characters characters

Sanatatea mintala in primii ani de viata

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 august 2022    |   362 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

sanatatea mintala in primii trei ani de viata
Primii trei ani din viata copilului sunt esentiali pentru dezvoltarea lui sociala si emotionala, fiind perioada cu cea mai rapida crestere neurofiziologica din intreaga viata. La baza acestei cresteri sta relatia pe care copilul o are cu membrii familiei si cu persoanele care il ingrijesc. Iata 5 lucruri simple, dar esentiale pentru sanatatea mintala a copiilor in primii 3 ani de viata si, implicit, pentru restul vietii sale.

Citeste si:


7 lucruri pe care le poti face pentru sanatatea mintala a intregii familii


5 mituri despre sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor


Sanatatea mintala in primii ani de viata


Interactiunea parinte-copil

Inca dinainte de a-si dezvolta limbajul, bebelusii comunica cu lumea din jur prin gesturi, sunete si expresii faciale. Atunci cand parintele raspunde acestora – de exemplu imitandu-le sau reactionand cu un gest sau sunet complementar si cand parintele asteapta ca bebelusul sa raspunda la randul lui parintelui, dezvoltarea emotionala si sociala a celui mic are de castigat.

Afectiunea fizica

Atingerile si imbratisarile sunt de asemenea necesare pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului in primii ani de viata – dar si in perioada urmatoare. Cand parintele il tine pe copil in brate pentru a-l calma sau consola, ii ofera sentimentul de siguranta emotionala si il invata, implicit, ca emotiile pot fi gestionate. Joaca poate fi o alta modalitate prin care copiii invata puterea imbratisarilor si a afectiunii fizice – de exemplu, in joaca impreuna cu copilul, cand o jucarie este suparata sau ranita, parintele il poate invata pe copil cum sa o “consoleze” pentru a o calma. In lipsa afectiunii fizice, copiii traiesc un nivel ridicat de stres, care pe termen lung le afecteaza intreaga dezvoltare, atat emotionala, cat si intelectuala.

Relaxarea

Bebelusii si copiii mici nu isi pot calma singuri emotiile, de aceea au nevoie sa traiasca stari de calm si relaxare, pe care parintii le pot facilita. Plimbarile linistite in natura, cand copilul poate observa sau atinge tot ce ii atrage atentia sau povestile spuse copilului sunt exemple de activitati relaxante pentru cei mici.

Joaca

In primii ani de viata, jocurile simple precum ascunderea unui obiect si readucerea lui in campul vizual al copilului sau ascunderea feței parintelui si redescoperirea acesteia sunt benefice pentru dezvoltarea creierului copilului.

Comunicarea verbala

Cititul povestilor, descrierile si explicatiile verbale oferite de parinte in timpul plimbarilor sau jocurilor, incurajarile si laudele sunt importante pentru dezvoltarea limbajului copilului.


Relatia de atasament dintre parinte si copil este principalul factor care contribuie la sanatatea mintala in primii ani de viata, iar cele cinci aspecte mentionate mai sus sunt caracteristice unei relatii sigure de atasament.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe