characters characters

Poveste terapeutica despre evenimente tragice

Cum putem depasi momentele dificile

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 februarie 2016    |   1816 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

poveste terapeutica
Problemele, evenimentele tragice si esecurile sunt parte importanta din viata si apar nu doar in randul adultilor, ci si al copiilor. Pentru ca nu ii putem proteja pe copii toata viata de ele, este mai util sa ii invatam sa descopere resursele care ii ajuta sa le faca fata.

Identificarea aspectelor pozitive, orientarea catre viitor si catre solutii si speranta ca lucrurile pot fi reparate sau imbunatatite sunt esentiale atunci cand ne confruntam cu situatii dificile. Urmatoarea poveste terapeutica ilustreaza aceste atitudini, oferind copilului un model de actiune.

„Dolly si Debbie erau doi pui de dinozaur carora le placea sa inventeze mereu jocuri noi. Aveau la dispozitie o vale intreaga plina de copaci si flori pe care o puteau explora de cand rasarea soarele si pana apunea. Intr-o zi, indepartandu-se de vale au descoperit o pestera. Fiind ceva nou, au intrat in pestera, pentru a o explora, fascinate de ceea ce ar putea gasi. Cu toate ca le era frica, se incurajau permanent una pe cealalta pentru a inainta. Si asa au facut. Au inaintat cateva zeci de minute bune, racorindu-se in intunericul pesterii pana cand au auzit o bubuitura puternica. Speriate, au inceput sa alerge spre iesirea din pestera. Ce le-a fost dat sa vada, a fost probabil unul din cele mai mari cosmaruri. Intreaga vale era cuprinsa in flacari si fum. Un meteorit se prabusise peste valea in care traiau. Au privit in tacere valea, uimite si inspaimantate. Privind in zarea innegurata, Dolly a fost prima care a vorbit:

- E groaznic. Valea noastra e distrusa. E cel mai groaznic lucru care s-ar putea intampla cuiva. Ce vom face de acum incolo? Cum ne vom descurca? intreba Dolly cu ochii in lacrimi, simtind ca inima i se umple de tristete.

- Intr-adevar e groaznic ce s-a intamplat, dar am fost norocoase ca ne-am aflat in pestera. Asa am supravietuit, a raspuns Debbie simtindu-se trista si ea.

- Da, dar am pierdut totul. Toata familia, toti prietenii, toata mancarea, toata apa. Casa noastra este complet distrusa, se lamenta Dolly.

- Putea fi si mai rau, i-a raspuns Debbie. Cel putin ne avem una pe cealalta. Bine ca macar tot fumul se ridica incet si putem porni spre casa. Poate mai exista supravietuitori.

- Nu-mi pasa de altii, a inceput sa tipe Dolly. Simt o durere crunta in suflet. De ce mi se intampla asta? Viata mea e distrusa!

- Lucrurile se vor aseza si se vor schimba, i-a spus Debbie. Nimic nu ramane niciodata la fel. Cand am intrat in pestera, totul era frumos si afara era soare. Toata lumea era fericita si isi vedea de treaba. In timp ce eram inauntru, totul s-a schimbat. E probabil sa se intample la fel in timp si lucrurile sa se schimbe in bine.

- Niciodata nu va mai fi la fel, a replicat Dolly. Simtea cuvintele din ce in ce mai grele, iar tristetea tot mai mare.

- Asa e, nu va mai fi niciodata la fel, a fost de acord Debbie. Dar poate putem face ceva sa imbunatatim lucrurile. Hai sa inaintam. Trebuie sa plecam de aici si sa ne cautam prietenii.

Lui Debbie nu i-a fost usor sa urneasca din loc pe Dolly cea plina de tristete si cu inima inlacrimata, insa pe masura ce inainta simteau amandoua ca se simt mai bine.

Ce poti discuta cu copilul tau

Desi amandoi puii de dinozaur au fost martori la aceeasi tragedie, reactiile lor au fost diferite. Dolly nu putea sa gandeasca fiind cuprinsa de spaima si tristete, in timp ce Debbie era cea care cauta solutii si incerca sa o imbarbateze.

- Care sunt lucrurile pe care le-a spus Debbie pentru a o incuraja pe Dolly?

- Dolly a fost si ea trista din cauza catastrofei?

Ce probleme atinge aceasta poveste?

  • pierderea
  • tristetea
  • gandirea negativa
  • pesimismul
  • introspectia
  • ipsa sperantei

De ce ii ajuta pe copii aceasta poveste?

  • Le ofera un exemplu de gandire pozitiva si optimista
  • Transmite mesajul ca, desi suntem tristi atunci cand se intampla lucruri rele, putem sa ne orientam catre viitor si catre lucrurile care stau in puterea noastra pentru a imbunatati situatia.
  • Indirect, le arata copiilor ca felul in care gandim (si perspectiva din care privim lucrurile) influenteaza felul in care ne simtim.
  • De asemenea, atrage atentia asupra faptului ca atitudinea noastra poate fi decisiva asupra rezultatelor pe care le avem.


Sursa: „101 Healing Stories for Children and Teens”

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe