characters characters

Parentingul pozitiv

Importanta conexiunii dintre parinte si copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 decembrie 2016    |   1616 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

parentingul pozitiv
Cu totii vrem relatii cat mai apropiate cu copiii nostri. Relatii care sa abunde de incredere, onestitate si iubire neconditionata. Foarte multe tehnici traditionale de disciplinare insa nu ne ajuta sa atingem aceste obiective. Metode precum pedepsele, amenintarile sau recompensele aduc cu ele frica, anxietate si neincredere. In plus, pun la indoiala iubirea, dorinta de comunicare si respectul pe care il aratam copiilor. Ca rezultat, copilul isi vede parintii fie „buni”, fie „rai”.

Parentingul pozitiv inseamna o abordare diferita. Scopul este intotdeauna de a intari conexiunea (relatia de apropiere si comunicare) dintre parinti si copii.

Conexiunea este o super-putere a parintilor si e singurul motiv pentru care copiii renunta la ceea ce vroiau sa faca pentru a proceda cum ne dorim noi. Atunci cand suntem conectati cu copiii, asumarea rolului de parinte se face mai usor, iar copiii devin aliati de incredere si nu adversari.

Cum poti aduce parentingul pozitiv in relatia cu copilul tau?

Fii autentic.

Cauta sa fii tu insuti cu copilul tau. Nu te ascunde in spatele iluziei de a fi mama sau tatal perfect, fiindca acestia nu exista. Permite-i copilului sa te vada asa cum esti, persoana reala, cu bune si rele, cu frustrari, puncte slabe si puncte forte. Acest lucru nu inseamna sa il coplesesti cu problemele tale de adult sau sa renunti la a incerca sa iti controlezi furia, de exemplu, doar pentru a fi „tu insuti”. Inseamna sa iti asumi responsabilitatea pentru greselile tale, sa nu pretinzi ca stii intotdeauna ce este mai bine, chiar daca de fapt nu esti sigur nici tu, sa vorbesti deschis despre lucrurile pe care ai vrea sa le imbunatatesti la tine.

Cere-ti scuze.

De ce? Fiindca astfel oferi cel mai puternic exemplu. Atunci cand ne cerem scuze, aratam copiilor ca atunci cand facem o greseala, nu e un capat de lume. Putem sa o recunoastem, sa ne cerem scuze si sa avem un comportament respectuos care ne va ajuta sa mergem mai departe. Desi ar parea ca ne face sa fim vulnerabili, in realitate, scuzele, atunci cand consideram ca sunt justificate, ne ajuta sa ne conectam cu copiii.

Foloseste-te de ”DA”.

Desigur ca nu poti sa spui intotdeauna „da”, insa cauta nici sa nu spui prea des „nu”. Uneori nu permitem copiilor sa faca ceva fiindca nu e bine, consideram ca e nesigur, imposibil sau pur si simplu, incomod pentru noi. Exista alternative de comunicare prin care sa exprimi refuzurile si altfel decat spunand „Nu.”

Planifica momente speciale.

  • stabileste in familie ca in fiecare zi, daca este posibil, vei avea un interval de timp dedicat in mod special copilului tau
  • momentul special poate dura chiar si 15 minute (poate fi momentul special al copilului tau in care ii citesti o poveste, in care dansati, ii arati trucuri sau realizati o activitate fara reguli, fara retele de socializare si fara telefoane)
  • este important ca in acest interval de timp, copilul sa primeasca intreaga ta atentie
  • alege un moment al zilei in care ai suficienta energie pentru a te bucura cu adevarat cu el.

Ofera imbratisari nelimitate.

Virginia Satir spunea ca „Avem nevoie de cel putin 4 imbratisari pe zi pentru a supravietui. Avem nevoie de 8 imbratisari pe zi pentru mentinerea relatiei si 12 imbratisari pe zi pentru a creste.”. Nu este nevoie sa le numeri sau sa il imbratisezi din cinci in cinci minute, dar nu uita de acest aspect important al relatiei dintre voi doi. Imbratiseaza-ti copilul dimineata, cand se trezeste, cand se intoarce de la scoala si manifesta-ti afectiunea prin apropiere fizica. Aceasta este la fel de importanta si in relatia de cuplu, pentru nivelul vostru de fericire si intelegere.

Aminteste-ti mereu de obiectivele tale de lunga durata.

Ce obiectiv ai pentru copilul tau? Ce iti doresti pentru el? Sa fie fericit? Sa fie independent? Sa fie sanatos? Sa fie increzator? Iubitor? Responsabil? Imagineaza-ti ca ai auzi alte persoane vorbind despre copilul tau. Ce crezi ca ar spune? Cum l-ar descrie? Desi in momentele grele e mai dificil sa ramai concentrat pe obiective, e important sa faci un pas inapoi si sa iti amintesti ce iti doresti pentru copilul tau pe termen lung, nu doar pe termen scurt. Pedepsele si amenintarile ii schimba comportamentul copilului, dar nu garanteaza ca cel mic a inteles de ce nu a procedat corect. Iubirea conditionata poate da rezultate pe termen scurt, dar va eroda relatia voastra pe termen lung.

Temerile excesive ale parintilor legate de viitorul copiilor lor ii pot orienta catre un stil parental bazat pe autoritate si severitate, nu pe apropiere, afectiune si incredere. Analizeaza-ti temerile de acest fel (daca exista) si incearca sa acorzi incredere copilului tau. Potentialul copiilor infloreste mai ales daca parintii le ofera afectiune si incredere, precum si sprijin si intelegere atunci cand fac greseli. Ramanand apropiat din punct de vedere emotional cu copilul tau, vei reusi sa vezi calitatile sale.

In anii care vor urma, copilul tau nu isi va aminti doar sfaturile tale, ci si cum l-ai facut sa se simta. Si acest lucru conteaza cel mai mult.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/donnieray/16739596914/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe