characters characters

Joaca independenta si creativa a copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 iulie 2021    |   684 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

joaca independenta si creativa
Dincolo de beneficiile emotionale si sociale pe care le aduce, joaca independenta si creativa ajuta la dezvoltarea atentiei si autocontrolului copiilor.

Citeste si:

Cum incurajezi independenta copilului in vacanta de vara

Cum cresti un copil independent


Joaca independenta si creativa – beneficiile acesteia pentru dezvoltarea copiilor


Joaca nestructurata, cea in care copilul inventeaza reguli, decide in mod spontan directia activitatilor sale si se lasa condus de propriile interese, aduce beneficii pentru dezvoltarea acestuia:

 • Copiii pusi in situatii in care trebuie sa ia decizii isi exerseaza functiile executive (cele care ajuta la planificare si organizare).
 • Concentrarea si flexibilitatea atentiei sunt exersate in joaca libera. Copilul isi concentreaza atentia pentru lungi intervale de timp in mod natural, pentru ca este interesat de activitatea pe care o realizeaza, dar are si ocazia de a-si muta atentia de la un aspect la altul, in functie de schimbarile din mediu si in functie de ideile sale. De exemplu, in natura, copiii pot observa cu atentie miscarile unei gaze sau pot decide sa exploreze mediul inconjurator.
 • Joaca independenta dezvolta creativitatea copiilor. Creativitatea este prin definitie independenta – copiii pot fi incurajati sa fie creativi, dar activitatea creativa le apartine in totalitate. De aceea, joaca libera este esentiala in exersarea creativitatii copiilor – in timpul acesteia, copiii au spatiul si timpul necesar pentru a testa idei noi, pentru a se gandi la idei noi si pentru a-si dezvolta increderea in propriile instincte si in propria imaginatie.
 • Joaca libera incurajeaza independenta copilului si, implicit, increderea in propriile forte. Cand copiii descopera ca pot gasi singuri solutii pentru starile de plictiseala sau de monotonie, cand observa ca alti copii le apreciaza si accepta ideile si propunerile de joaca, increderea in sine are de castigat.

Cum incurajam joaca independenta si creativa

Incepe din primii ani de viata. Chiar si bebelusii au nevoie de independenta si de timp petrecut in absenta unui parinte cu care sa interactioneze. Nu numai ca acest timp este posibil, dar este si necesar pentru dezvoltarea armonioasa a copilului pe termen lung. Bebelusii pot fi lasati sa exploreze prin simturi lumea inconjuratoare, privind, ascultand, miscandu-se si atingand obiectele din jur. Pentru adulti, aceste activitati par neinteresante, pentru bebelusi insa ele sunt fascinante si pun bazele atentiei si independentei copilului.

Alege jucarii simple, care stimuleaza creativitatea copilului. Invata sa alegi jucariile simple atunci cand vrei sa ii faci un cadou copilului. Cele care au prea multe luminite, butoane sau sunete nu stimuleaza imaginatia si creativitatea copiilor. Cele mai utile copilului sunt jucarii precum piesele de lego, cuburile, trenurile, casutele cu papusi, bucatariile in miniatura etc. Toate acestea pot fi folosite in nenumarate moduri in joaca creativa si in cea independenta. Cu cat sunt mai simple jucariile, cu atat copilul tau se va juca mai activ cu ele.

Transforma joaca independenta intr-o parte normala a programului zilnic al copilului. Este important sa te joci alaturi de copilul tau, dar nu este realist sa faci acest lucru tot timpul si nici nu este neaparat benefic pentru voi. Arata-i copilului inca din primii ani de viata ca te astepti sa se joace si singur si ca acest lucru este normal. Alege sa observi joaca copilului fara sa intervii si sa interactionezi cu el doar atunci cand el initiaza interactiunea – de exemplu, cand vine sa iti arate o jucarie sau o constructie.

Joaca impreuna cu alti copii este de asemenea esentiala. Copiiilor le place sa se joace impreuna si mai ales in aer liber. Ei invata sa coopereze, iar spatiul natural le ofera o multime de materiale naturale cu care sa se joace (nisip, pietris, pietre, muschi de copac, crengi, flori etc.).

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe