characters characters

Maturizarea copiilor

Cand parintii nu isi lasa copiii sa se maturizeze

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 martie 2017    |   3487 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

maturizarea copiilorPe masura ce trec anii, iar copiii se pregatesc sa intre la gradinita, scoala sau liceu ori sa mearga la facultate, parintii se confrunta din ce in ce mai mult cu realitatea ca este nevoie sa ofere copilului mai multa independenta. Expresia „a-l lasa pe copil sa zboare” creeaza niveluri ridicate de anxietate pentru multi parinti, din diverse motive.

De ce este greu parintilor sa isi lase copiii sa se maturizeze:

A-i lasa pe copii sa fie independenti (mai ales la varsta adolescentei) inseamna pentru parinti confruntarea cu o pierdere de un fel sau altul. Parintii pierd apropierea emotionala si fizica pe care au avut-o cu propriii copii, isi pierd din responsabilitatile care le-au dat semnificatie in viata, pierd compania copiilor si desigur, controlul asupra actiunilor acestora. Toate aceste pierderi pot fi asumate treptat de catre parinte, daca le constientizeaza si le accepta ca pe etape naturale in viata de parinte.

Teama parintelui ca propriul copil nu este pregatit sa fie independent este de asemenea un factor important care ingreuneaza procesul de castigare a independentei de catre copil sau adolescent. Greselile, dezamagirile si esecurile reprezinta trio-ul  de experiente care sperie majoritatea parintilor, mai ales cand copiii sunt mici si nu stiu sa le faca fata. In asemenea situatii, parintii au in vedere ce se intampla pe termen scurt copilului, fara a lua in considerare ca multe dintre experientele negative prin care trece un copil sau un adolescent pot deveni oportunitati de evolutie si invatare. Invata la randul tau sa reactionezi adecvat in fata greselilor sau esecurilor copilului tau, iar primul pas catre independenta este deja facut.

Cum iti dai seama ca diminuezi independenta copilului tau?

  • Eziti sa faci schimbarile ce survin in mod normal in viata copilului ( de exemplu, continui sa dormi cu copilul in camera, desi a crescut si poate dormi linistit in camera sa).
  • Il ajuti in orice face, chiar daca deja se poate descurca singur.
  • Iei decizii in locul lui, desi e capabil sa exprime singur ceea ce isi doreste.
  • Ai conflicte cu cei din jur din dorinta de a-l proteja pe copil.
  • Ai dificultati in a decide sa te intorci la munca sau sa iti respecti angajamentele profesionale din nevoia de a oferi copilului tau ingrijire, chiar daca este la varsta la care poate merge la gradinita sau altcineva poate avea grija de el.
  • Ai nevoia frecventa de a verifica daca este bine, la gradinita, la scoala sau chiar la facultate.
  • Iti este foarte dificil sa socializezi in absenta copilului sau sa petreci timp fara el.

Toate aceste stari sunt traite mult mai intens de mame decat de tati fiindca acestea petrec mai mult timp cu copiii si indeplinesc mai multe sarcini care au legatura cu acestia.

Cum poti evita sa devii un parinte care isi impiedica propriul copil sa se maturizeze:

Incurajeaza autonomia copilului tau de la cele mai mici varste. Copiii au nevoie sa invete sa aiba grija de ei insisi de la cele mai mici varste. Astfel, iti va fi mai usor la varste mai mari, cand va fi nevoie sa il lasi pe copil sa ia decizii pentru el insusi.

Fa diferenta dintre comportamentul responsabil si asumarea responsabilitatii. Copiii se pot purta exemplar atunci cand se afla sub influenta parintilor (pentru a evita pedepse, din teama de a-i dezamagi) pentru ca mai tarziu, cand se muta de acasa, sa faca doar alegeri iresponsabile.  Pentru a creste un copil cu adevarat responsabil, este nevoie ca parintii sa ofere acestuia libertatea de a face alegeri pe cont propriu si de a se confrunta cu urmarile alegerilor lui.

Ai incredere in faptul ca ai fost un parinte bun si ca ai facut tot ce ai putut pentru a-l ajuta sa creasca si sa se dezvolte armonios din toate punctele de vedere.

Aminteste-ti ca a oferi independenta copilului tau este un aspect natural al rolului de parinte. Scopul cresterii copilului este ca acesta sa devina un adult independent si responsabil.

Pe masura ce copilul tau se maturizeaza, cauta sa construiesti o noua relatie cu el, de incredere si respect, de admiratie si prietenie, in care rolul tau nu mai este acela de a oferi protectie sau indrumare, ci doar afectiune, pareri si sprijin daca este nevoie.

In cele din urma, este important sa nu uiti ca si parintii cresc alaturi de copii. Pe masura ce copilul tau evolueaza, tu insuti parcurgi diferite etape, fiecare dintre ele cu pierderile si castigurile specifice. Asumandu-ti propria evolutie in rolul de parinte, iti va fi mai usor sa accepti si evolutia copilului tau.

 
*Sursa foto:stockimages, FreeDigitalPhotos.net


Citeste si:

Parintii elicopter – comportamente, efecte si solutii


Ce ii invatam pe copii despre ce inseamna sa fii adult

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe