characters characters

2/11 - Audierea si redarea povestilor
Grupa mica    Limba si comunicare

25 noiembrie 2013   
1. Intampina probleme in alcatuirea de propozitii ce redau intamplari/ momente dintr-o poveste. (Exemplu: desi cunoaste etapele povestii, copilul nu gaseste cuvintele potrivite ca sa se exprime).

Este normal sa se intample asa, deoarece vocabularul copilului tau este destul de redus pentru a-i permite exprimarea libera in propozitii. Sau chiar daca stie multe cuvinte, efortul de a le lega in propozitii este destul de mare pentru el.

Ce poti face ca parinte

  • Aceasta varsta este o perioada de dezvoltare importanta a comunicarii. De aceea, este indicat sa-i oferi copilului tau cat mai multe ocazii de a lua contact cu limbajul (scris, vorbit), cu lumea miraculoasa a povestilor. Spune-i sau citeste-i povesti in timpul zilei, inainte de culcare sau oricand iti cere acest lucru.
  • Incurajeaza-l sa spuna cuvinte sau propozitii despre faptele si personajele din poveste. Sa rosteasca si el anumite expresii din poveste. De asemenea, ar fi indicat sa se costumeze intr-un personaj si sa spuna replici.


2. Nu foloseste cum trebuie cartile de povesti. (Exemplu 1: rasfoieste cartea cu brutalitate; Exemplu 2: trateaza cartile ca pe niste jucarii carandu-le/mutandu-le prin toata casa, le foloseste ca obiecte de constructie);

La varsta aceasta, copilul tau isi coordoneaza mai greu corpul si nu este prea indemanatic, de aceea el foloseste mai brutal cartile. Poate si pentru ca nu stie inca cum sa se poarte cu ele. Intre 3 si 5 ani copilul incepe sa inteleaga care este rolul cartii in viata oamenilor. Iar tu, ca parinte, ai un rol important in a-l face sa priveasca cartea cu interes si respect, pentru ca esti un model pentru el.

Ce poti face ca parinte

  • Cumpara copilului tau carti de povesti, pentru ca astfel el va invata sa iubeasca cartile inca de mic. Orice poveste este o ocazie de a invata noi cuvinte si expresii, de a invata despre comportamentele pozitive. Placerea de a asculta povesti se va transforma mai tarziu in placerea de a citi.
  • Alege cartea cu mai multe imagini si mai putin scris.
  • Alege cartea in care se foloseste un limbaj simplu si clar. O carte usor de parcurs este aceea cu personaje si actiuni putine, clar prezentate.
  • Alege cartea in care personajele, obiectele sunt ilustrate cat mai aproape de lumea reala. Astfel, copilul tau va intelege mai usor notiunile noi pe care le intalneste in carte.
  • Asaza cartile in biblioteca cu atentie si foloseste-le cat de des poti, astfel incat copilul tau va invata respectul tau pentru carti si va incepe sa procedeze si el la fel. 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu