characters characters

Invatarea eficienta la adolescenti. 5 strategii de aplicat imediat

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 octombrie 2014    |   21660 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.


*Credit foto: www.audio-luci-store.it


“Citesc de o ora lectia si nu pot intelege mare lucru. Va trebui sa invat lectia pe de rost si nu vreau!” sau “Am invatat ore intregi si la test abia am stiut sa raspund la jumatate din intrebari.” sunt replici pe care parintii de adolescenti le pot auzi frecvent. In afara de schimbarile emotionale prin care trec, adolescentii pot avea probleme si cand vine vorba de invatare. Acestea pot fi explicate, ca fel ca cele emotionale, prin procesul de maturizare a creierului care inca se afla in derulare la aceasta varsta.



Cum invata adolescentii:

  • Memoria a adolescentilor se imbunatateste cu 30% - este vorba de memoria care ii ajuta sa retina mai usor informatiile de care au nevoie pentru a realiza o sarcina – de exemplu atunci cand scriu un eseu, pot retine mai usor ideile pe care le-au citit cand s-au documentat.
  • Se pare ca adolescentii observa erorile mai greu decat adultii, atunci cand e vorba de propriile greseli, intr-o sarcina contra timp. Intr-un experiment in care adultii si adolescentii realizau sarcini care implicau apasarea rapida pe anumite butoane, s-a masurat timpul in care participantii isi dadeau seama de greselile facute. Adultii realizau ca au gresit intr-un interval de timp de 80 milisecunde, in timp ce adolescentii nu isi dadeau seama de erorile facute.
  • Creierul adolescentilor este pregatit pentru a retine o cantitate mare de informatii, creandu-se o multime de noi legaturi neuronale, dintre care vor supravietui cele care sunt repetate in mod frecvent. De aceea, este important ca adolescentul sa fie implicat in activitati diverse, pozitive, pentru a-si descoperi potentialul si interesele.
  • Pe de alta parte, creierul adolescentilor nu este inca pregatit pentru a intelege toate informatiile de nivel abstract. In adolescenta, creierul este orientat mai mult catre integrarea de noi informatii, abia la maturitate, dupa 25 ani, devenind orientat catre intelegere, catre raspunsul la intrebarea “De ce?”. De aceea, unele opere literare sau concepte filosofice vor fi mai usor intelese dupa 20 si ceva de ani decat in timpul liceului.

Strategii eficiente de invatare pentru adolescenti

Peter Brown, autorul cartii Make it Stick, The Science of Successful Learning, in care discuta care sunt cele mai eficiente strategii pentru a invata spune: “Creierul nostru ne pacaleste sa credem ca daca citim de nenumarate ori continutul unei pagini, il vom sti pe de rost, cuvant cu cuvant. Si da, asa se intampla, insa pe termen scurt.”

Autorul sustine ca cele mai eficiente strategii de invatare nu sunt de fapt intuitive. Iata cateva din strategiile propuse de el in carte:

1. Reformularea informatiilor in propriile cuvinte. Citirea notitelor de mai multe ori nu este eficienta. Recomanda-i copilului sa reformuleze ideile citite cu propriile cuvinte si sa se gandeasca la ce intrebari pot fi formulate pornind de la materialul citit.

2. Autoevaluarea frecventa este utila. Un studiu realizat in 2007 de autorii cartii mai sus mentionate a aratat ca elevii care obisnuiesc sa se testeze frecvent din ceea ce au invatat, reusesc sa invete cu o mai mare usurinta si sa retina pe o perioada mai indelungata de timp materialul invatat. In experimentul din 2007, profesorii dadeau teste scurte la inceput de ora si la sfarsit pentru a evalua gradul de intelegere si asimilare al informatiilor, la anumite lectii. Dupa 3 semestre, copiii au dat un test din intreaga materie, atat din lectiile la care au fost evaluati in fiecare ora, cat si din lectiile la care nu au fost evaluati. Pentru lectiile la care au fost evaluati, copiii au obtinut la test un punctaj mediu de 92%, in timp ce pentru lectiile la care nu au fost evaluati in fiecare ora, au obtinut un punctaj mediu de 79%.

3. Somnul ca partener de studiu. Tot mai multi specialisti recomanda momentele de relaxare si de somn in pauzele de invatare. Dupa ce a memorat si parcurs un anumit material, este important sa existe o perioada in care copilul doarme. In acest mod, continutul invatarii va intra in memoria de lunga durata.

4. Reformularea definitiilor ajuta la retinerea lor. In plus, este bine ca informatiile noi sa fie legate de informatiile vechi sau sa fie gasite analogii intre ideile noi si cele vechi. Astfel, ii va fi mult mai usor sa isi reaminteasca materia ulterior.

5. Intrebarea “De ce?” ii ajuta pe copii sa inteleaga si sa retina. Recomanda-i ca atunci cand invata lucruri noi, sa se intrebe “De ce?” si sa caute raspunsul – asa va fi sigur ca a invatat si a inteles cu adevarat.

De asemenea, este util sa ii vorbesti adolescentului despre propria capacitate de invatare si despre schimbarile care au loc in creier in adolescenta, pentru a-l ajuta sa fie mai constient in eforturile de invatare.

De un real ajutor ii va fi si platforma educationala ExamenulTau.ro Stiai ca 70% dintre utilizatorii acesteia au obtinut cu pana la 2 puncte mai mult la examen, conform unui studiu intern realizat de Intuitext? Platforma ExamenulTau.ro contine 100% din programa de examen, aprobata de Ministerul Invatamantului, structurata in sectiuni de invatare, recapitulare, exersare, testare, autoevaluare si simulare de examen pe subiectele de la examenele nationale trecute.

Adolescentul tau cum reuseste sa invete eficient?

Citeste si:

Schimba mentalitatea copilului, pentru rezultate mai bune la scoala

Cum il incurajezi pe copil sa puna mai multe intrebari

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    giopu    19.03.2016 - 13:06
    drept totui drept

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe