characters characters

Jucarii pentru copii – potrivite pentru fiecare varsta

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 decembrie 2015    |   1961 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

jucarii pentru copii
Jucariile il vor insoti pe copilul tau din primele clipe de viata, ajutandu-l sa se exprime, sa cunoasca si sa inteleaga lumea si sa se bucure de copilarie. Pentru ca sunt o parte atat de importanta din viata copilului, multi parinti incearca sa le aleaga cat mai bine. Cum alegi jucariile potrivite pentru varsta copilului?

Ce jucarii sunt recomandate in functie de varsta copilului?

In primele 18 luni de viata

Alege jucarii ce ofera copilului posibilitatea de a invata despre marime, forma, sunet, textura, cauza si efect. Jucariile alese trebuie sa fie colorate si luminoase pentru a starni curiozitatea copilului si nevoia sa de a explora.

Cutiute muzicale, instrumente muzicale simple, jucarii ce scot sunete la o simpla atingere sau scuturare sunt cele mai indicate. In plus, specialistii recomanda si jucariile simple care necesita o singura miscare a copilului pentru a produce un efect. Jucariile ce presupun tragerea sau impingerea, apasarea sau asezarea sunt importante fiindca ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte musculatura.

De asemenea, jucariile moi sau cele care pot fi usor apasate sunt recomandate la aceasta varsta, pentru ca sunt usor de manevrat.

Cuburile simple sau jucariile care se combina exerseaza coordonarea ochi-mana.

Intre 18 luni si 3 ani

In aceasta perioada, copiii sunt foarte activi din punct de vedere fizic. Placerea lor vine din jocuri in care imita lumea adultilor. Inca nu sunt pregatiti sa se joace impreuna, ci predominant in paralel, unii langa ceilalti. Se recomanda puzzle-urile din piese mari care sa dezvolte abilitatile motrice grosiere (miscarile ample, care nu presupun precizie sau finete), apoi puzzle-urile mai mici sau insiruirile de margele de dimensiuni mari pe sarma sau ata pentru a-i ajuta sa isi dezvolte si abilitatile motrice fine.

Seturile de jucarii ce imita meserii sunt si ele de preferat la aceasta varsta fiindca ii ajuta sa afle mai multe despre lumea inconjuratoare.

Seturile tematice (animale, legume si fructe etc) de jucarii, precum si seturile de cartoane cu animale, pasari, obiecte sunt utile pentru dezvoltarea vocabularului copiilor la aceasta varsta.

Intre 3 si 5 ani

Prescolarii fac totul sa fie posibil. Ei sunt interesati de lumea din jur si decopera placere in a invata numere si litere.

Jocul simbolic este preferatul celor mici fiindca le place sa se deghizeze si sa imite. Papusile ajuta la dezvoltarea vocabularului atunci cand copilul le pune sa vorbeasca intre ele. Alte jucarii recomandate pentru aceasta varsta sunt seturile de animale, cladiri si piese de mobilier.

De asemenea, jocurile de constructie (cuburi, dar nu numai) sunt potrivite acestei varste. Puteti incerca sa va jucati si cu scobitori si plastilina.

Jucariile folosite la nisip (galetuse, cupe etc) ii ajuta pe copii sa invete despre volum, greutate si masurare.

Pentru a-si dezvolta un echilibru mai bun, saritul coardei sotronul sau mersul pe tricicleta si bicicleta sunt jocurile adecvate.

Intre 6 si 12 ani

Micii scolari sunt tot mai influentati de catre prieteni si se axeaza pe jocuri specifice genului lor. Baietii se vor juca cu baietii, iar fetele cu fetele. Pentru ca e perioada in care trebuie sa invete sa accepte mai multe reguli, acum e momentul sa propui jocuri de echipa, puzzle-uri complexe, jocurile de societate, jocuri in care se folosesc zarurile sau cele in care atentia este pusa la incercare.

De asemenea, poti opta pentru seturi de arta si indemanare, seturi complexe de constructie, dar si jucarii si obiecte folosite pentru activitati sportive: mingi, coarda sau rachete de tenis, de exemplu.

Indiferent daca sunt cumparate, improvizate sau create acasa, este important ca jucariile sa se potriveasca preocuparilor si nivelului de dezvoltare al copilului. Care este jucaria preferata a copilului tau?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/geishabot/2615155618/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe