characters characters

Ce trebuie sa stie parintii despre lentilele de contact pentru copii

Propus de: Dr. Beatrice Voiculescu   |   28 iulie 2015    |   5060 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lentile de contact la copii
Atunci cand copilul are probleme cu vederea, primul gand al parintilor este la ochelarii de vedere. Insa sunt ochelarii cea mai buna solutie?

Dr. Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog la optica medicala Videt a pregatit cateva sfaturi care sa-i ghideze pe parinti in alegerea lentilelor de contact pentru copiii lor in locul ochelarilor de vedere.

Ochelarii sunt cel mai cunoscut si clasic mod de corectare a vederii pentru adulti.


Pentru copii, insa, acestia nu sunt cei mai siguri. Cei mici sunt energici, alearga, se joaca si din cand in cand se mai impiedica si cad, de aici si riscul crescut sa fie raniti de o lentila sparta sau o rama indoita.

Lentile de contact sau ochelari de vedere?

Atat lentilele de contact cat si ochelarii au avantaje si dezavantaje.

Accidentele

Exista cazuri nefericite cand cei mici s-au ales cu julituri la nivelul fetei din cauza ramelor si rani grave la nivelul corneei din cauza cioburilor de la lentile.

Felul in care arata cu ochelari

Majoritatea copiilor refuza sa ii poarte pentru ca arata diferit sau pentru ca ceilalti copii ii exclud din activitati.

Claritatea vederii

Ochelarii de vedere au dezavantajul ca se murdarescse si se aburesc, trebuie dati jos de cateva ori pe zi si curatati, iar rama reprezinta o piedica destul de mare pentru vederea periferica.

Campul vizual

Cu cat rama este mai mare si mai groasa, cu atat copilul va trebui sa fie mai atent, sa intoarca capul mai mult cand trece strada, sau sa tina capul mai aplecat atunci cand isi face temele.

Lentilele de contact nu au aceste probleme, deoarece ele se aplica direct pe suprafata ochilor, iar senzatia este aceea de vedere perfecta.

Stabilitatea

O alta problema a ochelarilor este stabilitatea. Acestia nu sunt foarte stabili atunci cand alergam, aluneca de pe nas si pot crea piedici pentru copiii care vor sa practice anumite sporturi.

Ochelarii pot influenta negativ stima de sine si abilitatile sportive

Conform unui studiu, ce a cuprins 500 de copii cu varste intre 8 si 11 ani, stima de sine si abilitatile sportive erau mult mai mari in randul copiilor ce purtau lentile fata de cei care purtau ochelari.

Costuri

Pretul mediu al unei perechi de ochelari este de 400 ron, insa acesta poate sa creasca semnificativ in functie de dioptrii sau de tratamentele alese.

O pereche de lentile de contact de unica folosinta poate costa intre 5 si 10 RON/zi.


72% dintre copii prefera lentilele

Conform unui studiu recent facut impreuna cu copii cu varste intre 8 si 12 ani, 72% dintre ei au preferat lentilele de contact in detrimentul ochelarilor de vedere.

Cum luam lentile de contact pentru copii?

La fel ca in cazul adultilor, copii trebuie sa faca o consultatie la oftalmolog in urma careia se primeste o reteta speciala pentru lentile. Specialistul va recomanda si alegerea unor produse corespunzatoare.

Vizita la oftalmolog este foarte importanta in alegerea lentilelor de contact pentru copii.

Alegerea lentilelor de contact este mult mai simpla fata de cea a ochelarilor. Sunt discrete si nu modifica cu nimic fizionomia copilului.

Cum alegem lentilele potrivite?

Lentilele de contact se pot alege in functie de perioada de purtare, care poate varia de la o zi, doua saptamani, o luna, trei luni si chiar un an.

Acestea pot fi alege si in functie de compozitia lentilei: materialul din care aceasta este facuta si nivelul de apa pe care il contine.

Ce trebuie sa stii inainte sa ii cumperi lentile de contact copilului tau?

Exista mai multe lucruri pe care trebuie sa le luam in considerare in momentul in care decidem sa ii cumparam copilului lentile de contact.

Care sunt cele recomandate, de la ce varsta pot fi purtate, cum se aplica si cum se folosesc in mod corect sunt intrebarile pe care trebuie sa ni le punem ca parinti.

 

De la ce varsta pot fi purtate lentilele de contact?

Aceasta este cea mai des intalnita intrebare.

Specialistii declara ca nu varsta este problema in acest caz, ci maturitatea si responsabilitatea copilului. Copilul trebuie sa constientizeze ca lentilele au nevoie de putina atentie, ca nu trebuie sa le atinga cu mainile murdare sau sa stea intr-un mediu cu praf.

 

8 ani, varsta minima pentru lentile

Majoritatea oftalmologilor recomanda lentilele de contact dupa varsta de 14 ani. Cu toate astea, varsta minima intalnita la nivel global este de 8 ani.  

 

Folosirea si aplicarea lentilelor de contact

Referitor la aplicarea si scoaterea lentilelor, copii se obisnuiesc mult mai repede ca adultii sa-si atinga ochiul cu degetul. Conform unui studiu ce a avut ca subiect copii cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani, 90% dintre acestia nu au avut probleme cu manevrarea si folosirea lentilelor de contact.

 

Medicii oftalmologi recomanda Lentilele de contact de unica folosinta pentru copii

Acestea pot fi purtate o singura zi, nu au nevoie de ingrijiri speciale si nici de alte produse complementare de intretinere. Avand o perioada mica de purtare, riscul de a acumula proteine sau impuritati scade semnificativ si reprezinta o alternativa mult mai sigura pentru sanatatea ochilor purtatorilor.

 

 

Nu lasa problemele de vedere sa stea in calea dezvoltarii copilului tau!

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Mara Andreescu
    Mara Andreescu    09.10.2018 - 14:33
    @Ana Maria: Da, există lentile de contact colorate, fără dioptrii. Este important însă, dacă alegi să porți lentile de contact, să respecți regulile de igienă (să le aplici și să le scoți după ce te-ai spălat pe mâini, să le cureți corespunzător) și să nu porți o pereche de lentile mai mult timp decât este indicat.
  • Fără foto
    Ana maria    06.10.2018 - 00:54
    Poț și cm vă să pui lentile fără să ai poblemă cu ohi ?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe