characters characters

Mihai Eminescu. Obiective turistice legate de viata si opera sa

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 ianuarie 2015    |   5443 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Casa Memoriala Mihai Eminescu
Cand vine vorba de scriitori, deseori elevii devin mai interesati daca afla si cine anume a fost omul, nu doar opera ramasa in literatura. E important sa conturam portretul fizic, pe cel psihologic al scriitorilor si daca timpul ne permite, sa facem o calatorie reala sau imaginara in locurile prin care acestia au trecut de-a lungul vietii. Cum ar arata un traseu turistic bazat pe viata si opera lui Mihai Eminescu?

Obiective turistice din Ipotesti:

Incepem calatoria prin a ne opri in judetul Botosani, satul Ipotesti, situat la 20 de km de oras.


Memorialul Ipotesti

Memorialul Ipotesti cuprinde mai multe obiective pe care le poti vizita:

 • Casa parinteasca,
 • Biserica familiei Eminovici
 • Biserica satului
 • Muzeul Mihai Eminescu
 • Biblioteca Nationala de Poezie
 • Casa Papadopol

Casa memoriala Mihai Eminescu de la Ipotesti

Casa memoriala Mihai Eminescu a fost ridicata in 1932, pe ruinele casei originale. Pentru ca nu a respectat planul casei initiale, s-a luat decizia demolarii ei si construirii din nou, in 1979. Poti afla mai multe informatii despre programul de vizitare de pe site-ul complexului muzeal, tot pe site-ul lor putand vedea si imagini vechi, care infatiseaza casa originala. In aceeasi curte in care se afla casa memoriala, vei gasi si casa ultimei familii de proprietari ai terenului, Casa Papadopol, care acum este folosita pentru a adaposti Muzeul de Etnografie al Centrului National de Studii de la Ipotesti.

Poti vedea cateva imagini din casa memoriala Mihai Eminescu aici:


In apropierea casei memoriale exista doua biserici pe care le poti vizita:

Biserica satului Ipotesti

Apoi, putem face un popas la biserica cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril din Ipotesti. Arhanghelul Mihail este pictat cu chipul lui Mihai Eminescu, iar constructia bisericii s-a realizat prin colecta publica, la initiativa lui Nicolae Iorga si a lui Cezar Petrescu.

Biserica familiei Eminovici

A doua biserica dateaza din secolul 19. Se spune ca, demult, aceasta era biserica familiei Eminovici. Bisericuta a fost cumparata de catre mama lui Eminescu, Raluca, cu 250 de galbeni de la un boier pe nume Murgulet Theodor, asa cum reiese din scrierile vremurilor. Initial construita din lemn, dupa deteriorarea sa, a fost refacuta din caramizi.

In spatele bisericii familiei Eminovici, se afla mormintele a patru membri din familia Eminovici, parintii Raluca si Gheorghe si doi dintre fratii poetului, Nicu si Iorgu. De patru ori pe an se oficiaza slujbe aici, la aniversarea nasterii poetului, pe 15 ianuarie, la comemorarea mortii pe 15 iunie, de Inaltarea Domnului si in ziua hramului, de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, pe 8 noiembrie.

Lacul lui Eminescu se afla la 4 km de Memorialul Ipotesti, in padurea Baisa. Prezentat ca sursa de inspiratie pentru poeziile sale, se pare ca lacul a devenit obiectiv turistic in 1989, fiind amenajat in mod special pentru acest scop. Astfel, multe voci ii contesta “autenticitatea”, insa este vizitat in continuare de multi turisti in fiecare an.

*Credit foto: http://www.eminescuipotesti.ro


Articolul continua pe pagina urmatoare: Obiective turistice din Iasi si Targu Neamt

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe