characters characters

Primar: cum te implici in educatia copilului?

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 septembrie 2011    |   4021 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Primar: cum te implici in educatia copiluluiAi un copil in clasele primare. Cum te implici in educatia acestuia?
Am cerut parerea cadrelor didactice si a psihologului referitor la modul in care este recomandat ca parintele sa se implice in relatia cu scoala in clasele primare.
 
 
 
 
 
 
 

Cum actioneaza un parinte implicat in educatia copilului in clasele primare?

Ce spun cadrele didactice
•    Comunica in mod deschis, sincer si pozitiv cu doamna invatatoare. Nu ii ascunde doamnei nelamuririle, nemultumirile sau preocuparile si reuseste sa comunice evitand conflictele.

•    Comunica frecvent cu cadrul didactic, participand atat la sedintele cu parintii, dar intalnindu-se si in particular cu doamna invatatoare pentru a discuta evolutia copilului.
Ce recomanda o doamna invatatoare:
“Sa fie o relatie de colaborare, ajutor reciproc, incredere, respect, sinceritate... Sa se comunice prin diverse mijloace ori de cate ori va fi necesar pentru ca elevul sa fie centrul de interes al ambilor factori implicati in procesul instructiv”.

•    Se implica in realizarea activitatilor extrascolare, fie ca este vorba de cursuri urmate de copii, fie ca este vorba de activitati realizate cu colegii de clasa ai copilului, in afara scolii (excursii, concursuri etc.).
Ce recomanda o doamna invatatoare:
“Sa se desfasoare diferite activitati extrascolare la care sa participe si parintii, nu numai elevii. Procesul educativ si adevarata performanta se obtine prin implicarea activa a parintilor.”

•    Are incredere in scoala si in cadrul didactic, sustinand initiativele acestuia si acceptandu-i recomandarile referitoare la educatia copilului.

•    Participa la orele deschise desfasurate special pentru parinti, isi exprima parerea despre acestea si sustine organizarea lor.

•    Discuta deschis cu cadrul didactic nemultumirile sau problemele, fara a permite copilului sa asiste la aceste discutii.
Ce recomanda o doamna invatatoare:
“- eventualele nemultumiri sa le discute deschis cu cadrul dididatic si NU in fata copilului.”


•    Accepta mai usor abordari noi ale procesului de educatie, aratandu-se deschis la idei sau activitati noi.
 
Ce spune psihologul

•    Participa la sedintele cu parintii. Inceperea scolii si primii ani de scolarizare solicita implicarea egala a ambilor parinti.

•    Se preocupa de efectuarea temelor pentru acasa de catre copil, tinand legatura cu invatatoarea si cu colegii copilului (daca acesta nu stie ce teme are de efectuat sau daca, in mod frecvent, nu le efectueaza).

•    Nu contrazice regulile scolii/ale clasei in fata copilului si discuta cu invatatoarea sau cu directiunea scolii orice indoieli sau nelamuriri are.

•    Solicita ajutorul scolii daca cel mic are dificultati scolare.

•    Nu se implica in conflicte cu alti parinti, ca urmare a conflictelor dintre copii. Scoala este cea care va media aceste conflicte desfasurate in spatiul scolar, iar copilul va invata sa isi rezolve singur neintelegerile.

•    Propune/organizeaza/participa la activitati cu elevii si cu parintii, in cadrul scolii sau in afara ei.

•    Cunoaste personalul scolii (invatator, profesori la clasa, directiunea scolii, consilier scolar, medic sau asistent medical).

•    Reprezinta parintii elevilor in Consiliul de Administratie al scolii, se implica in deciziile la nivelul scolii si isi exprima punctul de vedere.

•    Incurajeaza copilul sa participe la activitatile extrascolare (concursuri, excursii, vizite) impreuna cu invatatoarea si colegii.

•    Participa la serbarile organizate la nivel de scoala sau de clasa. 


Acest material reprezinta rezultatele chestionarului realizat in randul cadrelor didactice inregistrate pe Didactic.ro. Multumim tuturor utilizatorilor Didactic.ro care au participat la chestionarul nostru si au raspuns la intrebarile referitoare la implicarea parintilor in educatia copiilor.

Esti parinte, cadru didactic sau psiholog?
Asteptam si parerea ta despre felul in care este bine sa se implice parintii in relatia cu scoala sau cadrul didactic al copilului.

 

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    29.09.2011 - 12:46
    @Herlea: cu siguranta, o socializare fortata cu parintii colegilor copilului nu ar avea prea multe rezultate benefice pentru nimeni. Iar situatia politistului care ancheteaza parintele unui coleg cred ca este posibila, dar nu foarte frecvent intalnita. In cele din urma, este o alegere personala. Pentru mine, experienta altor parinti ma inspira, ma ajuta sa imi dau seama ca nu sunt singura care trece prin momente dificile sau chiar ma amuza uneori- nu de putine ori povestesc cu alti parinti momentele amuzante pe care le petrec impreuna cu copiii. In plus, pot sa observ felul in care copilul meu se comporta cu alti copii si, de ce nu, sa il ajut sa isi cultive relatiile de prietenie. De aceea, cred ca ar fi util pentru un parinte sa cunoasca mai bine parintii colegilor copilului. Desigur, nu iti cere nimeni sa te imprietenesti cu toti sau sa iti placa de toti. Dar nu se stie niciodata.:)
  • Utilizator Anonim
    Herlea    29.09.2011 - 10:26
    "Propune/organizeaza/participa la activitati cu elevii si cu parintii, in cadrul scolii sau in afara ei."
    Hmmm, nu prea sunt de acord cu aceasta asertiune! Imi cam ajunge socializarea usor fortata a intregul trib al rudelor, cu toti colegii de serviciu - fie ca imi plac, fie ca nu. Ar fi prea de tot sa trec si la parintii colegilor copilului.
    Lasati-ma sa imi petrec timpul ala putin ce imi mai ramane cu prietenii, nu ma impingeti pe panta schizofreniei :-)))
    Si ar mai fi o mica problema...rudele nu ti le alegi si trebuie sa le suporti, insa imaginati-va un politist ce trebuie sa socializeze cu tatal colegului copilului sau, persoana pe care il cerceteaza, il retine sau ia tot felul de masuri cel putin neplacute pentru acel parinte.unniste cosmar...exemplul dat navaleste dintr-o realitate cruda!
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    22.09.2011 - 18:19
    Parintii care au o atitudine deschisa si cooperanta in relatie cu scoala, care se implica eficient si vin cu idei constructive in favoarea elevilor, care nu se tem sa-si exprime deschis dar civilizat anumite opinii, transmit acest comportament propriilor copii. Ati observat asta?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe