characters characters

Sapte modalitati de a face fata unui copil care nu respecta regulile

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 august 2010    |   7609 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

De multe ori parintii isi doresc sa aiba un copil mai cuminte care sa asculte si sa respecte regulile impuse la nivel de familie. Este de la sine inteles faptul ca toti copiii vor ajunge mai devreme sau mai tarziu in situatia in care nu vor face ceea ce le spun parintii. Solutiile pentru situatiile in care copilul nu respecta regulile difera de la caz la caz. Cand acest comportament devine un obicei, exista insa cateva recomandari generale pe care le poti lua in considerare.
 
 
Iata cateva dintre caracteristicile copilului care nu respecta regulile:
 • Evita si incalca regulile
 • Ii este greu si chiar refuza sa inteleaga ca uneori e bine sa asculte ce zic altii si sa accepte sfaturile celor mai mari, chiar si pe cele ale parintilor
 • Testeaza si pune la incercare autoritatea parinitlor sau a cadrelor didactice
 • Se opune oricarei cerinte pe care cineva cu autoritate o prezinta
 • Acorda o foarte mare importanta chiar si celor mai nesemnificative evenimente
 • Face scandal in clasa atunci cand simte ca este nedreptatit si poate chiar sa recurga la acte violente indreptate spre cadrul didactic sau/si colegii de clasa
 • Exagereaza si impinge limitele in orice situatie se afla
Inainte de a "trece la actiune" si a lua masuri privind comportamentul copilului, este bine sa te intrebi ce anume incearca sa iti transmita copilul prin nerespectarea regulilor pe care i le impui. A persista intr-un comportament interzis poate transmite mai multe mesaje: "Am nevoie de atentia voastra!, "Vreau sa testez limitele.", "Nu cred ca voi fi pedepsit daca fac acest lucru.", "Vreau foarte mult sa fac acest lucru, chiar daca stiu ca este interzis", "Nu am stiut sau nu am inteles foarte clar ca nu am voie sa fac acest lucru.", "Nu vreau sa respect o regula despre care eu nu am fost intrebat" etc. 
 
Iata si cateva recomandari practice pentru a-l obisnui pe copil sa respecte regulile:
1. Implica-l pe copil in activitati in care poate sa detina controlul, insa activitati care sa fie organizate.
De multe ori, copilul nu intelege ingrijorarea ori sfaturile adultului si le percepe ca pe o forma de control asupra propriei sale independente. Intr-un grup va reusi sa se manifeste si el asa cum vrea, sa arate ce poate si ce stie.

2. Realizeaza o activitate la nivel de familie, in care fiecare membru sa aiba dreptul de a impune o regula pentru toti ceilalti.
Asa va putea si copilul sa formuleze sub forma de regula ceea ce il deranjeaza si si-ar dori sa schimbe la ceilalti.

3. Foloseste o replica de genul: “Stiu ca esti suparat in aceasta situatie, dar hai mai bine sa punem punct acestei situatii acum. Sa nu mai continuam pentru a nu inrautati situatia”. Astfel, copilul va primi o informatia ca vrei sa se opreasca din comportamentul sau verbal ori fizic, totodata intelegand ca ii cunosti sentimentele, emotiile si starile prin care trece.

4. Incearca sa reactionezi obiectiv la orice comportament nedorit al copilului. Asta inseamna sa sanctionezi comportamentul, si nu copilul. Aminteste-i de fiecare data care este motivul pentru care a fost trimis in time-out sau in pauza ori pentru care i s-a interzis pentru restul zilei accesul la calculator. Controleaza-ti iesirile si cauta sa nu reactionezi exagerat pentru ca atunci lucrurile se vor agrava. Nu uita ca, la furie, putem face sau spune lucruri pe care le regretam apoi.

5. Asculta-ti copilul si discuta cu el separat. Evita “audienta”, pentru ca aceasta va da nastere unui adevarat spectacol in care parintele vrea sa-si manifeste autoritatea si sa arate altora ca el are ultimul cuvant de spus, in timp ce copilul va exagera pentru a nu fi mai prejos. O camera separata, o discutie departe de privirile curiosilor rezolva mai usor situatia si are efectul dorit asupra copilului.

6. Cand este cazul sa-ti refuzi copilul, fa-o, oferindu-i explicatii privind decizia ta. A-i refuza unele din cerinte nu inseamna a fi un parinte rau, ci inseamna a fi un parinte rational. Nu uita insa ca atunci cand il refuzi, sa ii spui, pe intelesul lui, care sunt motivele pentru care ai luat decizia. Ofera-i alternative, daca este posibil. In caz contrar, un simplu "Nu, pentru ca asa spun eu!" va duce la conflicte de putere intre tine si copil, care va incerca pe viitor sa iti submineze autoritatea.
 
 
7. Aminteste-i de fiecare data ca are doua optiuni: fie te asculta si totul iese bine, fie va face cum vrea el, insa va trebui sa se pregateasca pentru consecintele care vor urma. Daca aceste consecinte vor fi aplicate imediat, dupa prima incercare de lipsa a respectului ori a ascultarii, poti fi sigur ca data viitoare va face cum spui tu.
 
In final, nu uita sa petreci timp alaturi de copil, sa ii oferi atentie si incredere si sa ii arati ca apreciezi comportamentele sale pozitive.
 
 
Recomandarile tale
Care sunt regulile cele mai neplacute pentru copilul tau? Ce crezi ca ai putea face ca sa-l determini sa le respecte?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe