characters characters

Sase recomandari pentru o vacanta alaturi de copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 mai 2010    |   2468 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Au trecut cateva anotimpuri bune pana cand, intr-un final ai reusit sa aduni toata familia si sa-i convingi sa formeze o echipa in excursia pe care le-o propui. Credeai ca excursia inseamna relaxare? Uneori chiar si cu cele mai minore detalii puse la punct, vacanta in familie poate deveni o adevarata aventura, o ecuatie cu multe necunoscute si neprevazute. Asa ca, noi iti oferim cateva sugestii de care sa tii cont atunci cand ai pasit in afara casei, pe drumul spre vacanta care va asteapta de mult.

 

1. Evita sa mai verifici manierele copilului tau. Multi parinti, inainte de a merge in vacanta si de a fi cazati la un hotel, repeta inca din masina regulile de conduita. “Ce spunem cand intram? Cum ne comportam? Nu uitati sa zambiti frumos” etc. Din pacate se intampla ca, la hotel, sa fim pusi intr-o situatie in care sa nu primim ceea ce dorim. Fie camera cu vedere la mare nu este gata inca si ni se ofera altceva, fie pretul e mai mare decat stiam. Si atunci apar reactiile total nepoliticoase. Ce invata copilul din asta? Mai nimic. Vorbele mamei si ale tatalui din masina, nu mai au niciun rost pentru ca nici macar ei nu le respecta. Asa ca, incearca sa nu mai verifici manierele, ci bazeaza-te ca educatia pe care ai oferit-o pana acum isi va arata roadele atunci cand va fi nevoie.


2. Aminteste-ti ca, pana si in vacanta, standardele de disciplina trebuie mentinute.
Vacanta nu inseamna pauza de la disciplina. Se fac mici exceptii, insa se si cere ceva inapoi. Daca liceanul tau isi doreste sa iasa intr-o discoteca intr-una din seri cauta sa-i cunosti noii prieteni, vezi daca ceva ti se pare suspect, pune o limita de timp pentru prima seara (la miez de noapte sa se intoarca acasa), iar in ziua urmatoare va avea de indeplinit o sarcina pentru ca i s-a permis iesirea. Incearca sa nu-l izolezi daca mergeti undeva. La aceasta varsta e oricum “groaznic” pentru ei sa mearga in vacanta cu parintii, de aceea incearca sa le respecti nevoia de independenta si libertate.


3. Incearca sa iesi putin din tipare. Daca esti cunoscut de toti membrii familiei ca o persoana serioasa, incearca sa te bucuri si sa pari entuziasmat de aceasta vacanta. Vei insufla tuturor buna dispozitie si ii vei determina sa se comporte si ei ca si tine. Trezeste-i  cu un zambet pe buze si o mangaiere, propuneti-le o iesire pentru a testa terenul. Asa ca, incearca sa privesti partea buna a situatiei: in sfarsit, dupa cativa ani ai reusit sa aduni toata familia si sa le oferi excursia de mult dorita. Nu a iesit exact cum iti doreai si nu e totul perfect, dar unde scrie ca trebuie sa fie perfect? Nu locul, ci oamenii si relatia dintre ei conteaza.


4. Chiar daca ai planificat de dinainte, cu harta in mana exact ce veti face in zilele libere, incearca sa mentii o atitudine flexibila. Acest lucru trebuie avut in vedere mai ales cu copiii, cu atat mai mult daca sunt la varsta adolescentei. Daca pentru tine a vizita nu stiu ce ruine este unul din scopurile vacantei, pentru copil s-ar putea sa nu fie. Si atunci fie incerci o abordare noua, "Facem asta impreuna si apoi esti lasat sa faci ce doresti" fie stabilesti un alt obiectiv pentru copil. Se intampla ca lista pe care ti-ai construit-o cu lucruri de facut sa nu fie aceeasi ca cea a “echipajului”, asa ca incearca sa ramai flexibil si sa fii deschis propunerilor si schimbarilor.


5. Ia in considerare atunci cand planifici activitatile de peste zi si varsta copilului tau.
Acesta este un factor important daca vrei sa mai vina si altadata in excursie cu tine si daca vrei sa-i mentii buna dispozitie pe tot parcursul iesirii.


6. Realizeaza o buna gestionare a banilor, mai ales in ceea ce priveste banii de buzunar ai copilului tau. Daca ai un adolescent, s-ar putea sa doreasca sa iasa in oras cu copii de varsta lui, de aceea este bine sa te asiguri ca va avea resursele financiare necesare.

 

Recomandarile tale
Noi am oferit o serie de recomandari. Tu ce altceva crezi ca ar fi util de adaugat? Asteptam sugestiile tale.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe