorbesti si insista asupra unui limbaj corect: prima floare este rosie, a doua floare este alba, al treilea avion e albastru.
 • Valorifica situatiile in care este vorba de evenimente mai putin vizibile, dar cu efecte pe care copilul le poate sesiza si atrage-i atentia asupra lor folosind numeralul ordinal (De exemplu: prima data am fost la farmacie, a doua oara am fost la posta etc.).

2. Formuleaza numeralul ordinal „primul”/”prima”, dupa tiparul celorlalte, prin numarare (Exemplu: in loc de „primul”, spune „al unulea”, in loc de „prima” spune „una”).

Ce poti face ca parinte

 • Exersarea in contexte variate, folosind obiecte sau jucarii reprezinta cea mai buna cale prin care se fixeaza aceste cuvinte. Acest lucru se face in timp, prin folosirea lor in vorbirea curenta, in jocuri si activitati in care copilul vede ce inseamna primul/prima dintr-un sir de elemente.
 • Un mijloc eficient pentru insusirea numeralului ordinal il pot constitui povestile. Numarati impreuna: primul pitic, al doilea pitic, al saptelea pitic sau prima lebada, a doua lebada, ultima lebada.
 • Roaga copilul sa ordoneze jucariile dupa indicatii date, de exemplu: masina este prima, avionul este ultimul.

3. Greseste in identificarea primului şi ultimului element dintr-un sir (Exemplu: „citeste” obiectele din sir de la dreapta la stanga si de aceea greseste cand trebuie sa spuna care este primul si ultimul).

Ce poti face ca parinte

 • Cand te joci cu copilul tau si alcatuiti siruri cu diverse obiecte: cirese, biscuiti, alune, pietricele etc., asaza sirul de obiecte de fiecare data de la stanga la dreapta. Cand pui in sir primul si ultimul obiect spune ca acesta este primul/ultimul. Explica-i ca primul obiect se afla in dreptul mainii stangi si ultimul in dreptul mainii drepte.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu