characters characters

Obiectele de confort

Ce rol au, cand renunta copiii la ele si ce pot face parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 noiembrie 2019    |   936 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

obiectele de confort
“Copilul meu are de mic o paturica pe care o ia cu el oriunde mergem. Acum ca a mai crescut, in fiecare dimineata, in fata gradinitei ducem aceeasi discutie prin care incerc sa-l conving sa renunte la ea, dar el iese castigator.”

Citeste si:

Frica de straini. Cand socializarea induce frica

Anxietatea de separare in timpul noptii


Obiectele de confort – ce rol au

Numite si obiecte tranzitionale, paturica, ursuletul sau pernuta pe care copiii le poarta cu ei peste tot, au rolul de a-i ajuta pe copii sa se linisteasca si sa se simta in siguranta in situatii noi sau dificile. Obiectele de confort sunt o parte normala din dezvoltarea timpurie a copilului, aratand ca cel mic incepe sa invete sa se calmeze singur.

Obiectele de confort sunt cele care il ajuta pe copil sa faca tranzitia de la ceva familiar la ceva necunoscut, de la dependenta la autosuficienta. Copiii le folosesc pentru ca ii ajuta sa scape de anxietate si sa se relaxeze. De aceea, obiectele de confort vor fi importante mai ales atunci cand parintii nu sunt langa copii, cand copilul se simte rau, cand adoarme sau cand se afla intr-un loc nou. Atasamentul fata de obiectele tranzitionale apare in general in perioada 8-12 luni si poate dura cativa ani.

Adesea e vorba de obiecte placute la atingere precum o bucata de material, o patura, o papusa din lana sau de plusuri.Obiectele de confort sunt adesea tinute foarte strans de catre copil, mirosite sau introduse in gura pentru ca amintesc acestuia de mirosul mamei sau mirosuri familiare, care il fac sa se simta in siguranta.

Obiectele de confort nu sunt un semn al slabiciunii copiilor sau al fricii excesive, ci o etapa normala in dezvoltarea acestora.

Obiectele de confort – cand si cum renunta copiii la ele?

Nu exista o varsta anume la care copiii renunta la obiectele confort, ci mai degraba, ele sunt inlocuite cu altele mai greu observabile de cei din jur. Un adolescent nu va merge cu paturica la liceu, insa s-ar putea sa poarte pe mana o bratara pe care sa o atinga atunci cand se simte agitat.


In timp, iti poti ajuta copilul sa aleaga obiecte pe care sa le poata folosi cu functia de obiecte confort si care sa fie mai mici si mai usor de purtat, fara a atrage atentia celor din jur. In general, expertii spun ca obiectele de confort incep sa nu mai aiba o importanta atat de mare in jurul varstei de 4-5 ani, cand copiii incep sa renunte singuri la ele.

Asadar, iata cateva sfaturi pentru parinti:

  • Intelege rolul pe care obiectele de confort il au pentru copilul tau si adopta o atitudine toleranta si intelegatoare.
  • Evita sa il presezi pe copil sa renunte la aceste obiecte.
  • Poti cumpara un obiect de confort identic pentru a avea o rezerva in cazul in care primul este pierdut sau trebuie spalat, de exemplu. Este important ca ambele obiecte sa fie la fel de folosite, altfel copilul va face diferenta intre ele si il va respinge pe cel nou.
  • Invata-l pe copil sa gaseasca un loc in casa in care sa puna obiectul si de unde sa il poata lua oricand simte nevoia. In acest mod, s-ar putea obisnui sa nu il mai ia peste tot cu el.
  • Permite-i copilului sa apeleze la obiectele de confort de fiecare data cand doreste. Daca vrea sa il ia cu el la gradinita, incearca sa explici educatoarelor de ce este important acest lucru.
  • In timp, poti stabili impreuna cu copilul tau momente specifice in care poate folosi obiectul confort: cand se pune la somn, pe drumul spre scoala etc. Poate chiar sa il lase in masina atunci cand merge la scoala si sa il regaseasca tot acolo, cand i se incheie programul scolar.
  • Creati impreuna ritualuri zilnice prin care copilul isi la revedere de la obiectul de confort (de exemplu, il aseaza in pat sa doarma sau in casuta lui).
  • Pentru copiii care au inceput sa renunte la obiectele de confort, ofera alte obiecte ca substitute, mai putin vizibile de cei din jur. Daca inca ii este greu sa renunte la ursuletul de plus, cumpara-i o gentuta pe care sa fie desenat ursuletul sau imprima-i pe un tricou imaginea acestuia. Astfel, il va putea avea mereu cu el, dar sub o alta forma.
  • Permite-i copilului sa refuze sa imparta obiectul de confort cu alti copii.

Obiectele de confort au un rol important in viata copiilor, pentru ca sunt primul pas in independenta emotionala a celor mici. Daca in primul an de viata, copiii au nevoie de parinti pentru a se calma (au nevoie sa fie tinuti in brate, consolati si mangaiati), treptat incep sa se calmeze singuri cu sprijin extern (prin suptul degetului, leganat sau imbratisarea obiectului de confort), pentru ca la varste mai mari sa se calmeze prin exercitii de respiratie sau tehnici de relaxare.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe