characters characters

Reprimarea furiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 ianuarie 2022    |   498 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

reprimarea furiei
Furia parintilor poate fi o emotie inspaimantatoare nu doar pentru copii, ci si pentru parintii insisi. In plus, furia este deseori judecata de catre cei din jur ca o dovada a lipsei de caracter moral a persoanei furioase. O convingere raspandita a oamenilor este ca “Oamenii buni nu se enerveaza”, iar prin urmare persoanele calme sunt deseori admirate sau apreciate de cei din jur. De aceea, multi parinti tind sa isi reprime furia, sa o ascunda si sa nu o exprime. Pe termen scurt, reprimarea furiei poate insemna evitarea unui conflict, pe termen lung insa, aceasta poate afecta echilibrul emotional al parintilor.

Citeste si:

Cauzele cele mai frecvente ale furiei parintilor


Furia parintilor – o emotie acceptabila?


Reprimarea furiei


Reprimarea furiei in rolul de parinte poate duce la probleme in relatia parinte-copil, dar si dificultati emotionale pentru parinte. Iata cateva urmari mai putin neplacute ale reprimarii furiei.

Reducerea empatiei

Studiile arata ca persoanele care isi reprima furia interpreteaza expresiile faciale ale celor din jur diferit fata de persoanele care nu isi reprima furia in mod obisnuit. De exemplu, persoanele care isi reprima furia tind sa reactioneze mai incet la furia altor persoane si evalueaza imaginile persoanelor furioase ca fiind mai mai placute decat persoanele care nu isi reprima furia. Asemenea studii indica faptul ca reprimarea furiei afecteaza capacitatea de a intelege corect emotiile celor din jur, iar aceasta dificultate poate duce la conflicte sau detasare emotionala in relatiile cu cei apropiati.

Reducerea capacitatii de concentrare a atentiei

Cand ne concentram eforturile interioare catre reprimarea furiei, este natural sa nu putem fi suficient de atenti la ce se intampla in jurul nostru. Acest lucru poate afecta pe termen lung relatia parinte-copil, care se construieste pe baza atentiei autentice oferite de parinte copilului. Parintii care isi reprima deseori furia pot fi absenti emotionali si pot parea detasati sau dezinteresati de copil.

Simptome de depresie

Atunci cand nu reusim sa ne exprimam nemultumirea, frustrarea, sentimentul ca suntem nedreptatiti sau nerespectati, toate aceste emotii ne schimba pe termen lung imaginea de sine. In timp, ajungem sa fim convinsi ca nu meritam sa ne exprimam nemultumirea sau ca persoanele care nu ne respecta au de fapt dreptate. In timp, se pune baza vinovatiei si rusinii excessive, care duce la depresie. Alteori, reprimarea furiei este cauzata de teama de respingere din partea celor din jur. Aceasta teama excesiva poate duce la sentimente de singuratate si izolare, iar in timp, de asemenea la depresie. Este bine de stiut ca depresia parintilor afecteaza pe termen lung dezvoltarea si echilibrul emotional al copiilor.

Comunicare pasiv-agresiva

Furia reprimata se strecoara, deseori fara sa vrem, in comportamente pasiv-agresive. Un ton mai sarcastic, un comentariu ironic sau o gluma rautacioasa sunt modalitati prin care furia neexprimata in mod adecvat revina la suprafata in relatiile cu cei din jur. Comunicarea pasiv-agresiva poate erode treptat relatiile de familie.

Probleme de sanatate fizica

Nu in cele din urma, furia cronica este asociata cu tensiune arteriala ridicata, migrene, probleme digestive si cu probleme ale pielii.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Semne ale neglijarii emotionale in familie
  Semne ale neglijarii emotionale in familie
  05 iulie 2022   

  Neglijarea emotionala in familie poate trece neobservata din generatie in generatie, pentru ca urmele pe care le lasa nu sunt vizibile decat pentru persoanele afectate de aceasta. Iar deseori, chiar si la maturitate, este dificil sa identificam acest fenomen in propria copilarie, in lipsa informatiilor si sprijinului de specialitate. Iata cinci semne ale neglijarii emotionale in familie.

 • Vinovatia in rolul de mama
  Vinovatia in rolul de mama. Cauze si modalitati de a o reduce
  27 iunie 2022   

  Inainte de a deveni parinti, ne imaginam o multime de emotii si experiente pe care le vom simti. De multe ori, vinovatia nu se numara printre acestea. In curand insa, descoperim ca, pentru multe dintre noi, apar o multime de motive pentru care ne simtim vinovate in legatura cu ingrijirea si cresterea copilului.

 • 10 trasaturi ale persoanelor echilibrate emotional
  10 trasaturi ale persoanelor echilibrate emotional
  24 iunie 2022   

  Ce abilitati si trasaturi sunt asociate cu echilibrul emotional si cum le putem incuraja la noi insine, in calitate de parinti.

Mai multe