characters characters

Pregatirea pentru noul an scolar in timpul vacantei de vara

Ce poti face in vacanta de vara pentru a-l pregati pe copil pentru urmatorul an scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 iunie 2020    |   1824 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

pregatirea pentru noul an scolar

“Pregatirea inseamna jumatate din victorie.” (Don Quijote, Miguel de Cervantes)
“Sa esuezi in a te pregati inseamna a te pregati pentru esec.” (Benjamin Franklin)


A fi pregatit pentru provocarile viitoare inseamna a fi pregatit pentru succes. Desi cand vine vorba de scoala si invatare, este bine sa pastram o atitudine mai putin “razboinica” si sa nu vorbim neaparat despre victorii si infrangeri, este la fel de benefic sa ii ajutam pe copii sa fie pregatiti pentru situatii noi sau dificile.

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa nu uite in vacanta ce a invatat la scoala

Invatarea in vacanta de vara


Fara a transforma vacanta de vara intr-un maraton de teme suplimentare, teste sau pregatire pentru concursuri scolare, poti sa il ajuti pe copil in timpul vacantei de vara sa fie mai pregatit pentru urmatorul an scolar. Iata cateva recomandari utile in acest sens.

Vorbiti despre temerile legate de scoala (examene, evaluari etc.)

Scoala este principala sursa de ingrijorari pentru copii si adolescenti si nu este de mirare ca vacanta de vara este vazuta ca o perioada in care pot respira mai relaxati. Dar in aceeasi masura poate fi o perioada in care sa isi dezvolte inteligenta emotionala si in care sa vorbeasca deschis cu tine despre temerile sale legate de scoala.


Daca urmeaza sa inceapa clasa a V-a, ii poti linisti temerile verificand impreuna daca are toate cunostintele si abilitatile necesare pentru a incepe gimnaziul. Caietul de teste de Evaluare Nationala pentru clasa a IV-a realizat de Intuitext te poate ajuta in acest sens. Nu este nevoie sa ii impui copilului sa le rezolve, ii poti spune ca le are la dispozitie pentru a se verifica atunci cand simte nevoia sau cand este curios in legatura cu ele.

Alte temeri pe care le pot avea copiii sunt legate de bullying sau hartuire, profesori autoritari sau situatii specifice (prezentarea in public sau realizarea de experimente, de exemplu). Tot in vacanta ii poti propune copilului sa realizati un plan prin care sa recupereze lacunele la anumite materii sau sa isi depaseasca teama de acestea prin exercitii si pregatire suplimentara.

Incurajeaza comunicarea cu cadrul didactic si colegii in timpul vacantei

Mai ales in urma lectiilor online, multi copii au deja o relatie de comunicare online cu cadrele didactice. Daca au un grup de discutii sau o platforma in care pot comunica, ii poti recomanda copilului sa reia legatura din cand in cand cu colegii si cadrele sale didactice. O fotografie de vacanta, o intrebare sau o imagine amuzanta sunt modalitati simple prin care relatia cu profesorul si colegii poate fi mentinuta in vacanta, astfel incat la inceputul anului scolar copilul sa nu aiba senzatia de instrainare fata de acestia.

Lectura zilnica

Nu ne vom plictisi niciodata sa recomandam lectura in randul copiilor si adultilor. Copiii care au abilitati bune de citire invata mai usor la toate materiile si au o multime de alte beneficii legate de dezvoltarea lor.

Cere sfatul cadrelor didactice pentru a sti exact care sunt obiectivele in urmatorul an scolar

Invatatoarea copilului tau te poate ajuta cu informatii exacte si concrete despre obiectivele de invatare pentru fiecare materie in anul scolar care va incepe la toamna, precum si recomandari de activitati care pot fi de ajutor. Cel mai probabil, cadrul didactic va aprecia interesul si implicarea ta in pregatirea copilului si va veni in ajutor cu sfaturi utile.


Lasa-l sa se odihneasca suficient

Nimeni nu poate avea performante bune daca este obosit, asa ca odihna si relaxarea sunt obiective principale in timpul vacantei. Aminteste-ti ca jocurile pe calculator sau timpul petrecut in fata ecranului nu sunt forme benefice de odihna si relaxare. Incurajeaza timpul petrecut in aer liber, somnul suficient, timpul petrecut discutand sau jucandu-se impreuna cu voi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe