characters characters

O metoda eficienta de invatare

Propus de: Echipa SuntParinte.ro   |   19 ianuarie 2013    |   18957 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

o metoda eficienta de invatare
Multi copii se plang pentru ca iau note mici, pentru ca nu reusesc sa asimileze informatia transmisa de profesori la clasa sau pur si simplu pentru ca materia e mult prea stufoasa si nu au timp suficient sa o parcurga in intregime. Iti propunem o metoda foarte simpla prin care ai putea sa-ti ajuti copilul sa asimileze intr-un mod mai structurat materialul de invatat.

Aceasta metoda poarta numele de RICAR, iar initialele provin de la cele 5 etape:
1. Rasfoire generala.
2. Intrebari.
3. Citire activa.
4. Amintire.
5. Recapitulare.

Iata aceste etape prezentate detaliat:

1. Rasfoirea generala se refera la trecerea in revista a principalelor informatii si concepte transmise la clasa. De asemenea, paragrafele introductive, cuprinsul, schemele prezentate, dar si concluziile trebuie sa fie parcurse cel putin o data. In acest fel vom obtine o idee generala asupra continutului predat de catre profesor.

2. Intrebarile se refera la valoarea de adevar a celor prezentate la clasa si a nelamuririlor pe care copilul tau ar putea sa le aiba privind continutul lectiei. Rolul si utilitatea practica sunt expuse in intrebari deseori de copii.  Intrebarile din aceasta etapa  este bine sa fie redirectionate catre textul pe care copilul il are de citit si invatat. Astfel, intrebari de genul “De ce autorul a pus un astfel de titlu?”, “Nu exista o metoda mai usoara prin care sa rezolvam problema X?” , uneori pot sa aduca raspunsuri ineditedsi aceasta intreaga etapa s-ar putea transforma intr-un proces de invatare prin descoperire.3. Citirea activa este in principiu foarte legata de etapa anterioara. Astfel ca, atunci cand citeste un text ar fi ideal sa incerce sa dezbata informatiile prezentate, sa descopere ideile principale si pe cele secundare din text sau din continut, sa lege ideile noi de ce le deja stiute sau sa descopere relatiile cauza-efect dintre concepte.

4. Amintirea vizeaza rememorarea continutului memorat, dar si luarea de notite la sfarsitul lecturarii. Scopul acestei etape este de a putea expune la final, ideile principale, dar si de a putea raspunde la intrebarile profesorului, ora urmatoare. Astfel, dupa o parcurgere a intregului continut de invatat se poate trece la memorarea titlurilor si subtitlurilor, a conceptelor principale despre care se vorbeste in text. Un sfat pe care ar fi bine sa-l urmeze este de a trece progresiv de la ideile principale spre cele secundare, cu amanunte si detalii. Schitele, diverse sublinieri sau incercuiri ale anumitor cuvinte sunt foarte utile.

5. Recapitularea este ultima faza si presupune a relua ideile principale. Se pune accentul pe ce este esential si se reiau pe scurt ideile memorate in etapele anterioare.
 
Acestea sunt etapele metodei RICAR. Fiecare trebuie respectata si parcursa in intregime. Performanta depinde de parcurgerea etapei anterioare. Copilul tau ce metode de invatare foloseste?  Crezi ca metoda RICAR ar functiona daca ai implementa-o in programul de invatare al copilului tau? Asteptam raspunsurile tale.

*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
3 comentarii

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Utilizator Anonim
  Vlad Mariana    03.09.2010 - 18:40
  Am impresia ca cei mai multi romani isi ajuta copii la lectii fara a folosi o metoda pedagogico-stiintifica ci doar metoda propriei experiente. In actualele conditii copii au atentia distributiva ff dezvoltata ca si memoria vizuala in timp ce adevarata memorie lasa de dorit. Consider ca invatarea nu este posibila fara imaginatie si conexiuni cu realitatea. Un copil pentru a-si lua notite eficient trebuie sa-si foloseasca propriile abrevieri, prescurtari, desene, scheme pe care si le recunoaste imediat. Memoria auditiva este cheia succesului. Cu multa recunostinta imi amintesc de profesoara de fizica care cu mult calm si tact asocia orice experiment de realitate si orice fenomen era explicat de la particular la general si formula era dedusa cu multa lejeritate la fel si unitatea de masura. Metoda RICAR este un algoritm eficient al invatarii si poate fi alicat de orice invatacel indiferent de varsta. Parintii sunt prea ocupati prea stresati si nervosi , adevarate bombe pentru proprii copii de aici marea reticenta pentru invatare. Totul e usor cand acel tot il tansformi in joc.
  Si un exemplu- baietelul meu a invatat literele in timp ce calatoream cu masina il rugam sa-mi spuna numarul de imatriculare a masinilor din trafic, tottul in joaca, nimeni nu simtea cum parcurgem distanta si cum se scurge timpul. Felicitari pentru idee. Succes!
 • Delia Lungu
  Delia Lungu    02.04.2010 - 09:37
  Am revenit cu un exemplu concret de aplicare a metodei RICAR: http://www.suntparinte.ro/activitati-practice/99/1323-cum-se-aplica-metoda-ricar Speram sa va fie util. Va multumim pentru interes. Toate cele bune.
 • Constantin Obreja
  Constantin Obreja    28.03.2010 - 17:07
  Orice teorie bine fundamentata dar cu un grad de generalitate (!?) ridicat are nevoie de o exemplificare. ( Imi aduc aminte de modul in care, un grup de studenti, am dezvoltat o teorie pe care faceam in facultate, si analizam modul in care relationau elementele, stabileam relatii, comparam etc. dar ne-am dat seama curand ca ... ele nu existau! Dar, desi inexistente, puteam stabili foarte multe relatii posibile inttre ele!) As dori ca sa noi se exemplifice un demers cognitiv de tip RICAR la o tema oarecare; acest demers ar trebui sa cuprinda sarcia invatarii, competentele masurabile, timpul si mudul in care se realizeaza etapele invatarii Ricar. Cred ca autorul propunerii poate sa ne dea niste expemple. Multumesc. Numai bine,

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe