O comunicare eficienta cu un adolescent inseamna de 3xL
A fi parintele unui adolescent e poate cea mai solicitanta slujba de pana acum. Pe langa faptul ca problemele au crescut in timp, te-ai trezit cu cativa ani buni in spate, considerat demodat de copilul tau, cel caruia ai incercat sa-i dai totul si pentru care ai facut o groaza de sacrificii. Unde ai gresit? De ce ati ajuns in situatia in care la prima intersectie, fiecare a luat-o pe o alta cale?
Al doilea L provine de la LOVE. Iubeste si arata acest lucru prin gesturile pe care le faci. Fa-l sa cunoasca ceea ce simti pentru el. Chiar daca ii impui limite si de multe ori ti-ai dori sa te vada numai ca si pe un parinte pentru a te respecta, nu si ca pe un prieten, iubirea ta fata de el trebuie sa poate fi observata. Fa gesturi de tandrete. Uneori imbratiseaza-l chiar daca stramba din nas, cel mai probabil ar vrea sa iti raspunda si el, numai ca acum “e mare”. De asemenea, atunci cand face ceva ce-ti place, poti sa bati palma cu el, lauda-l verbal sau loveste-l peste umar barbateste. Poti crea un adevarat limbaj nonverbal prin care sa-l faci sa-ti cunoasca iubirea, aprecierea si respectul fata de el. Dezvolta ritualuri de familie care sa va apropie mai mult unii de altii, propune-ti activitati pe care sa le faceti in familie.
Ultimul, dar nu si cel din urma este LIMITS. Ne referim la acele limite pe care ar fi bine sa le impunem in familie si pe care sa i le prezentam copilului. Ce nu se face sau pana unde poate fi intinsa o exceptie; care este nivelul la care accepti un compromis; pana cand treci cu vedere micile scapari. Limitele nu vizeaza neaparat restrictii, ci niste directii spre “incotro” e bine sa se indrepte copilul in evolutia lui. De asemenea ajuta la stabilirea de scopuri, rezolvarea de probleme, o mai buna cooperare pentru planuri de viitor intre tine si copil. Stabileste limitele impreuna cu copilul, dar si care sunt consecintele pe care le va avea de suferit daca le depaseste. Este optiunea lui de a respecta sau nu barierele stabilite impreuna, dar va accepta consecintele.
Intre cei trei L putem mentiona ca ar mai exista un alt cuvant care incepe cu aceeasi litera, LINKAGES, ceea ce presupune a face legatura intre emotii, sentimente si limite. O imbinare a acestora va favoriza comunicarea si va va aduce pe un teren pasnic.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand sa ignori comportamentul copilului
In unele situatii, a alege sa nu reactionezi emotional la comportamentele dificile sau neplacute ale copilului este cea mai buna alegere. Iata de ce.
-
Cum reactionezi cand esti dezamagit de copilul tau
Una dintre cele mai dureroase si dificile experiente din viata de parinte este dezamagirea simtita fata de comportamentul propriului copil.
-
Comportamentul ostil si sfidator in randul copiilor. Cand apare si cum il gestionezi
Comportamentele ostile si sfidatoare ale copiilor pot aparea la orice varsta, dar sunt mai frecvente in preadolescenta si adolescenta si au deseori la baza o lupta de putere.
Adauga tu primul comentariu: