characters characters

Provocarea lunii iulie: 31 zile pentru inteligenta emotionala a familiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 iunie 2020    |   4339 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

provocarea lunii iulie
In fiecare zi, putem face cate un pas catre un echilibru emotional mai bun, schimband felul in care interactionam cu cei din jur sau acordand atentie propriilor emotii si ganduri. Iata 31 de exercitii sau provocari pe care le puteti realiza in luna iulie pentru a va dezvolta inteligenta emotionala. Activitatile sunt potrivite pentru preadolescenti, adolescenti si parinti si este util sa fie realizate impreuna.

Citeste si:

Cum iti dai seama daca ai un copil inteligent emotional

Sapte lucruri pe care le poti face pentru sanatatea mintala a familiei

caiete de vacanta intuitext

1 iulie

Trezeste-te devreme si priveste rasaritul. Stai in liniste aproximativ 30 minute, doar cu gandurile tale.

2 iulie

Fa exercitiul Trei lucruri bune. Dimineata, la micul dejun, intreaba-te care sunt 3 lucruri care deja s-au intamplat si te ajuta sa ai o zi mai buna, iar seara gandeste-te care sunt lucrurile bune pe care le-ai facut in ziua respectiva sau care ti s-au intamplat.

3 iulie

Intreaba o persoana apropiata (sau mai multe) care sunt principalele tale trei calitati si principalele trei defecte. Gandeste-te daca esti sau nu de acord cu raspunsurile pe care le primesti si care au fost situatiile in care ai dat dovada de respectivele calitati.

4 iulie

Priveste din perspectiva pozitiva trei defecte pe care crezi ca le ai, trecand de la critica la apreciere. Fiecare trasatura pe care o avem, chiar si cele considerate negative, ne aduc unele avantaje. De exemplu, teama de experiente noi ne poate ajuta sa ramanem in siguranta sau sa analizam cu atentie situatiile necunoscute, egoismul ne ajuta sa ne aparam propriile nevoi si dorinte etc.

5 iulie

Priveste din perspectiva pozitiva trei defecte ale unei alte persoane apropiate.

6 iulie

Ziua fara retele de socializare. Azi vei limita timpul petrecut in mediul online. Daca este posibil, il vei elimina complet. Gaseste alte lucruri de facut, care nu presupun tehnologia. La sfarsitul zilei, gandeste-te cum te-ai simtit fara telefon sau laptop.

7 iulie

Realizeaza un exercitiu de mindfulness si relaxare. Gasesti mai multe idei aici.

8 iulie

Exerseaza comunicarea nonviolenta. Invata care sunt principiile acesteia si pune-le in practica intr-un joc de rol sau in comunicarea obisnuita cu cei apropiati.

9 iulie

Gandeste-te la o greseala pe care ai facut-o si pentru care inca te judeci aspru. Priveste-o dintr-o alta perspectiva: ce i-ai spune unui bun prieten care a facut aceasta greseala? Cum l-ai ajuta sa se simta mai bine? Care au fost emotiile si motivele tale cand ai facut respectiva alegere? Ce ai invatat din situatia respectiva?

10 iulie

Fa un lucru care te sperie, dar care este bun pentru tine. Poate fi vorba de a invata ceva nou sau de a-ti depasi o teama.

11 iulie

Imagineaza-ti, in detaliu, cea mai buna versiune a ta. Scrie pe o foaie de hartie cum arata aceasta, cum se comporta si cum se simte. In zilele urmatoare, incearca sa pui in aplicare comportamentele descrise.

12 iulie

Gandeste-te la o persoana pe care o admiri. Care sunt calitatile acesteia? Care sunt actiunile si obiceiurile pe care le admiri? Scrie pe o foaie de hartie toate aceste detalii si gandeste-te cum poti prelua aceleasi obiceiuri pozitive si tu. Lucrurile pe care le admiram la cei din jur sunt lucrurile pe care am dori sa le facem si noi. Primul pas este sa le constientizam.

13 iulie

Ocupa-te de cateva lucruri pe care le-ai amanat pana acum.

14 iulie

Invata mai multe despre rolul emotiilor.

15 iulie

De-a lungul zilei, din cand in cand, incearca sa iti evaluezi propriul nivel de energie fizica si emotionala.

16 iulie

Astazi incearca sa nu critici si sa nu te plangi in legatura cu nimic. Acorda atentie cuvintelor pe care le spui si observa cand apare primul lucru care te nemultumeste. Este foarte probabil sa fie un exercitiu mai dificil decat te astepti, iar acest lucru este normal – tindem in mod natural sa observam lucrurile care ne afecteaza negativ.

17 iulie

Picteaza o emotie. Azi poti folosi desenul sau pictura pentru a exprima o stare emotionala.

18 iulie

Gandeste-te la momentele in care esti trist sau dezamagit. Ce ai avea nevoie sa primesti de la cei din jur in asemenea momente? Spune-le persoanelor dragi care sunt lucrurile pe care ai vrea sa le faca atunci cand esti trist.

19 iulie

Azi vorbim despre iubire. Fiecare dintre noi are un anumit limbaj al iubirii. Descopera-l pe al tau afland mai multe despre acestea.

20 iulie

Azi punem accentul pe bucurie. Care sunt lucrurile care aduc mai multa bucurie in viata ta? Fa un efort voluntar pentru a gasi timp pentru ele azi. Poate fi vorba de o anumita activitate, o gustare preferata sau de compania unei anumite persoane.

21 iulie

Intelegem mai bine furia. Completeaza pe o foaie de hartie frazele urmatoare:

Cel mai mult ma enervez cand:....Atunci ma simt...

De exemplu, multi dintre noi devenim furiosi cand simtim ca cei din jur nu ne asculta cu adevarat sau nu iau in considerare parerile noastre. Atunci ne putem simti neapreciati, lipsiti de importanta sau nerespectati.

Intelegand care sunt emotiile care se ascund in spatele furiei, ne putem exprima mai bine emotiile in situatiile respective. De exemplu, data viitoare cand cineva pare ca nu ne asculta cu atentie, ii putem spune: „Simt ca nu ma apreciez/ nu iti pasa de mine daca nu imi acorzi atentie cand iti vorbesc.”

22 iulie

Exersam empatia. Aminteste-ti un conflict sau o situatie la care ai asistat in care cineva a avut un comportament agresiv (verbal sau fizic). Incearca sa iti imaginezi ce emotii a trait in acel moment, care ar fi putut fi gandurile care i-au trecut prin minte si cum s-a simtit dupa aceea.

23 iulie

Fa 30 de minute de miscare fizica. Observa cum te simti dupa aceea, fizic si emotional. Te simti mai activ si mai vesel sau mai obosit si mai trist?

24 iulie

Acordam atentie felului in care comunicam. Azi depune un efort special pentru a te asigura ca ai ascultat si inteles corect ce spun cei din jur. Reformuleaza mesajele acestora si intreaba daca ai inteles corect.

25 iulie

Azi observam cum emotiile si actiunile fiecarui membru al familiei influenteaza cum se simt si cum actioneaza ceilalti membri ai familiei. Exercitiul este important pentru ca ne ajuta sa intelegem ce putem schimba ca parinti in momentele emotionale intense.

26 iulie

Observa comunicarea nonverbala a celor din jur. Acorda atentie in special gesturilor, posturii, tonului vocii si expresiilor faciale persoanelor cu care vorbesti. Observa daca se incrunta, zambesc, au ticuri sau gesturi pe care le repeta, cat de des au contact vizual cu persoanele cu care interactioneaza etc.

27 iulie

Un alt exercitiu de comunicare nonverbala: filmeaza cateva minute intreaga familie interactionand. Urmariti apoi filmarea impreuna, fara sonor si observati ce exprima fiecare persoana in mod nonverbal (postura, gesturi, expresii faciale, energia miscarilor etc). Corespunde mesajul nonverbal al fiecaruia dintre voi cu ceea ce ati spus sau facut?

28 iulie

Urmareste o prezentare despre inteligenta emotionala.

29 iulie

Ofera ajutor cuiva care are nevoie.

30 iulie

Limite interpersonale si contagiunea emotionala. Deseori, preluam emotiile puternice ale celor din jur. Cand a fost ultima cand ai preluat stresul sau teama unei alte persoane? In relatia parinte-copil, se intampla des ca parintele sa simta la randul lui temerile sau grijile copilului si sa isi asume responsabilitatea pentru acestea, incercand sa le rezolve. Azi acorda atentie felului in care te lasi sau nu influentat de emotiile celor din jur si la modalitati in care poti reduce contagiunea emotionala.

Exercitiile de vizualizare pot fi utile pentru a consolida limitele interpersonale. Imagineaza-ti in jurul tau o bula in care te afli in siguranta. Acesta este spatiul tau emotional, in care nu lasi ca stresul, agresivitatea sau furia altor persoane sa intre. In spatiul tau emotional, au loc doar starile tale emotionale, nu si ale altora.

Este nevoie de timp si de comunicare asertiva pentru a consolida limitele interpersonale, asa ca nu te lasa descurajat daca observi ca acestea nu functioneaza tot timpul.

31 iulie

Azi propune-ti sa incepi un obicei nou care te ajuta sa ai un echilibru emotional mai bun.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe