characters characters

Cum se realizeaza o harta conceptuala?

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 august 2013    |   32132 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

harta conceptuala
Harta conceptuala este o modalitate de organizare logica a informatiilor, evidentiind relatiile dintre diverse concepte si idei. De asemenea, o harta conceptuala reprezinta si o expresie a felului in care mintea noastra organizeaza si asimilieaza informatiile.

Utilitatea hartii conceptuale consta in faptul ca cel care invata poate avea o viziune de ansamblu asupra informatiilor si poate sa isi dea seama ce anume stapaneste si ce anume nu stie inca.


Iata cateva caracteristici ale acesteia:

  • Este o reprezentare grafica a componentelor unui proces sau concept, precum si a relatiilor dintre ele
  • Informatiile dintr-o lectie sau un text se organizeaza in jurul unor termeni cheie
  • Prezentarea schematizata a cunostintelor ajuta la o mai buna structurare a lor, precum si la o consolidare mult mai eficienta a acestora
  • Utilizarea ei faciliteaza memorarea mai rapida si mai eficienta a informatiei
  • Poate fi folosita pentru orice disciplina, dar si pentru a rezolva probleme din viata de zi cu zi
  • Se folosesc forme de ciorchine pentru reprezentare, casute sau cercuri, intr-o modalitate ierarhizata
  • Sagetile dintre casute sunt utilizate frecvent pentru a indica tipul de relatie existenta intre componente (determinare, relationare etc.)
  • Faciliteaza dezvoltarea gandirii logice si a abilitatilor de invatare

Care sunt pasii in realizarea unei harti conceptuale? Iata ce ii poti spune copilului despre cum se realizeaza o harta conceptuala:

1. Faza de brainstorming. Gandeste-te la cateva idei, cuvinte, propozitii care au legatura cu subiectul pentru care esti nevoit sa faci o harta conceptuala. Spre exemplu, daca esti nevoit sa faci o alegere privind scoala de vara la care ai putea sa mergi in aceasta vacanta poti sa faci un brainstorming cu privire la ce ti-ai dori sa-ti ofere o saptamana petrecuta intr-un mod organizat, intr-un loc aparte si in care sa ti se ofere o serie de cunostinte. Ce ti-ar placea? Pe ce tema? Care e domeniul tau preferat? In ce zona ti-ar placea sa mergi? Daca esti in impas pentru realizarea temei de vacanta, de exemplu la romana ai de scris o compunere, porneste de la cerinta si toate ideile si gandurile care-ti vin in minte citind cerinta. Noteaza-la pe toate, pe hartie, in ordine aleatoare, fara a le ierarhiza. Pur si simplu, scrie-le.


2. Faza de organizare.
Noteaza inca o data ideile din faza de brainstorming, insa mai structurat si rezumat, sub forma unor idei ori sintagme cheie. Imprastie-le pe o foaie de hartie, insa cu spatii intre ele pentru a le putea citi cu mai mare usurinta. Apoi incearca sa le grupezi dupe diverse criterii: importanta, relevanta, costuri-beneficii, utilitate, grad de realizare etc. Vei obtine in acest fel grupe si subgrupe de informatie si vei reusi sa le elimini pe cele care nu-ti sunt de prea mare folos. Daca ti se pare ca ai uitat unele aspecte prvind acest subiect, adauga-le, iar daca vrei sa mai realizezi o noua grupa sau subgrupa,  simte-te liber sa faci modificarile de rigoare.


3. Faza de asezare in pagina.
Conteaza destul de mult aspectul de organizare si aranjare in pagina pentru ca atunci cand arunci o simpla privire asupra foii sa-ti dai seama cu usurinta despre ce este vorba. Atat persoana care a creat harta conceptuala, cat si o alta persoana care nu stie despre ce e vorba trebuie sa inteleaga ierarhizarea si legaturile dintre concepte. Gandeste-te care este elementul cheie si aseaza-l fie in  partea de sus a paginii, fie la mijloc. Inglobeaza-l intr-un dreptunghi sau cerc, dupa care aseaza in jurul lui, in functie de relatiile existente cu celelalte concepte, cuvintele ori sintagmele din grupurile si subgrupurile formate in faza de organizare. Scrie-le pe aceeasi linie daca e vorba de relatie simetrica sau echivalenta si unele sub altele in caz de influenta sau determinare. Poti sa folosesti culori diferite pentru elementele cheie si restul componentelor. In acest fel le vei observa dupa criteriul importanta si relevanta. Inca poti sa modifici asezarea in pagina, dupa cum crezi tu ca ti-ar fi mai util.


4. Faza de legatura
continua faza anterioara prin fixarea relatiilor de legatura dintre elemente. Ai grija sa scoti in evidenta conceptul cheie si relatiile pe care le are in interiorul hartii conceptuale. Foloseste sagetiile unidirectionale sau bidirectionale, arce intre concepte (in cazul in care unul dintre componentele finale se leaga direct de cuvantul cheie din susul paginii, poti trasa un arc cu rolul de a sublinia aceasta relatie, in afara intregii scheme, pe margine), dupa caz.


5. Faza de finalizare
a hartii conceptuale consta in a oferi o imagine de ansamblu si de a detalia aspectul acesteia. Gandeste-te la un titlu, foloseste caractere italic sau boldate prin care sa evidentiezi anumite lucruri, elimina eventualele greseli. Arunca o ultima privire asupra ei, de la distanta si pune-te in locul unei alte persoane care nu stie nimic despre subiect. Daca citeste harta conceptuala pe care ai creat-o, va intelege ceea ce ai expus, elementele importante, relatiile dintre ele? In cazul in care ai raspuns afirmativ, inseamna ca ai facut o treaba buna.


Hartile conceptuale sunt foarte importante pentru ca antreneaza o serie de functii ale creierului si il ajuta pe copil sa-si formeze o gandire logica, in orice disciplina sau domeniu. Ea presupune si operatii de analiza, identificare a semnificatiei conceptelor (prin procedura de ierarhizare), comparatii, clasificari si rationamente. 

 

Recomandarile tale
Tu ce parere ai despre hartile conceptuale? Copilul tau obisnuieste sa le foloseasca? Asteptam raspunsurile tale.


*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Jamal    31.07.2018 - 19:14
    O mare tâmpenie menita sa complice procesul de învățare.
  • camelia vition
    camelia vition    27.11.2014 - 09:12
    am de realizat o harta mentala/conceptuala despre un autor, cum procedez?