characters characters

6/11 - Iarna
Clasa a II-a    Romana

20 decembrie 2013   
1. Copilul nu intoneaza corect intrebari si exclamari deoarece nu le deosebeste in vorbire.


Ce poti face ca parinte

  • Prin exersare, ajuta copilul sa faca diferenta dintre o intrebare si o exclamare. Foloseste orice prilej.
    Exemplu:
    Sunteti intr-un magazin la raionul cu jucarii, sunteti pe strada, in parc, vede un desen animat, un film etc.
  • De obicei pune multe intrebari. E suficient sa i te adresezi:De ce pui atatea intrebari? Va da un raspuns apropiat de acesta: Pentru ca vreau sa stiu…sa aflu…sa vad cum functioneaza etc.
  • Foloseste momentul si spune-i ca atunci cand vrea sa afle ceva ce nu cunoaste el intreaba si asteapta un raspuns. Intonatia este crescatoare.
  • Cand vede un obiect nou, cand ii reuseste ceva, se entuziasmeaza de ceva anume( E grozav jocul!) copilul de fapt exclama. Il ajuti daca ii atragi atentia ca el exclama atunci cand se mira, cand e fericit, cand striga, cand spune Te rog !, cere scuze. Atentie la intonatie, care este descrescatoare.
  • Jocuri simple : intrecere la intrebari, intrecere la exclamari


2. Completeaza gresit semnele de punctuatie dintr-un text din care acestea lipsesc.


Ce poti face ca parinte
 

  • Reia cu copilul texte pe care deja le-a parcurs si pe care le cunoaste. Citeste-i propozitii in care apar semne de punctuatie. Pune-l si pe el sa intoneze asa cum ai facut tu. Explica-i de ce s-au folosit.
    Exemplu:
    Odata, o vulpe s-a dus la un cotet.
    Vino, vulpe! De ce fugi ? a strigat Grivei.
    Explicatii:
    La sfarsitul propozitiei Odata, o vulpe s-a dus la un cotet. s-a scris punct deoarece ne comunica o informatie sigura despre vulpe.
    La sfarsitul propozitiei Vino, vulpe! s-a scris semnul exclamarii pentru ca este un indemn.
    La sfarsitul propozitiei De ce fugi? s-a pus semnul intrebarii pentru ca se asteapta un raspuns la ceva ce nu cunoaste, nu stie.
    La sfarsitul propozitiei a(A) strigat Grivei. s-a scris punct pentru ca ne spune, ne comunica o informatie sigura: cine a strigat sau ce a facut Grivei.
  • Ca sa completeze corect semnele de punctuatie intr-un text, copilul trebuie sa citeasca propozitiile cu intonatia potrivita. De aceea, e necesara exersarea citirii.
  • In magazine, pe garaje, la scara blocului, pe afise aflate in diverse locuri veti gasi adesea mesaje care nu respecta scrierea corecta: lipsesc litere, initiale gresite, semne de punctuatie etc. Cititi impreuna si faceti haz. Roaga-l pe copil sa le corecteze, daca poate.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu