Prima tabara a copilului
Ai vrea sa-ti lasi copilul in prima lui tabara si inca eziti? Chiar daca te gandesti ca va fi un bun prilej pentru a invata lucruri noi, tu esti inca in dilema… Daca este prea mic pentru a merge in tabara? Daca nu-i place mancarea si ramane flamand? Daca nu se imbraca potrivit si raceste? Daca plange si vrea sa se intoarca mai repede acasa? In cele ce urmeaza, vei afla recomandari valoroase de la specialisti in educatie: psihologi si cadre didactice.
Care este varsta potrivita pentru a merge in tabara prima data?
• Inca din primii ani de scoala copiii pot mearge in tabara. Este important sa observi daca si el isi doreste sa mearga sau este doar dorinta ta. Recomandarea este sa nu iti trimiti fortat copilul in tabara. Discuta cu el si daca acesta nu-si doreste sa faca pasul, atunci poate ca este mai bine sa mearga anul urmator.
• Poti sa iei in considerare tabara si in cazul copiilor de varsta prescolara, in special pentru cei din grupa mare. Ca sa te poti hotari mai usor, ai putea sa faci un mic test: vezi daca cel mic reuseste sa doarma fara tine si in alta parte decat acasa cel putin o noapte.
Ce invata copilul din prima tabara
• Tabara este un pas in drumul copilului spre independenta
“Sa invete sa doarma mai multe nopti intr-un loc strain de casa este un pas critic in drumul spre independenta. O reusita pentru copil este sa invinga dorul de casa si de parinti” spune Michael Thompson, psiholog, autorul cartii ”Homesick and Happy: How Time Away from Parents Can Help a Child Grow”. Mai multe detalii despre aceata tema, poti afla participand la conferintele lui Michael Thompson in Bucuresti pe 21- 22 septembrie 2013.
• Invata sa fie ordonat
Inainte plecarea in tabara, fa bagajul impreuna cu copilul; nu-l fa tu singur. Pe masura ce faceti bagajul, arata-i: aici ai tricourile cu maneca scurta, aici ai pantalonii etc. Atunci cand isi deschide bagajul, el isi va aduce aminte unde-i sunt lucrurile.
In tabara, copilul va fi nevoit sa isi ordoneze lucrurile, nu va putea sa le imprastie prin camera. ”Cand se intorc din tabara multi parinti spun ca nu-si mai recunosc copilul cat de schimbat este ” spune doamna invatatoare Ioana Diaconu.
Ce sa nu faci in timp ce copilul tau este in tabara:
- Nu veni in tabara in timp ce copilul este acolo. Sunt unii parintii care se cazeaza undeva in apropiere si mai fac cate o scurta vizita. Nu este bine pentru copilul tau. Atunci cand te vede este posibil sa vrea sa se intoarca acasa sau poate va plange. “Este important sa faci diferenta intre dorul pe care-l ai tu ca parinte cand copilul este plecat de acasa si dorul copilului. Daca vrei sa ai un copil independent, atunci este nevoie sa-ti gestionezi propriile emotii pe care le ai in acesta situatie” spune Michael Thompson, psiholog.
- Nu-l asasina cu telefoanele: Ai mancat? De ce n-ai mancat?
Poti sa-i dai telefon o data sau de doua ori pe zi. “In momentul in care-l monitorizezi pas cu pas nu mai este o desprindere fata de casa. Daca ai luat hotararea sa-l lasi in tabara, mergi pana la capat cu hotarararea si ai incredere ca va fi bine” spune doamna invatatoare Ioana Diaconu. Cu siguranta daca ceva nu merge bine, vei fi contactat de catre organizatorii taberei.
Copilul tau este pregatit pentru tabara? Cum a fost prima lui experienta de acest gen?
Autor: Delia Lungu, psiholog, Product Manager SuntParinte.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Intrebari care incurajeaza autonomia copilului
Felul in care comunicam cu copiii le poate incuraja autonomia sau, dimpotriva, le-o poate descuraja. Deseori, cand inlocuim sfaturile si sugestiile cu intrebari care ii ajuta sa gaseasca solutii, ii ajutam pe copii sa gandeasca independent.
-
Iresponsabilitatea - cum o incurajam involuntar la copii
Copiii pot dezvolta usor obiceiul de a gasi scuze pentru comportamente sau decizii mai putin adecvate sau utile. Cum recunoastem acest obicei si cum il descurajam.
-
Cand il lasi pe copil singur acasa
De la ce varsta este bine sa il lasi pe copil singur acasa? Cum iti dai seama ca este pregatit pentru acest pas catre independenta?
Adauga tu primul comentariu: