characters characters

Povesti pentru copii despre timp. Cand copiii vor sa creasca mari mai repede

Propus de: Adina Rosetti   |   03 martie 2015    |   887 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

ceas
Adina Rosetti
, scriitoare, jurnalista si parinte, a creat povesti prin care sa explice fiicei sale mai usor ce inseamna mai exact “ieri”, “maine” sau “azi.” Poti citi aici primele parti ale povestii, despre domnul Azi, doamna Ieri si domnisoara Maine
. Ce te faci insa cand copiii ar vrea sa dea timpul inainte ca sa creasca mari mai repede?


Vreau sa ma fac mare mai repede, era refrenul preferat al Clarei pe cand avea vreo patru anisori. Motivul? Era nerabdatoare sa faca baloane din guma de mestecat, dar si sa se dea mai repede cu ruj! “Nu esti destul de mare ca sa… (inlocuiti aici cu datul pe toboganul cel mai inalt sau saritul de pe trambulina sau pur si simplu o carte care le face cu ochiul, dar care este pentru alte varste). De cate ori pe zi aud copiii acest refren? Asa ca nu-i de mirare ca vor sa creasca mari mai repede, sa faca toate acele lucruri minunate pe care acum ar vrea sa le faca, dar nu pot pentru ca sunt prea mici. “A fi mare” inseamna sa ajungi pe taramul in care orice e posibil, de la a conduce masina pana la a te da cu rimel. Taramul in care nu mai trebuie sa te culci devreme, nu-ti mai spune nimeni sa mananci broccoli, sa fii cuminte sau sa-ti imparti jucariile cu alti copii. Asa ca, in povestea noastra despre timp, s-a strecurat aceasta idee, a timpului care incepe sa treaca mai repede, pentru ca neastamparata de Domnisoara Poimaine vrea sa creasca rapid si sa ajunga in Prezent. Si ce s-ar intampla oare daca timpul si-ar schimba ritmul si si-ar accelera curgerea?


Pentru ca Timpul continua sa treaca mult prea repede, Clara si parintii ei s-au hotarat sa opreasca toate ceasurile din casa: cel desteptator de pe noptiera, cel cu cuc din sufragerie, ba chiar si pe cel de mana, primit de Clara de ziua ei. Apoi le-au incuiat pe toate intr-un dulap si au inceput sa faca exact ce aveau chef, fara sa mai stie cat este ora. Clara a mers in parc noaptea si a mancat micul-dejun dupa-amiaza. Dimineata, Mama i-a citit povestea de seara, iar Tata a dus-o la gradinita pe la pranz. Nimeni nu mai stia cand incepe o zi si cand se termina, iar primavara, vara, toamna si iarna se scurgeau unele dupa altele atat de repede, de parca s-ar fi dat intr-un carusel.


Cum batrana doamna Ieri obosise sa mai lipeasca atatea etichete pe borcane, amintirile se adunau vraiste in dulap si Trecutul devenise o incalceala de nedescris. Iar domnisoara Maine se lenevise si nici macar nu se mai ostenea sa inventeze intamplari pentru Viitor. Totul era o formidabila harababura!

Iar punctul culminant al acestei harababuri este atunci cand, cu o viteza uimitoare, vine prima zi de scoala iar Clara realizeaza ca s-a facut mare prea repede. Fara sa aiba timp sa se mai bucure de copilarie. De cea mai frumoasa perioada, in care poti sa dormi cat vrei dupa-amiaza si nu ai teme si griji, in care poti sa te joci dupa pofta inimii! Vreau sa fiu copil cat mai mult timp, imi spune Clara acum si aproape ca as vrea sa pot face timpul sa treaca mai incet, ca sa ne bucuram mai mult….

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/calleephoto/5040199394


Despre autoare:

Adina RosettiAdina Rosetti este scriitoare si jurnalista. A scris articole, reportaje si povesti pentru Dilema Veche, Time Out, Elle, Esquire, BeWhere, Formula As, Unica si alte publicatii. Este autoarea romanului Deadline (2010, 2011) publicat la Curtea Veche Publishing si aparut in Franta la editura Mercure de France (2013). “Domnisoara Poimaine si joaca de-a timpul” de Adina Rosetti (Curtea Veche Publishing), cu ilustratii de Cristiana Radu, se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 8 ani si isi doreste sa raspunda, intr-o maniera ludica si creativa, intrebarilor pe care le pun cei mici despre timp.

In timpul liber, Adina inventeaza povesti pentru cei doi copii ai ei, Clara (9 ani) si Anton (4 ani), si sta cu nasul in carti.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe