characters characters

Prima serbare? Ce aduce aceasta experienta pentru copii si pentru parinti?

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iunie 2019    |   2651 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani, 0 - 18 luni, 19 - 36 luni.

prima serbare
Probabil inca iti amintesti cu cata emotie te-ai straduit sa ii faci adaptarea la gradinita, cat de multe eforturi, emotii si ganduri ai pus in perioada in care era nou in grupa si iti doreai sa se integreze rapid.

Poate inca iti mai sunt vii in minte si despartirile emotionante de dimineata, cand cel mic se agata de tine, se uita la tine cu ochiii plini de lacrimi si cu subinteles : de ce ma lasi aici?

Ce ar trebui sa fie prima serbare?

O petrecere. O bucurie. Un moment de sarbatorire. O intalnire intre parinti, copii, educatori. O veselie.

Ce NU ar trebuie sa fie prima serbare sau prima petrecere de sfarsit de an?


In niciun caz, un examen, o evaluare sau o comparatie intre copii.


Dupa serbare, copilul nu ar trebui sa primeasca etichete. Sufletul unui copil este fragil, iar amintirile unei serbari ratate pot dainui in mintea lui ani la randul, subminandu-i increderea in propria persoana. "Nu-i mai spune ca este timid sau ca alti copii au fost mai indrazneti ca el. In felul acesta, copilul isi va seta in minte ca toate serbarile sunt prilej de lacrimi si de adancire a starii ca nu este la fel de bun precum ceilalti copii." Gabriela Alama, specialist parenting

O desfasurare de forte foarte mari, nefiresc de mari fata de momentul in sine, care ii va coplesi pe copii, educatori, parinti.

Unii parinti pot simti presiune fie pentru ca trebuie sa-i ajute pe cei mici sa-si invete rolurile, fie pentru a gasi costumul potrivit.

Gabriela Alama, specialist parenting: "Prima serbare ar trebui sa fie un motiv de bucurie, un firesc. Si totusi, in realitate, multi copii plang la serbari, multi parinti sunt coplesiti de faptul ca nu stiu cum sa isi protejeze copiii de un val de emotii neplacute care ar aparea in cazul in care copiii nu ar face fata acestor presiuni."

Un test al emotiilor. Sa spui ceva, o poezie,un cantec in fata a 30 de persoane nu este chiar usor. De aceea, multe serbari sunt mai curand prilej de emotie, poezii spuse cu voce tremuranda sau printre lacrimi. Unii se blocheaza, altii plang, se sperie. Altii pur si si simplu ingheata acolo in mijlocul scenei.

Un santaj. Daca spui bine poezia, iti luam bicicleta. Daca nu canti frumos, ne faci de rusine.

Un cumul de asteptari inalte, din partea parintilor cu privire la spectacolul ce va urma.


Voi ce experiente cu serbarile aveti? Fericite sau mai putin fericite?


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe