characters characters

Cum sa fii un parinte rezilient

Si de ce este important acest lucru

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 decembrie 2022    |   370 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

parinte rezilient
Vorbim deseori despre cum putem creste copii rezilienti, care sa isi poata reveni cu usurinta dupa esecuri sau dificultati. Copiii invata insa deseori rezilienta observand si imitand modalitatile de coping ale celor din jur, in special ale parintilor. Ce inseamna insa sa fii un parinte rezilient?

Citeste si:

Experientele pozitive din copilarie care protejeaza sanatate emotionala


Rezilienta psihologica 


Cum se manifesta rezilienta la parinti


Rezilienta psihologica sau emotionala se refera la usurinta si rapiditatea cu care ne reluam functionarea optima in urma situatiilor dificile cu care ne confruntam. Desi exista diferente individuale care pot fi explicate de factorii genetici, rezilienta depinde si de mediul in care copiii cresc, de siguranta si sprijinul pe care il primesc in relatiile sociale si de modelele pe care le au in jur. De aceea, propria ta rezilienta este esentiala pentru nivelul rezilientei copilului tau.

Cum iti dai seama ca esti un parinte rezilient?


Iti accepti propriile emotii si emotiile copilului tau, fara sa „te lupti” cu ele.
Acest lucru inseamna ca iti poti exprima propriile emotii in fata copilului tau fara a te lasa coplesit de ele si fara a simti rusine pentru ele. O parte importanta a rezilientei se refera la asumarea tuturor experientelor interioare – emotii, ganduri si nevoi, cu intelegerea faptului ca fiecare dintre acestea sunt relevante pentru noi insine. Desigur, nu toate emotiile, gandurile si nevoile parintilor trebuie impartasite copiilor. In plus, cand parintii decid sa exprime emotii si ganduri in fata copilului, nu este benefic sa faca acest lucru cu scopul de a primi sprijin emotional de la copii, ci doar cu scopul de a modela o comunicare sanatoasa a acestora si de a incuraja o relatie apropiata cu acestia.

Cu cat parintii isi pot accepta mai usor propriile emotii, cu atat mai usor le accepta si valideaza pe cele ale copilului. Cand copiii invata ca emotiile, desi unele dintre ele dificile, sunt gestionabile si trecatoare, isi dezvolta rezilienta emotionala. Cand parintii insa nu isi exprima propriile emotii si resping sau invalideaza trairile emotionale ale copilului, mesajul implicit pe care il invata copiii este ca emotiile sunt ceva rau, rusinos sau neimportant. Cand se vor confrunta cu situatii dificile, care le vor trezi emotii puternice, nu vor sti sa le faca fata, se vor simti coplesiti de acestea si descurajati in legatura cu sansele lor de a depasi problema intalnita.

Pui in practica modalitati sanatoase de gestionare a stresului si a emotiilor dificile. Stii care sunt lucrurile benefice pentru gestionarea stresului si pentru prevenirea problemelor emotionale si le pui in practica in mod regulat. Miscarea fizica, socializarea, hobby-urile, relaxarea si odihna, alimentatia sanatoasa sunt cateva dintre lucrurile fundamentale care ne ajuta sa ne crestem capacitatea de a face fata dificultatilor.

Ai convingeri pozitive in legatura cu lumea si viata. Cand parintii transmit copiilor, chiar si involuntar, mesaje precum „Lumea este un loc extrem de periculos.”, „Doar lucruri rele ni se intampla.”, „Viata este plina de suferinta si lipsita de bucurie.”, „Nu poti avea incredere in nimeni.” etc., acestia din urma tind sa dezvolte frici excesive si anxietate. In plus, vitalitatea si entuziasmul copiilor sunt treptat diminuate, lasandu-i lipsiti de energie si de resurse in momentele in care au nevoie de acestea.

Pe de alta parte, cand parintii traiesc pornind de la convingeri realiste precum „Exista pericole, dar stim sa ne aparam de ele.”, „Viata este un amestec de bucurie si suferinta.”, „Poti avea incredere in (unii) oameni.”, „Nu se stie niciodata ce lucruri bune se pot intampla.”, copiii le vor prelua si vor simti un nivel mai ridicat de siguranta si speranta.

Comunici deschis despre dificultati si greseli personale – fara a-l impovara insa pe copil cu emotiile sau ingrijorarile tale. Este benefic pentru copii sa stie ca si adultii intampina probleme si fac greseli, dar nu este benefic pentru ei sa simta ca adultii din jurul lor asteapta ajutor de la copii pentru a depasi aceste dificultati. Este esential ca, atunci cand vorbesti copilului despre problemele cu care te confrunti, sa ii arati ca acestea iti apartin tie in totalitate si ca ai incredere ca le poti depasi.

Ai in jurul tau persoane carora le poti cere ajutorul atunci cand ai nevoie. Rezilienta nu inseamna a rezolva orice problema pe cont propriu si a nu simti niciodata disconfort. Persoanele cu un nivel ridicat de rezilienta nu se simt singure in fata problemelor sau obstacolelor cu care se confrunta. De aceea, ofera-i copilului tau un model de urmat cand vine vorba de relatiile de familie si de prietenie, dar si de felul in care poti cere ajutorul de la cei apropiati.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe