characters characters

Pictura ud pe ud: sa descoperim jocul nuantelor

Propus de: Scoala Libera Waldorf   |   07 iunie 2013    |   8504 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Printre activitatile simple, dar pe care copilul nu le refuza aproape niciodata, se numara si pictura ud pe ud. Nu este neaparat o pictura elaborata sau o incercare de a-l invata sa picteze ceva anume, ci un simplu joc de descoperire a culorilor. Pictura ud pe ud permite copilului sa descopere nuantele unei culori, felul in care acestea se „joaca” pe hartie si sa se lase vrajit de imbinarea lor. Conteaza mai putin forma, ci in primul rand culoarea, pentru ca ea este perceputa mai puternic in primii ani de viata si este „traita” mult mai intens de catre copii.

De ce ai nevoie

-    hartie de desen mai groasa, care sa nu devina extrem de poroasa daca este udata (cere la magazin hartie speciala pentru tehnica ud pe ud)
-    un vas cu apa (o copaita, dar la nevoie se poate folosi si cada)
-    un suport pentru hartia uda (un blat de lemn, o masuta etc.)
-    acuarele preparate cu apa
-    o pensula mai groasa
-    borcanele cu apa pentru spalat pensula
-    carpa pentru sters pensula
-    un burete pentru sters surplusul de apa
-    o pelerina pentru pictura sau ceva care sa protejeze hainutele de excesul de zel al pictorului

Cum se realizeaza

1. Pentru inceput, poti rotunji colturile hartiei cu ajutorul unei foarfeci. In felul acesta, copilul nu va avea senzatia de margini bine delimitate, ci isi va putea imagina ca desenul lui este doar o bucatica dintr-un imens desen nelimitat.

2. Hartia se uda prin scufundare (fiecare foaie individual) in vasul cu apa si se intinde cu atentie pe suport, incercand pe cat se poate sa evitam umflaturile (bulele de aer) si rearanjarea ulterioara (dupa ce se intinde foaia pe suport se netezeste usor cu buretele umed). Este bine sa lasi copilul sa te ajute la toate etapele de pregatire, dar cum intinderea hartiei pe suport este putin mai delicata, ai mai multa grija la aceasta etapa. Daca este mult prea uda, sterge cu atentie surplusul de apa, cu buretele bine stors. Nu uita ca hartia va ramane pe suport pana la uscarea integrala a picturii (ideal, pana a doua zi).

3. Pregateste apoi acuarelele. In timpul acesta, hartia va avea timp sa se scurga 10 - 15 minute. Culorile trebuie sa fie diluate pana la o consistenta destul de fluida, insa nu foarte subtire. Poti folosi o singura culoare (pentru copii cu varsta pana la 4 ani, este chiar de preferat), doua culori sau toate cele trei culori primare. Ideal este sa nu folosesti mai mult decat cele 3 culori primare, cu ajutorul carora poti obtine oricum 80 - 90% din intreaga paleta de culori. Cu prea multe culori la indemana, copilul va fi tentat sa le descopere pe toate pe rand, pierzand din magia pe care o poate oferi o singura culoare sau combinatia de 2 - 3 culori.

De asemenea, poti alege tu o culoare si copilul alta, ca sa descoperiti in paralel doua universuri diferite. Pentru o perspectiva la nivelul copilului, alege pentru prepararea acuarelelor borcanele mici - un borcanel pentru fiecare culoare – sa aiba acces la cateva borcanele cu culoare i se va parea la fel de fascinant ca pictatul in sine.

4. Puteti incepe sa pictati. Daca aveti o singura culoare, jucati-va cu ea de la albul foii pana la cele mai inchise nuante ale culorii respective. Daca aveti doua sau trei culori, lasati-le sa se joace pe hartie impreuna sau separat, opriti-va sa admirati impreuna ce se intampla cand se intalnesc si nu va straduiti neaparat sa numiti inainte lucrurile care vor iesi de sub pensula. Esential este sa foloseasca pensula liber si sa observe singur ce se intampla. Foaia uda va permite diluarea culorilor sau imbinarea acestora, va crea forme neasteptate si va face pictatul o experienta extrem de interesanta atat pentru copil, cat si pentru parinte.

5. Lasati apoi pictura la uscat (sa doarma linistita) pana a doua zi cand o puteti lua de pe blat si pastra in mapa cu picturi.

6. Strangeti impreuna acuarelele si puneti-le la locul lor, spalati pensulele, stergeti masa de lucru. Si aceasta parte de final este importanta pentru copil, nu face totul in locul lui, lasa-l sa treaca prin toate etapele unui atelier de lucru si responsabilizeaza-l, chiar daca exista riscul sa se ude, sa se coloreze sau sa verse putina apa.

Din cand in cand, scoate picturile din mapa si admira-le impreuna cu copilul, observa alaturi de el cat de multe lucruri diferite pot fi create cu aceeasi culoare, aminteste-i cand a facut o anumita plansa (nu uita sa le datezi pe fiecare, ideal inainte de a uda foaia) si poate povestea spusa atunci.

La Scoala Libera Waldorf atat la gradinita, cat si la scoala, se lucreaza cu aceasta tehnica de pictura ud pe ud. Ritualul descris mai sus se desfasoara sub indrumarea calda a dascalului, care da spatiu copiilor sa se desfasoare, dar este prezent oricand ei au nevoie. La final, el are un cuvant de apreciere pentru fiecare lucrare (”aici albastrul este foarte intens”, ”culorile din acest desen sunt foarte calde” etc).Astfel  nu face o comparatie intre copii si nu pune pe unul anume in centrul atentiei, ci gaseste un element care sa poata fi pus intr-o lumina favorabila la fiecare dintre lucrari. Astfel mesajul care ajunge la copil este: „Exist, sunt vizibil pentru invatatorul meu, iar el apreciaza efortul meu si desenul rezultat”.

 Scoala Libera Waldorf este o scoala primara care a luat nastere din initiativa unor parinti ai caror copii au urmat gradinita Waldorf. Pedagogia se bazeaza pe principiul conform caruia un copil trebuie educat cu iubire si pentru a deveni un om liber, pornind de la nevoile reale pentru o dezvoltare sanatoasa. Privind educatia ca pe un instrument al dezvoltarii si transformarii, Scoala Primara Libera Waldorf imbina arta si stiinta, miscarea si activitatile practice, contribuind la dezvoltarea armonioasa a fortelor sufletesti ale copilului – gandirea, simtirea si vointa.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe