characters characters

Limbajele iubirii de Sarbatori

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 decembrie 2021    |   582 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

limbajele iubirii de Sarbatori
In preajma sarbatorilor de iarna avem oportunitatea de a oferi copiilor mai mult decat jucarii: apropiere emotionala, amintiri frumoase impreuna si momente in care le aratam ca ne bucuram sa fim langa ei.

Citeste si:

Cum poti invata limbajul iubirii copilului tau


Cum incurajam recunostinta copiilor de Sarbatori


Limbajele iubirii in perioada Sarbatorilor


Un lucru de care au nevoie copiii intotdeauna, si mai cu seama pe timp de sarbatoare este indeplinirea nevoilor emotionale. Specialistii in sanatatea mintala vorbesc despre “rezervorul emotional” al fiecaruia dintre noi pentru a descrie nevoile emotionale. Rezervorul emotional este sursa de curaj, independenta, perseverenta si incredere pentru copii, dar si pentru adolescenti si adulti si este umplut de catre parinti in perioada copilariei prin atentie, afectiune, apreciere pozitiva si iubire neconditionata. Relatia dintre parinte si copil este felul in care rezervorul emotional al copiilor este “aprovizionat” constant, astfel incat cei mici sa aiba energia necesara pentru a face fata provocarilor din afara familiei. Cand rezervorul emotional al copiilor este gol, pentru ca emotiile, gandurile si ideile lor sunt trecute cu vederea de catre parinti, apare fenomenul de neglijare emotionala, cu efecte daunatoare pe termen lung.


Sarbatorile pot fi perioada perfecta in care sa acordam atentie nevoilor emotionale ale copiilor, iar limbajele iubirii ne pot ajuta sa facem acest lucru in mod eficient.

Gary Chapman si Ross Campbell au formulat teoria limbajelor iubirii, iar idea de la baza acesteia este simpla: fiecare dintre noi, inclusiv copiii, ne simtim iubiti si apreciati de catre cei din jur cand acestia se poarta intr-un anumit fel. Pentru unii copii, timpul petrecut impreuna stand de vorba despre o multime de lucruri ii face sa se simta iubiti si apreciati. Pentru alti copii, afectiunea fizica inseamna iubire. Desigur, toti copiii au nevoie sa primeasca iubire din partea parintilor in toate limbajele posibile, dar unele dintre acestea vor avea mai multa importanta pentru cei mici decat celelalte. Iata cum poti lua in considerare limbajele iubirii atunci cand alegi cadourile pentru copii.

Atingerile fizice

Limbajul iubirii prin atingeri fizice inseamna a oferi cat mai multi pupici, cat mai multe imbratisari, jocuri prin care sa va folositi unul de puterea celuilalt. Ca si idei de cadouri poti oferi: paturi calduroase, pijamale cu motive de sarbatoare, carti de citit in timp ce stati imbratisati seara in pat, “cupoane” cu pupici si imbratisari, pe care copilul le poate folosi oricand simte ca are nevoie de afectiune fizica.

Cuvintele de afirmare

Multi copii simt ca sunt iubiti daca primesc afirmatii si validari. O mare atentie trebuie acordata aici confuziei care poate sa apara intre lauda si iubire. Multe cuvinte spuse de parinti, in loc sa fie percepute ca semm ale iubirii, ar putea fi interpretate ca laude pentru un comportament facut de copil. Conditionarea iubirii nu este un lucru bun, astfel ca e nevoie de o grija suplimentara in ceea ce spui copilului. Cuvintele de incurajare au un impact puternic mai ales cand ele au legatura cu un efort specific depus de copil. Poti oferi cadouri carti care sa vorbeasca despre valorile si calitatile pozitive pe care le vezi in copilul tau, postere motivationale sau obiecte de décor cu mesaje de incurajare si apreciere, o felicitare in care sa iti exprimi iubirea si aprecierea fata de copil, un jurnal parinte-copil in care sa scrieti amandoi etc.

Timp de calitate

Timpul de calitate inseamna timpul in care iti concentrezi atentia numai asupra copilului tau si te bucuri in mod autentic de prezenta lui. In acest mod, copilul va intelege ca este important pentru tine. Poti oferi cadouri care va dau ocazia sa petreceti timpul impreuna: o vizita la un muzeu, bilete la cinema, cupoane gratuite de iesit impreuna la pranz sau cofetarie, cursuri sau ateliere la care puteti participa impreuna , albume foto in care sa strangeti la un loc amintirile pe care le creati impreuna in urmatorul an etc.

Gesturi de ajutor

Copiii care au acest limbaj al iubirii se simt iubiti atunci cand primesc ajutor concret din partea celor din jur. Riscul care apare atunci cand incerci sa vorbesti acest limbaj al iubirii este acela de a incuraja lipsa responsabilitatii. Daca pastrezi insa echilibrul si incurajezi responsabilitatea copilului tau, cadourile inspirate din acest limbaj al iubirii nu vor avea efecte negative pe termen lung. Iata cateva idei: surprinde-l de sarbatori cu felul sau de mancare preferat, cu o sesiune de relaxare, cu ordine si curatenie in camera sau cu “cupoane” care ofera ajutor concret la sarcini pe care copilul le are de facut.

Cadourile

Unii copii sunt mai implicati cand vine vorba de a oferi altora cadouri cu semnificatie si personalizate, asa ca ofera-i cadou abonamente gratuite la ateliere de creatie, foloseste hartie speciala pentru a-i impacheta cadourile, ofera-i un cadou personalizat sau un obiect pe care si-l doreste de mult timp.

La fel de important este sa il inveti pe copil sa descopere limbajele iubirii ale persoanelor din jur. Asadar, atunci cand alegeti impreuna cadouri pentru alte personae, vorbeste-i despre idea limbajelor iubirii si incurajeaza-l sa se gandeasca la ce ar aduce cea mai multa bucurie celor din jur.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe