characters characters

Parentingul pozitiv in perioada pandemiei

Cum ramai un parinte echilibrat si eficient in perioada pandemiei

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 august 2020    |   856 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

parenting pozitiv
In vremuri dificile cum e si aceasta perioada de pandemie, tot ceea ce putem controla este modul in care gandim, ne comportam si simtim. In familie aceste lucruri sunt mai dificile, mai ales daca cei mici inca au probleme de adaptare la noile masuri de siguranta. Nu a fost deloc usor pentru copii sa stea in casa, departe de prietenii lor, sa isi mute scoala si joaca in mediul online si mai cu seama sa isi gaseasca activitati pentru a-si ocupa timpul mai mult in casa decat afara. A ramane optimist in vremuri dificile nu e un lucru usor de facut, iar a adopta un stil de parenting pozitiv inseamna a dispune de multa flexibilitate, creativitate, dedicare si persevernta.

Citeste si:

Atentia pozitiva in relatia parinte-copil

Cum facem fata stresului in perioada pandemiei


Cum mentii o relatie pozitiva cu copilul tau in aceasta perioada


Parentingul pozitiv in pandemie are mai mult de-a face cu a intelege de ce anume are nevoie copilul, la fiecare varsta, de a gasi modalitati prin care sa isi satisfaca nevoile si care sa respecte masurile de siguranta. Ia in considerare mai ales nevoile emotionale ale copilului tau.

Pune accentul pe aspectele pozitive ale situatiei in care te afli. Iata cateva intrebari care te pot ajuta sa scoti la iveala ce este mai bun in aceasta perioada:

  • Ce pot privi drept oportunitate acum?
  • Ce informatii noi, experiente noi sau abilitati noi sunt disponibile in aceasta perioada?
  • Ce rutine puteti crea astfel incat copilul sa fie multumit, sa fie in siguranta, iar tu sa fii un parinte adecvat?

De exemplu, planurile de vacanta amanate sau anulate inseamna mai mult timp pentru pasiunile copilului sau pentru a-si forma abilitati noi. Parintii pot profita de timpul petrecut mai mult acasa in acelasi mod (dedicand timp pasiunilor, invatand lucruri noi sau rezolvand treburi amanate de mult timp). De asemenea, din motive financiare si de siguranta, mesele in oras sunt inlocuite de multe familii de mesele acasa. Il poti implica pe copil in gatit sau in cultivarea unei mici gradini de mirodenii in balcon.

In momentele tensionate, in care simti ca te enervezi, aminteste-ti sa iei o pauza. In situatiile in care nu poti sa faci acest lucru in mod concret, poti pune pauza discutiei pana cand te linistesti.

Acorda atentie lucrurilor bune pe care le face copilul tau. In special in perioadele stresante, copiii, indiferent de varsta, au nevoie sa li se spuna ca au facut o treaba buna, ca parintii sunt mandri de ei sau ca ii iubesc neconditionat si li se admira calitatile.


Incearca sa adopti un stil de parenting competent sau democratic, in care parintele ofera copilului afectiune si atentie, dar si un nivel suficient de control si limite. In stilul parental competent sau democratic, spre deosebire de celelalte stiluri de parenting, regulile pot fi schimbate atunci cand circumstantele o cer. In perioadele de stres si schimbari majore, copiii au nevoie de afectiune si sprijin, dar si de flexibilitate si incredere din partea parintilor.

Parentingul pozitiv mai inseamna si grija de sine. Parintii au nevoie sa isi acorde timp si pentru propriile nevoi, pentru ca ei sunt cei care dicteaza atmosfera in familie. Daca din punct de vedere emotional, parintii nu sunt stabili, toate relatiile de familie vor avea de suferit.


A avea un stil de parenting pozitiv inseamna a-ti aprecia copiii pentru ceea ce sunt, a avea compasiune fata de ei, a-i priva uneori de problemele adultilor, a fi rabdatori si toleranti cu ei. Pune accentul in familia ta pe valori precum speranta, optimism, gratitudine si gandeste activitati prin care sa le folositi, mai ales in pandemie. Nu uitati sa zambiti, sa va bucurati unii de ceilalti, sa observati lucrurile si fenomenele pe care natura ni le ofera si sa va pastrati optimismul.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe