characters characters

Programare Agile – pentru familia ta

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iulie 2014    |   598 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/levineforassembly/7946740352


Daca iti amintesti de diminetile in care trebuie sa insisti de cateva ori pentru ca fiecare copil sa fie gata de plecare sau de dupa-amiezile in care faci curat doar tu, iti vei da seama ca o familie fericita este mai intai de toate o familie bine organizata.


Bruce Feiler este unul dintre parintii care crede acest lucru si propune o idee radicala: pentru a face fata stresului pe care il implica viata de familie actuala, aplica metoda Agile. Inspirat de metoda de programare Agile, Feiler prezinta modalitati prin care poti aduce in familia ta flexibilitate, flux de idei, feedback constant si responsabilitate.


Secretul familiilor eficiente consta in organizarea pe grupuri mici a familiei si executarea de sarcini in perioade relativ scurte de timp, cu efort comun. Planificarea, comunicarea, obiectivele pe termen scurt si lung sunt cele care ofera eficienta reala unei familii. Poti realiza aceste obiective apeland la intalnirile saptamanale si zilnice.


Intalniri saptamanale cu toti membrii, sunt organizate de obicei sambata.

Iata un model de tabel utilizat in cadrul intalnirilor saptamanale atunci cand vine vorba de planificarea urmatoarei saptamani:

- pe verticala scrie unul sub celalalt, numele fiecarui membru din familie;

- pe orizontala, deasupra, noteaza urmatoarele: sarcini zilnice si personale, sarcini zilnice comune, sarcini saptamanale personale, sarcini saptamanale comune si responsabilitati ad-hoc;

In ceea ce priveste retrospectiva saptamanii care tocmai s-a incheiat, incercati sa raspundeti la intrebarile:

Ce a mers bine in aceasta saptamana?”

“Ce ar trebui sa imbunatatim in saptamana care vine?”

“Ce ne propunem sa schimbam?”


Pentru a functiona metoda intalnirilor saptamanale, este esential ca acestea sa aiba o limita de timp. De exemplu, nu pot dura mai mult de 10 - 20 de minute. Astfel, veti fi nevoiti sa discutati doar lucrurile importante.


Intalniri zilnice in care sa incercati sa raspundeti impreuna la intrebarile: “Cum a fost ziua ta astazi?”, “Ce anume ai de facut pe maine?”, “Ai nevoie de ajutor?”, “Cine crezi ca merita o recompensa dupa ziua de astazi?” etc.


Discutand problemele comune, gestionand propriile comportamente si incurajandu-i pe copii sa ia parte la procesul de schimbare dintr-o familie se obtine o evolutie pe toate planurile a familiei. Voi cum va organizati in familie?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe