characters characters

Recomandari pentru lipsa de motivatie a copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 mai 2021    |   1941 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

lipsa de motivatie recomandari
Fie ca este vorba de scoala sau invatare, fie ca este vorba de pasiuni sau preocupari extrascolare, motivatia este esentiala pentru copii, adolescenti si adulti deopotriva.

Citeste si:

Posibile cauze ale lipsei de motivatie in randul copiilor

Cum motivam adolescentii sa invete


Lipsa de motivatie a copilului - cauze

Interesul autentic pentru o activitate ne face sa o incepem si ne ajuta sa o continuam in ciuda obstacolelor. Ce inseamna insa cand copilul spune ca „nu are chef” sau nu vrea sa invete? Iata cateva alte emotii care se pot ascunde in spatele lipsei de motivatie:

Lipsa de energie fizica

Oboseala sau diverse probleme de sanatate fizica sunt asociate cu lipsa de energie fizica. Atunci cand avem nevoie de odihna, nu ne vom simti motivati sa ne implicam in activitati noi, oricat de interesante ar fi acestea. Daca auzi frecvent de la copilul tau ca este obosit, incearca sa afli cauzele: problemele de somn, programul prea incarcat, lipsa activitatilor relaxante sau deficite de vitamine pot duce la senzatia de oboseala cronica.

Senzatia de coplesire

Cand lectiile par prea grele, proiectele prea dificile sau cand copilul a ramas in urma cu materia, este foarte usor sa se simta coplesit, descurajat si anxios. Pentru a evita toate aceste emotii neplacute, copilul va evita invatarea si pregatirea pentru scoala. In acest caz, copilul are nevoie de ajutorul tau, pentru a imparti toate sarcinile de invatare in etape mai mici, care pot fi mai usor gestionate.

Comparatiile cu alti copii

Cand sursa motivatiei noastre este de a ne compara favorabil cu alte persoane („Vreau sa iau o nota mai buna decat colegul meu.” sau, pentru adulti, „Vreau sa castig mai bine decat varul meu.”), energia pe care o vom investi in atingerea scopurilor noastre nu va fi de lunga durata. Cand ii comparam pe copii cu alti colegi, ii incurajam sa ia decizii despre ei insisi pornind de la alte persoane. Pe termen lung, acest obicei ii va indeparta pe copii de la propriile valori morale si ii va impiedica sa isi descopere propriile calitati si interese.

Recompensele externe

Desi deseori este de ajutor, motivatia extrinseca poate duce la scaderea interesului copiilor pentru anumite activitati, daca este folosita excesiv. Cand copilul invata pentru ca parintii ii promit diverse recompense, riscul este ca la un moment dat, efortul pentru invatare sa para prea mare in comparatie cu recompensele promise. Astfel, copiii nu descopera bucuria de a invata lucruri noi, de a duce la capat o activitate in ciuda dificultatilor sau de a-si forma abilitati noi.

Lipsa de control

Cand copiii si adolescentii nu au ocazia sa aleaga ei insisi cum sa isi organizeze o activitate, cum sa isi evalueze singuri progresul sau ce scopuri sa isi stabileasca, interesul lor scade in mod natural. De aceea, implicarea parintilor in temele copiilor sau in invatare ar trebui sa lase copiilor cat mai multa libertate si control asupra lor, astfel incat sa isi asume responsabilitatea pentru ele.

Lipsa de motivatie – strategii si recomandari


Cum il poti ajuta pe copil cand pare sa isi fi pierdut motivatia? Iata cateva recomandari.

Afla impreuna cu el cauza lipsei de motivatie.

Invata-l sa imparta o activitate in pasi mai mici. Cand e vorba de proiecte sau sarcini complexe, care ii par fie monotone, fie prea dificile, incurajeaza-l sa lucreze cate putin in fiecare zi.

Recomanda-i sa realizeze cateva sarcini simple, care sa ii aduca multumire. De exemplu, cateva minute in care sa faca ordine in camera ii poate da incredere in propria capacitate de autocontrol, dar si motivatia de a continua sa fie responsabil.

Incurajeaza-l sa asocieze o activitate importanta cu o activitate relaxanta sau placuta. De exemplu, dupa ce termina tema la matematica, ia o pauza in care mergeti in parc sau se joaca un joc pe calculator. Nu este benefic sa aplicati aceasta metoda pentru fiecare sarcina sau activitate de invatare, dar folosita din cand in cand, poate creste energia si motivatia copilului.


Motivatia tuturor, indiferent de varsta, fluctueaza in mod natural, in functie de alti factori care ne influenteaza viata. De aceea, este important sa stim cum putem creste nivelul energiei si motivatiei atunci cand avem nevoie, dar si constiinciozitatea si disciplina. Ca parinte, poti sa oferi copilului tau exemple si sfaturi din propria ta experienta, pentru a-l incuraja sa devina proactiv si sa incerce sa isi gestioneze singur comportamentul.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe