characters characters

Lectia britanica pentru educatorii din Romania: Conferinta de Educatie Timpurie 2019

Tehnologie si dezvoltarea inteligentei matematice (6-9 noiembrie)

13 noiembrie 2019    |   473 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.Peste 550 de educatori au beneficiat de sesiuni de formare gratuite, centrate pe metode inovatoare de predare a primelor notiuni matematice, in cadrul celei de-a VI-a editii a Conferintei de Educatie Timpurie, desfasurata in perioada 6-9 noiembrie la Bucuresti si Suceava. Training-urile au fost sustinute de 6 specialisti britanici si au oferit exemple de practici cu aplicabilitate imediata, adaptate nevoilor generatiilor actuale si conditiilor din sistemul educational romanesc.

 

Evenimentul cu tema ”Tehnologie si dezvoltarea inteligentei matematice” a debutat cu”Sticky Maths”, sesiune sustinuta de Ali McClure. Acest concept promoveazabucuria in clasa si modalitatile inedite de invatare a conceptelor matematice inca de la cresa. Educatorii au aprofundat mecanismele de dezvoltare a creierului unui copil prin stimularea rationamentelor si a conexiunilor intre notiuni abstracte si forme concrete. De exemplu, copiii vor intelege notiunea de 0 (zero) daca o vor vizualiza.

 

Helicopter rescue, Block a doodle doo, Path puzzle, Oscar’s pizza sau Code a pillar sunt cateva dintre exemplele de jocuri si aplicatii digitale recomandate educatorilor de catre expertul britanic in educatie prin tehnologie, Martin Bailey. Trainerul a incurajat educatorii sa introduca tehnologia in clasa de la varsta de 3 ani si sa o foloseasca pentru a aduce mai aproape de intelegerea copiilor concepte considerate dificile, precum algoritmul matematic.

 

In educatia timpurie moderna, matematica devine accesibila si atractiva pentru copii, cu ajutorul dezordinii creative. In cadrul workshop-ului ”Making Maths Magic”, Anita Curtis  a incurajat educatorii sa amestece resurse accesibile, precum figurine, jeleuri, pompoane, pene, sclipici sau paste pe care sa le sorteze numarand impreuna cu copiii.

 

Helen Battelley le-a oferit participantilor doua ore pline de energie pozitiva si activitati fizice educative, explicand modul in care acestea contribuie la dezvoltarea capacitatii de rezolvare a problemelor si a functiilor motorii. Plecand de la premisa ca energia unui educator se transmite copiilor, sala a fost provocata sa participe activ in activitati fizice care au simulat contexte fascinante pentru copii, precum un spectacol de circ.

 

Pamela Mundy, consultant in Departamentul pentru Educatie al Guvernului Britanic,a prezentat o serie de principii fundamentale in educatia timpurie, intarind contributia educatorilor in dezvoltarea noilor generatii. Trainerul a atras atentia asupra faptului ca cei mici petrec prea mult timp desfasurand activitati care le sunt impuse, iar un proces educational eficient este acela in care copiii sunt lasati sa ia propriile decizii, sa arate ce le place.

 

Expertii spun ca cei care au acum varsta de 7 ani, vor putea alege din peste 70 de profesii neinventate inca, iar rolul educatorilor este de a-i pregati pe copii pentru meseriile viitorului. In cadrul sesiunii sale inspirationale, Will Hussey le-a transmis educatorilor dorinta de a-i incuraja pe copii sa viseze, sa creada, sa fie curiosi, sa cerceteze si sa descopere. Educatorii au fost incurajati sa fie creativi si sa isi doreasca intotdeauna mai mult, atat pe plan profesional, cat si personal.

 

”Ma intorc acasa mai bogata profesional si personal. Noi, profesorii, avem oportunitatea sa lucram cu niste pui de om care vin deja cu o zestre genetica extraordinara! Depinde de noi ce modalitati selectam pentru a reusi sa le aratam drumuri corecte, sa ii ajutam sa isi dezvolte competentele, talentele, abilitatile, sa-i incurajam sa exploreze, sa experimenteze si sa descopere singuri lumea in care traim. Urmarind prezentarile, am constientizat ca nu ai nevoie de resurse materiale foarte costisitoare pentru a reusi sa il deprinzi pe copil cu tainele cunoasterii in general, ale matematicii in special. Daca urmam exemplele trainerilor, vom descoperi ca matematica este chiar frumoasa, distractiva si usoara”, a declarant la incheierea conferintei Daniela Soare, educator la Gradinita Tara Copilariei din Calarasi.

 

Editia a VI-a a marcat si desfasurarea Conferintei de Educatie Timpurie intr-un oras din provincie. Pe 9 noiembrie, la Casa Corpului Didactic din Suceava, peste 300 de educatori din zona Moldovei au participat activ la sesiunile de training sustinute de catre Anita Curtis si Helen Battelley.

 

”Fundatia Acorns isi propune organizarea Conferintei de Educatie Timpurie si in alte regiuni din tara. Acest proiect pentru comunitate poate creste doar cu sprijinul partenerilor din mediul privat si institutional”, spune Valentina Secara, fondatoarea Conferintei de Educatie Timpurie.

 

Parteneri Bucuresti: Catena, Apa Nova, Amos, Air France KLM, Borsec, Estetiq Solutions, VDM Rental, Avincis, Imagine Art, Optiprint, Camera Luminoasa, Selftrust Academy, Almaj Iordache, Napolact, Bistro Dorobanti, Ofin Consulting, Autonom, Familia Toneli, Camera de Comert si Industrie a Romaniei,

Parteneri Suceava: Rotary Club, Borsec, Autonom, Tehno World, Edu Max

Cu sprijinul: Casa Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava

Partener media principal: Itsy Bitsy

Parteneri media: Tonica, www.didactic.ro, www.suntparinte.ro, www.9vremparinti.ro, www.suntmamica.ro, Senso TV.

 

 

 

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe