characters characters

Lipsa de motivatie la copii si adolescenti - cauze posibile si solutii

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 iunie 2020    |   4615 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lipsa de motivatie cauze
Lipsa de motivatie sau de interes a copiilor pentru invatare sau pentru alte activitati nu este cauzata de un defect al caracterului acestora (ceea ce numim lene), ci poate avea mai multe explicatii. Inainte de a eticheta copilul sau adolescentul nemotivat sa invete ca fiind "lenes", incearca sa intelegi care sunt emotiile si gandurile sale, cum arata interactiunile sociale ale acestuia si care sunt atitudinile familiei fata de esec si succes.

Citeste si:

Cand copilul nu are vise sau aspiratii


Motivatia intrinseca si motivatia extrinseca


Lipsa de motivatie - cauze


Descurajarea
 sau sentimentul de a fi coplesit. O situatie neobisnuita, necunoscuta sau dificila poate fi pentru copil un impas in care sa nu stie cum sa actioneze. Cand nu stim ce ar trebui sa facem intr-o anumita situatie sau nu credem ca putem reusi sa o rezolvam, putem decide sa renuntam la a mai incerca. Acest lucru se intampla cand copiii nu reusesc sa inteleaga o materie sau au dificultati la inceput in a-si forma o abilitate.

Recomandare: Este important, inca de la varste mici, sa ii formezi copilului obiceiul de a aborda o problema complexa in etape mai mici. Care este primul pas? Care sunt etapele pe care ar trebui sa le parcurga pentru a ajunge la obiectivul dorit? Acest tip de intrebari il ajuta pe copil sa vada problemele ca fiind posibil de gestionat si incurajeaza speranta si motivatia. De asemenea, e important sa ai in vedere si numarul de reusite al copilului comparativ cu numarul esecurilor. Copiii au nevoie sa vada ca pot avea succes in ceea ce isi propun. Reusitele anterioare vor servi drept rezerva de energie pentru situatiile dificile.

Lupta pentru putere dintre parinte-copil. In relatia parinte-copil apar adesea conflicte si fiecare se simte bine cand castiga in defavoarea celuilalt. Cand copilul simte ca a pierdut o lupta in fata ta, va refuza sa mai coopereze, iar uneori acest lucru inseamna ca va refuza sa mai invete, pentru ca stie ca scoala este importanta pentru tine.

Recomandare: In locul luptelor pentru putere, alege sa fii un lider bland. Acest lucru inseamna ca iti asumi responsabilitatea si autoritatea de parinte, luand in considerare si validand intotdeauna emotiile copilului tau. Ofera-i din ce in ce mai multa libertate pe masura ce creste, deoarece libertatea este fundamentala pentru responsabilitate.


Implicarea excesiva a parintelui in viata copilului.
Cand parintele verifica excesiv temele copilului sau chiar le realizeaza impreuna cu el, cand se implica emotional in reusitele si performantele copilului, responsabilitatea pentru invatare sau alte activitati se va transfera catre parinte. Chiar daca nu este aceasta intentia parintilor foarte implicati in educatia copiilor, rezultatul este ca motivatia intrinseca pentru invatare scade.

Recomandare: Daca te gasesti in aceasta situatie, incearca sa reduci treptat implicarea ta in activitatile copilului si arata-i ca acestea ii apartin in totalitate. Rolul tau este doar sa il sprijini daca iti cere ajutorul.

Perfectionismul. Unii copii cauta sa faca totul cat mai perfect, cat mai bine si in acelasi timp au tendinta de a procrastina. Perfectionismul este adesea o capcana si poate pune o presiune foarte mare asupra copilului care in timp va deveni paralizat de frica de esec.

Recomandare: Fii atent la mesajele pe care le trimiti copilului tau. Daca iti pierzi cumpatul cand ia o nota mica sau greseste in relatiile cu altii, copilul va crede ca ceri de la el perfectiunea si se va simti dezamagit de fiecare data cand va esua sa fie asa cum arati ca pretinzi de la el. Aminteste-i mereu copilului tau ca este in regula daca face greseli pentru ca scopul in sine trebuie sa fie mereu progresul si nu perfectiunea.


Lipsa modelelor. Fiecare copil are nevoie de un mentor, dar este greu pentru parinti sa joace acest rol, mai ales cand copilul atinge varsta adolescentei. Cand adolescentii si copiii nu sunt expusi la modele si povesti de succes, vor tinde sa creada ca performanta nu este accesibila decat catorva persoane „speciale” (extrem de inteligente sau talentate), care nu au nimic in comun cu ei insisi.

Recomandare: Studiile arata ca acei copii care au un mentor, au un nivel de satisfactie cu viata mai mare decat copiii care nu au un mentor. Mentorul poate fi o persoana pe care copilul tau o stimeaza, o ruda, un prieten de familie, un prieten de incredere, mai mare si care il poate ajuta.


Tulburari emotionale precum depresia si anxietatea. Lipsa motivatiei este un simptom al depresiei, dar poate sa apara si ca rezultat al anxietatii ridicate (copilul se teme atat de mult de o activitate sau situatie incat o evita complet).

Recomandare: Daca observi o lipsa de vitalitate, tristete excesiva, tulburari in apetitul sau somnul copilului, tendinte de izolare sociale sau alte probleme, nu ezita sa ceri ajutorul unui consilier sau terapeut. Problemele emotionale care apar in copilarie sau adolescenta trebuie tratate cat mai rapid, altfel tind sa devina cronice si din ce in ce mai grave.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe