characters characters

Sapte motive pentru care plang copiii

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 ianuarie 2019    |   2158 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

motive pentru care plang copiii
Plansul copiilor este o reactie naturala si normala, la fel ca si frustrarea parintilor atunci cand copiii plang prea des. Motivele pentru care un copil plange pot fi extrem de variate, iar descifrarea plansului este mai dificila atunci cand copilul nu si-a dezvoltat inca limbajul.

Citeste si:

Cum faci fata crizelor de plans ale copilului 

Bebelusul tau plange? Afla cu AniApp de ce si cum il poti ajuta 


Uneori copiii care vorbesc deja, pot plange fara ca cei din jur sa inteleaga motivele reale. Daca copilul tau a plans vreodata pentru ca, cuptorul cu microunde "i-a mancat micul dejun" sau plange pentru ca i-ai spus ca nu poate sa manance din mancarea cainelui, nu esti singurul parinte care se confrunta cu astfel de situatii. Copiii pot plange dintr-o multime de motive care mai de care mai bizare.

Iata celemai frecvente motive pentru care un copil plange, care sa te ajute sa navighezi in primii ani de viata, starile emotionale ale copilului tau.

Oboseala excesiva

Daca copilul plange fiindca i-ai pus cerealele in bolul rosu in loc de cel roz, sau pentru ca i-ai cerut sa-si ia papucii in picioare, s-ar putea ca oboseala sa fie cea care ii declanseaza plansul. Oboseala ii face pe cei mici (dar si pe cei mari) sa se comporte cel putin ciudat. Poti preveni aceste crize de plans ale copilului stabilind un program consecvent de somn. Pana la varsta de 3-4 ani, copiii ar trebui sa aiba cel putin un somn de dupa-amiaza.

Foamea

Se intampla pana si adultilor, iar in ceea ce ii priveste pe copii lucrurile par mai simple fiindca un copil caruia ii este foame, va cere de mancare. Cand sunt prea mici pentru a-si exprima foamea verbal, plansul poate fi un semn al foamei. Chiar si copiii mai mari pot sa astepte prea mult pana cand isi exprima foamea si intre timp, sa devina tensionati sau frustrati.

Suprastimularea

Locurile de joaca, petrecerile pentru copii, sau o multime de jocuri si activitati date copilului, pot deveni obositoare la un moment dat. Copiii suprastimulati din cauza mediului vor incepe sa planga fara niciun motiv aparent. In astfel de cazuri e important sa scoti copilul din mediul in care se afla, intr-o incapere linistita si sa petreci cu el cateva minute in care sa il ajuti sa se reculeaga. Pentru unii copii acest lucru nu este suficient si isi vor dori sa mearga acasa, in mediul lor obisnuit si familiar pentru a se linisti.

Stresul

Copiii, asemenea adultilor, se streseaza din diferite motive. Pana si lectiile de inot la care trebuie sa mearga saptamanal, desi ii plac, s-ar putea sa fie un motiv de stres. Copiii au nevoie si de timp liber pentru a se juca si a se relaxa. In plus, problemele din familie sunt percepute si de copil si sunt traite la aceeasi intensitate emotionala, ca in cazul adultilor. La varste mari, stresul ridicat il pot face pe copil sa planga pentru motive minore sau sa se intristeze brus. Copiii mai mari pot fi invatati exercitii de respiratie si chiar meditatia pentru a reduce din stresul pe care uneori il resimt.

Nevoia de atentie

Uneori copilul se poate juca linstit si e de ajuns sa iti intorci privirea ca va si incepe sa planga. Plansul este in acest caz modalitatea pe care a descoperit-o pentru a-ti atrage atentia, chiar daca este negativa. Pentru a-l ajuta sa renunte la acest obicei, ofera atentie copilului tau din proprie initiatia, petrecand timp cu el si apreciaza-l pentru comportamentele sale pozitive.

Dorinte intense

Copiii mici nu inteleg diferenta dintre "a vrea" si "a avea nevoie". Asadar cand copiii doresc ceva, isi doresc sa aiba acel ceva in momentul respectiv. Indiferent daca vrea sa il duci in parc fix atunci cand zice sau vrea o anumita mancare "pe loc", plansetele vor suna a disperare. Ideal ar fi sa nu cazi in capcana vinovatiei si sa renunti la propriile reguli doar pentru a nu-ti mai auzi copilul plangand. Desi e important sa ii arati empatie, lacrimile copilului nu trebuie sa iti schimbe comportamentul. Invata-ti proactiv copilul cum sa faca fata emotiilor pe care le simte, mai ales atunci cand in contexte sociale, nu poate obtine ceea ce isi doreste. De asemenea, invata-l cum sa faca fata emotiilor inconfortabile pe care le simte.

Incercarea de a scapa de o sarcina

Cand un copil nu vrea nici in ruptul capului sa faca ceea ce i-ai cerut, va incepe sa planga. Daca observa ca nu a reusit sa te convinga, va inceta de la sine. Este important sa nu incurajezi acest obicei, deoarece este o forma de manipulare emotionala. Desigur, copiii pot fi si sinceri atunci cand plang pentru ca refuza sa indeplineasca o sarcina. Insa este important sa faci diferenta dintre refuzul autentic al copilului si incercarea lui de a evita o responsabilitate sau o activitate care nu ii place. Arata-i copilului tau ca ii intelegi neplacerea si motivele pentru care ar prefera sa nu treaca prin experienta respectiva, ajuta-l sa gaseasca modalitati prin care sa ii fie mai usor si explica-i care sunt avantajele de care se va bucura daca isi va invinge teama.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe