characters characters

Managementul timpului pentru adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 august 2013    |   3803 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Din dorinta de a realiza tot ce isi propune, adolescentul poate lua decizii nesanatoase legate de stilul de viata: somn insuficient sau invatat noaptea, mancatul pe fuga, lipsa unor activitati de relaxare. Este vorba de caracteristica acestei varste : adolescentul traieste la extreme, isi pune la incercare propriile limite, se afla in procesul de separare – individuare, devenind autonom si cu o identitate proprie. De aici, pot aparea probleme la scoala, conflicte cu parintii sau oboseala cronica si surmenaj.

Cum il inveti pe adolescent sa gestioneze timpul in mod responsabil


1. Recomanda-i sa se orienteze catre activitatile cu adevarat importante
Daca ai un adolescent care se implica in multe proiecte extrascolare (concursuri, voluntariat, cursuri extrascolare) ajuta-l sa se orienteze catre cele care il vor ajuta pe viitor. Daca simte ca nu mai poate face fata, ajuta-l sa aleaga sa se ocupe doar de proiectele care il vor ajuta sa obtina rezultate in cariera pe care si-a ales-o.

2. Ce inseamna multitasking
“Multitasking-ul” reprezinta strategia de a lucra la mai multe sarcini in acelasi timp. Adolescentii, dar si adultii pot fi tentati cu usurinta sa prefere o asemenea abordare. Aceasta este eficienta atunci cand nu este necesar sa te concentrezi la fiecare din cele doua sau mai multe activitati la care lucrezi (atunci cand una dintre ele este realizata automat).

Cand insa incerci sa scrii o tema sau un proiect si sa vorbesti cu un prieten pe messenger in acelasi timp, este nevoie de concentrarea atentiei pentru ambele activtati, ceea ce va duce la scaderea productivitatii. Alt dezavantaj al “multitasking-ului” ar fi faptul ca iti consuma o cantitate considerabila de energie, ducand la oboseala accentuata si stres.

3. Stilul de viata sanatos
Fara resursele energetice necesare, orice planificare a timpului devine inutila. Dupa o noapte nedormita, momentul temelor se transforma in somnul de dupa amiaza pentru refacerea fortelor, iar respectarea programului pe care l-a facut pentru acea zi devine imposibila.

4. Ajuta-l sa spuna “Nu”
Abilitatea de a spune “nu” intreruperilor sau ofertelor care nu se pot incadra in programul zilnic este esentiala pentru un bun management al timpului. Atunci cand pur si simplu nu este suficient timp pentru a da curs cererilor altor persoane, recomanda-i sa le refuze.

5. Ajuta-l sa stabileasca scopuri
Cere-i sa isi raspunda la intrebarile: “Ce e important pentru mine in viata?” “Ce imi doresc sa realizez?” “Ce m-ar face fericit?” “Ce vreau sa fac pentru cei dragi?” “Care ar fi cel mai frumos lucru pe care as putea sa il realizez in viata mea?”

Spune-i sa scrie tot ce ii trece prin minte pe o foaie de hartie.

Dupa aceasta etapa in care isi da seama ce anume isi doreste, e timpul sa stabileasca scopurile- acestea incep sa se contureze in modalitati de realizare.

Daca visul adolescentului tau este sa studieze in strainatate, unul dintre obiectivele sale va fi sa obtina o bursa sau sa gaseasca o modalitate prin care sa plateasca studiile – va puteti gandi impreuna la varianta unui imprumut bancar sau sa lucreze si sa economiseasca bani

O recomandare utila: alege scopuri “SMART”:care sunt specifice, masurabile, accesibile, care sa reprezinte o recompensa si care sa includa si perioada in care acestea vor fi atinse.

6. “Am un scop. Imi trebuie un plan de actiune.”
Ce presupune un plan de actiune:
•    Impartirea sarcinii complexe in mai multe sarcini simple.
•    Alocarea fiecarei sarcini simple a unui interval de timp necesar pentru realizarea ei.
•    Stabilirea mijloacelor prin care se va realiza aceasta sarcina: unde gasesti informatiile necesare, ce modalitati de informare vei folosi, de cati bani vei avea nevoie etc.

7. Cum sa faca fata stresului
Studiile despre lucrurile pentru care isi fac oamenii griji in general arata ca: 40% dintre ele nu se intampla, 35% dintre ele au fost lucruri care oricum nu puteau fi schimbate, 15% din cazuri s-au rezolvat mai bine decat se asteptau, 8% nu erau atat de importante pe cat credeau si doar 2% au fost griji intemeiate. Ii poti spune aceste lucruri copilului tau atunci cand observi ca stresul ii creeaza dificultati in organizarea timpului. Invata-l care sunt modalitatile prin care poate face fata stresului.

Afla cum il poti invata pe copil managementul timpului, in functie de varsta lui, din Ghidul Timpului.

Pe masura ce copiii cresc, managementul timpului devine din ce in ce mai important, dar si mai usor de inteles si aplicat, desi greselile sunt inevitabile la aceasta varsta. Adolescentul tau reusesti sa isi organizeze timpul in mod eficient?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe