characters characters

Reprimarea furiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 ianuarie 2022    |   184 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

reprimarea furiei
Furia parintilor poate fi o emotie inspaimantatoare nu doar pentru copii, ci si pentru parintii insisi. In plus, furia este deseori judecata de catre cei din jur ca o dovada a lipsei de caracter moral a persoanei furioase. O convingere raspandita a oamenilor este ca “Oamenii buni nu se enerveaza”, iar prin urmare persoanele calme sunt deseori admirate sau apreciate de cei din jur. De aceea, multi parinti tind sa isi reprime furia, sa o ascunda si sa nu o exprime. Pe termen scurt, reprimarea furiei poate insemna evitarea unui conflict, pe termen lung insa, aceasta poate afecta echilibrul emotional al parintilor.

Citeste si:

Cauzele cele mai frecvente ale furiei parintilor


Furia parintilor – o emotie acceptabila?


Reprimarea furiei


Reprimarea furiei in rolul de parinte poate duce la probleme in relatia parinte-copil, dar si dificultati emotionale pentru parinte. Iata cateva urmari mai putin neplacute ale reprimarii furiei.

Reducerea empatiei

Studiile arata ca persoanele care isi reprima furia interpreteaza expresiile faciale ale celor din jur diferit fata de persoanele care nu isi reprima furia in mod obisnuit. De exemplu, persoanele care isi reprima furia tind sa reactioneze mai incet la furia altor persoane si evalueaza imaginile persoanelor furioase ca fiind mai mai placute decat persoanele care nu isi reprima furia. Asemenea studii indica faptul ca reprimarea furiei afecteaza capacitatea de a intelege corect emotiile celor din jur, iar aceasta dificultate poate duce la conflicte sau detasare emotionala in relatiile cu cei apropiati.

Reducerea capacitatii de concentrare a atentiei

Cand ne concentram eforturile interioare catre reprimarea furiei, este natural sa nu putem fi suficient de atenti la ce se intampla in jurul nostru. Acest lucru poate afecta pe termen lung relatia parinte-copil, care se construieste pe baza atentiei autentice oferite de parinte copilului. Parintii care isi reprima deseori furia pot fi absenti emotionali si pot parea detasati sau dezinteresati de copil.

Simptome de depresie

Atunci cand nu reusim sa ne exprimam nemultumirea, frustrarea, sentimentul ca suntem nedreptatiti sau nerespectati, toate aceste emotii ne schimba pe termen lung imaginea de sine. In timp, ajungem sa fim convinsi ca nu meritam sa ne exprimam nemultumirea sau ca persoanele care nu ne respecta au de fapt dreptate. In timp, se pune baza vinovatiei si rusinii excessive, care duce la depresie. Alteori, reprimarea furiei este cauzata de teama de respingere din partea celor din jur. Aceasta teama excesiva poate duce la sentimente de singuratate si izolare, iar in timp, de asemenea la depresie. Este bine de stiut ca depresia parintilor afecteaza pe termen lung dezvoltarea si echilibrul emotional al copiilor.

Comunicare pasiv-agresiva

Furia reprimata se strecoara, deseori fara sa vrem, in comportamente pasiv-agresive. Un ton mai sarcastic, un comentariu ironic sau o gluma rautacioasa sunt modalitati prin care furia neexprimata in mod adecvat revina la suprafata in relatiile cu cei din jur. Comunicarea pasiv-agresiva poate erode treptat relatiile de familie.

Probleme de sanatate fizica

Nu in cele din urma, furia cronica este asociata cu tensiune arteriala ridicata, migrene, probleme digestive si cu probleme ale pielii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Sanatatea emotionala a tatilor
  Sanatatea emotionala a tatilor
  19 ianuarie 2022   

  Sanatatea emotionala a ambilor parinti este importanta, atat pentru relatia de cuplu, cat si pentru relatia dintre parinti si copil. La nivel teoretic, toti parintii sunt de acord cu aceasta afirmatie. In practica insa, sanatatea emotionala a tatilor este de cele mai multe ori trecuta cu vederea, iar stereotipurile si stigma sociala contribuie din plin la aceasta situatie.

 • Terapia schemelor
  Terapia schemelor. 18 tipare cognitive care se formeaza din copilarie
  10 ianuarie 2022   

  Terapia schemelor propune 18 scheme cognitive de baza, care se pot manifesta la maturitate si care pot crea probleme pe termen lung. 

 • Cum reconstruim speranta
  Cum aducem mai multa speranta in familie
  06 ianuarie 2022   

  Optimismul si speranta stau la baza sanatatii emotionale, dar sunt usor de pierdut intr-un context incarcat de incertitudine, ingrijorare si frustrare, precum ultimii ani petrecuti in pandemie. Cum ne putem reface rezervele de speranta?

Mai multe