Scoala Altfel, la prima editie: aspecte pozitive si aspecte negative
Programul Scoala Altfel, una dintre modificarile introduse de noua lege a educatiei, a avut loc pentru prima data in acest an, in saptamana 2-6 Aprilie.
Am vrut sa aflam parerea parintilor despre organizarea acestui program, asa ca le-am propus parintilor din comunitatea SuntParinte.ro sa raspunda la un chestionar pe aceasta tema.Vezi mai jos intr-o prezentare grafica, concluziile legate de aspectele pozitive sau negative ale programului Scoala Altfel:
Cele mai mentionate aspecte pozitive au fost:
• socializarea dintre copii si cadre didactice
• lipsa constrangerilor
• diversitatea activitatilor organizate
Printre alte aspecte pe care parintii le-au apreciat ca pozitive, se numara si: absenta temelor pentru acasa si a stresului indus de evaluare, implicarea parintilor in activitati alaturi de copii si cadre didactice, faptul ca, prin activitatile propuse, copiii isi pot descoperi abilitati in anumite domenii, aplicarea informatiilor teoretice in activitati practice, libertatea copiilor de a alege activitatile la care doresc sa participe, descoperirea relatiilor dintre discipline diferite si descoperirea de catre copii a unor profesii mai putin cunoscute.
Iata ce spun doua mamici despre aspectele bune ale acestui program:
- mama, copil in clasa a III-a, Bucuresti:
(Fiica mea)” a fost impresionata de povestile personalitatilor intalnite si i s-a starnit curiozitatea de a citi si de a afla mai multe despre acesti oameni.”
- mama, copil in clasa I, Vrancea:
“Programul ofera posibilitatea crearii unor relatii mai stranse intre cadrele didactice si copii, se pot desfasura activitati distractive, de dezvoltare personala, activitati propuse chiar de elevi, pentru care in mod normal in cadrul programului din scoala nu exista timp.”
Cel mai frecvent mentionate aspecte negative ale programului Scoala Altfel in raspunsurile parintilor au fost:
• organizarea si aglomeratia
• dezinteresul cadrelor didactice si al elevilor
Este important de mentionat faptul ca 20% dintre parinti au considerat ca nu au existat aspecte mai putin bune privind desfasurarea Scolii Altfel.
Alte lucruri care i-au nemultumit pe parinti in organizarea programului Scoala Altfel au fost: faptul ca unele activitati au presupus cheltuieli suplimentare, timpul prea scurt alocat unui numar prea mare de activitati, probleme legate de supravegherea copiilor, oboseala copiilor, faptul ca in unele scoli nu au fost organizate activitati in afara clasei, perioada aleasa pentru desfasurarea programului (in preajma vacantei de Pasti), nerespectarea programului anuntat sau lipsa evaluarii elevilor.
Iata raspunsurile a doua mamici referitoare la aspectele mai putin bune ale programului Scoala Altfel:
- mama, copil in grupa mare, Bucuresti:
“Proasta organizare si faptul ca activitatile care implica participare financiara din partea parintilor, nu sunt subventionate de gradinita/scoala. Astfel, beneficiaza tot copiii care au sau au avut deja acces la astfel de activitati, iar ceilalti raman acasa.”
- mama, copil in clasa I, Cluj:
“Perioada de desfasurare, modul in care a fost impusa activitatea tuturor scolilor, costurile neprevazute pt numeroase familii, riscurile la care au fost expusi copiii in unele activitati si inca multe altele.”
Afla mai multe despre rezultatele analizei Scoala Altfel- ce cred parintii, cadrele didactice si copii.
Cum ai trait tu si copilul tau experienta Scoala Altfel? Ce aspecte pozitive si/sau negative ale programului Scoala Altfel ai adauga?
Chestionarul a fost aplicat cadrelor didactice si parintilor din comunitatile www.didactic.ro si www.suntparinte.ro in perioada 8-11 aprilie 2012.
La chestionar au raspuns 1273 de cadre didactice si 1013 parinti.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum incurajezi interesul pentru invatare
7 feluri in care poti incuraja interesul copilului tau pentru invatare pe termen lung.
-
Doua motive pentru care copiii amana invatarea
Doua stari fizice si emotionale diferite care duc la decizia de a amana proiectele importante.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
Comentează: