characters characters

13/23 - Adjectivul
Grupa mare    Limba si comunicare

16 decembrie 2013   
1. Adjectivele cu grad de abstractizare mare (Exemplu: spatios, cristalin, dinamic, atractiv, dificil, modern) sunt cuvinte al caror sens il intelege, insa nu le utilizeaza in comunicarea curenta.

„Bagajul” adjectivelor folosite in mod curent este in general limitat la insusiri privind culoarea (rosu, galben, verde, albastru, alb, negru), pe raporturi dimensionale (mare, mica), pe însusiri gustative (dulce, acru), mai putin olfactive si tactile, pe calitati fizice (frumoasa, draguta) si morale (lenes, harnic, mincinos).

Ce poti face ca parinte

  • Stimuleaza-ti intotdeauna copilul sa se exprime in propozitii dezvoltate, sa utilizeze fraze descriptive, in care sa denumeasca insusirile/caracteristicile unor obiecte, fiinte, locuri, materiale. Intr-un cuvant, incurajeaza-l sa foloseasca cat mai multe adjective.
  • Adjectivele noi cu care a luat contact dintr-o poezie, poveste, o emisiune sau un film, se insusesc cel mai bine in procesul observarii directe a lucrurilor, fiintelor, aspectelor de viata. Aceste cuvinte noi trebuie explicate imediat copilului, pe masura ce le utilizezi atunci cand lecturezi, povestesti sau vorbesti. Poti sa le explici, utilizand sinonime cunoscute de catre copil. Este important ca apoi, adjectivele noi sa fie folosite de catre copil si in alte contexte verbale pentru a se favoriza introducerea lor in vocabularul sau activ.


2. Foloseste incorect adjective ce exprima insusiri opuse, prin formularea gresita a acestora.
Adaugarea prefixul negativ „ne” pentru a gasi forma opusa, antonimica (Exemplu: corect – necorect in loc de incorect; util – neutil in loc de inutil; ordonat – neordonat in loc de dezordonat; muncitor – nemuncitor in loc de lenes). 

Ce poti face ca parinte

  • Corecteaza aceasta greseala ori de cate ori o sesizezi la copilul tau. Reformuleaza corect, fara a insista prea mult pe acest aspect. Prin acumularea experientei verbale, in mod practic, in procesul viu al comunicarii, copilul tau va dobandi treptat acel „simt al limbii” iar astfel de greseli nu vor mai exista.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu