characters characters

Matusile si unchii in viata copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iunie 2019    |   672 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

matusile si unchii in viata copiilor
Stim cat de importanti sunt bunicii in viata copilului tau si ne dorim sa incurajam aceasta relatie cat mai mult. Reflectam mai putin insa la relatia dintre copii si unchii si matusile lor, desi aceasta se poate dovedi o prietenie de lunga durata. Matusile si unchii copilului tau se pot numara printre primii prieteni pe care si-i face acesta, inca din prima zi de viata.

De ce este speciala relatia dintre matusi/unchi si copii?

Ce primesc copiii de la matusi si unchi?


Mai multa libertate de explorare.
Parintii sunt de obicei mai interesati de reguli si limite cand vine vorba de copiii lor, pentru a-i invata disciplina si pentru a-i tine in singuranta. Matusile si unchii pornesc de obicei de la premisa ca timpul petrecut cu nepotii ar trebui sa fie distractiv, asa ca cei mici pot descoperi activitati noi sau pot incalca (cu urmari inofensive) temporar o regula bine stabilita in familie (de exemplu, inghetata si ciocolata la desert).

Mai multa libertate de exprimare. Matusile si unchii ar putea cunoaste o alta versiune a copilului decat cea pe care o cunosc parintii si acest lucru este natural. Fiecare dintre noi ne manifestam diferit, in functie de oamenii cu care interactionam. Pentru ca matusile si unchii sunt mai putin motivati sa ghideze sau sa controleze comportamentul copilului si mai mult sa il descopere, cei mici pot decide sa le spuna “secrete”, sa le povesteasca despre momente dificile sau sa discute despre lucrurile pe care “mama si tata nu le inteleg”. Cat timp secretele pe care matusile si unchii le pastreaza nu pun in pericol siguranta copilului, nu este nimic gresit in acest lucru.

O noua perspectiva asupra propriilor parinti. Matusile si unchii copilului tau pot fi si o sursa de povesti din copilaria ta, oferind copilului o perspectiva inedita asupra ta: si tu ai facut nazbatii cand erai mic, si tu ai avut temeri sau neintelegeri cu fratii sau surorile tale. Indirect, aceste povesti ajuta relatia dintre tine si copilul tau, deoarece te poate cunoaste prin ochii unor adulti de care esti apropiat emotional.


In plus, matusile si unchii pot fi o sursa suplimentara de sprijin emotional sau material pentru copil, pot ajuta cand vine vorba de ingrijirea si supravegherea lui si pot fi un model de urmat pentru copii. Copiii pot castiga o multime de lucruri benefice pentru dezvoltarea lor atunci cand au o relatie apropiata cu un unchi sau o matusa.

Cum poate fi incurajata relatia dintre copil si matusile si unchii lui?

Pe masura ce copilul creste, este posibil ca implicarea matusilor sau unchilor lui sa scada. Pentru a mentine o relatie apropiata cu copilul, matusile si unchii pot:


Face un obicei din a petrece timp impreuna

Chiar si la adolescenta, cand nepotii par a fi prea "cool" pentru a petrece timp cu matusile sau unchii lor, cel mai probabil, vor fi bucurosi sa primeasca atentia lor. Este ideal daca acestia gasesc o activitate pe placul copilului, pe care sa o poata repeta (de exemplu, un sport sau o activitate artistica).

Oferi ajutor copiilor

Poate fi vorba de teme sau de proiecte extrascolare la care matusile sau unchii pot contribui cu informatii sau abilitati valoroase. Copiii si adolescentii pot invata numeroase lucruri de la matusile si unchii lor.

Pastra legatura pe retelele de socializare

Astfel, isi arata interesul fata de copil, dar raman si disponibil pentru comunicare oricand copilul sau adolescentul are nevoie.

Nu ezita sa construiesti amintiri impreuna cu intreaga familie. Unchii si matusile pot juca un rol deosebit de important in dezvoltarea emotionala si sociala a copiilor.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe