characters characters

Ce stiu adolescentii despre Uniunea Europeana

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 martie 2011    |   3020 vizualizări

Varsta: 2 - 3 ani.

ce stiu adolescentii despre U.E.Iti propunem sa discuti impreuna cu copilul tau despre Uniunea Europeana si din alte perspective, nu doar din cea istorica, asa cum este invatat la scoala. Ocupa-te sa-l informezi si sa-l educi referitor la cat mai multe dintre domeniiile in care U.E. actioneaza in tarile membre.


1. Vorbeste-i copilului despre politicile si reformele propuse de catre Uniunea Europeana. Iata cateva dintre directiile in care actioneaza politicile Uniunii europene: sprijinirea unei societati bazate pe cunoastere, asigurarea libertatii, sigurantei si dreptatii, deschiderea politicii comerciale, protectia consumatorilor, incurajarea competitivitatii economiei europene.

2. Sugereaza-i sa faca voluntariat in cadrul unor ONG-uri care au acelasi obiective ca si cele pentru care au fost demarata actiuni in Uniunea Europeana. Domenii in care poate sa se implice copilul tau sunt lupta impotriva saraciei, imbunatatirea calitatii vietii varstnicilor din caminele de batrani, combaterea violentei in randul elevilor.

3. Propune-i sa se implice in evenimentele organizate in toate tarile din Uniunea Europeana. De exemplu, in fiecare an, este sarbatorita Saptamana Mobilitatii Europene (intre 16-22 Septembrie), perioada in care sunt organizate evenimente de promovare a mijloacelor de transport neconventionale sau nepoluante. Mai multe informatii despre aceasta campanie poti afla pe site-ul in limba engleza MobilityWeek.eu.  Un alt eveniment organizat la nivelul Uniunii Europene il reprezinta Saptamana Europeana a Energiei Durabile. In 2011, aceasta va fi sarbatorita intre 11 si 15 Aprilie, cu scopul de a promova si discuta proiecte care propun obtinerea sau cresterea eficientei energiilor regenerabile. Poti afla mai multe despre aceste eveniment pe Eusew.eu 
 
4. Sugereaza-i sa caute informatii despre cum anume a luat nastere Uniunea Europeana. Care sunt cele 6 tari fondatoare si care sunt tarile care au aderat ulterior? Cum s-a schimbat viata cetatenilor de-a lungul timpului avand in vedere reformele care au avut loc in timp?

5. Analizati modificarile produse in Romania odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Cateva schimbari usor de observat: libertatea de a calatori in tarile membre ale Uniunii, posibilitatea angajarii cu drepturi depline in alte tari ale Uniunii, introducerea numarului de urgenta 112, trecerea la sistemul Bologna in cadrul invatamantului superior (durata facultatii de 3 ani si a programului de master de 2 ani) etc.

6. Vorbeste-i despre oportunitatea de a studia in alte tari europene. In multe tari membre ale Uniunii, studiile universitare sunt mai ieftine pentru tinerii europeni decat pentru cei din afara uniunii. De asemenea, exista o serie de burse care se acorda tinerilor din tarile membre ale uniunii. Cautati impreuna mai multe informatii si luati in considerare si aceasta alternativa educationala. Unul dintre cele mai cunoscute programe de finantare a studiilor in alte tari europene este Erasmus. Poti gasi mai multe informatii despre programele care sprijina educatia accesand acest link: Europa.eu .
 
7. Afla mai multe despre institutiile europene. Unde se iau deciziile, cum sunt reprezentate tarile membre si de cine este condusa Uniunea Europeana? Asigura-te ca atat tu, cat si adolescentul tau sunteti informati referitor la aceste subiecte. Poti afla mai multe accesand urmatorul link:  UniuneaEuropeana.sitestudio.org

 
 
Ce stie liceanul tau despre Uniunea Europeana?




Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Uniunea Europeana    21.04.2011 - 15:08
    multumesc si eu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    20.04.2011 - 14:38
    Va multumim pentru informatii. Am actualizat link-urile:)
  • Utilizator Anonim
    Uniunea Europeana    20.04.2011 - 14:22
    noul link al site-ului uniuneaeuropeana.ilive.ro/institutiee este:
    http://uniuneaeuropeana.sitestudio.org/institutiile-uniunii-europene.html
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    06.04.2011 - 10:43
    Consider ca atat parintii, cat si copiii este bine sa se informeze in legatura cu Uniunea Europeana. Acest lucru ii va ajuta sa isi formeze o parere argumentata despre avantajele sau dezavantajele pe care le presupune aderarea noastra la aceasta structura politica.:)
  • Utilizator Anonim
    Ghitescu Teodor    06.04.2011 - 05:37
    Nu-i mai invatati prostii pe copii nostrii. Uniunea Europeana este o structura politica de tip neocolonial, constituita pentru a maximiza profiturile marilor companii si a bancilor private pe seama saracirii relative a populatiei. Nu observati acest lucru de peste 20 de ani, nu numai in Romania ci si in Grecia, Portugalia, Anglia, etc. Nu va spun nimic revoltele studentilor si altor categorii din Anglia impotriva politicilor de austeritate impuse populatiei in timp ce bancile fac profituri uriase? UE implementeaza trei principii ale intereselor elitelor mondial: privatizarea, liberalizarea pietei (pentru a permite speculatiile bancare si economice a marilor companii)si austeritatea! Treziti-va si nu va mai batei joc de copiii nostrii prin politizarea educatiei!

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Activitate artistico-plastica
    Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Activitate artistico-plastica
    29 februarie 2012   

    Iata care sunt abilitatile si informatiile pe care trebuie sa le detina copilul tau la finalul grupei mici, in ceea ce priveste activitatea artistico- plastica. Ritmul de formare a acestor abilitati depinde de dezvoltarea fiecarui copil, precum si de tipul activitatilor organizate la gradinita. Asadar, este bine sa privesti aceste informatii intr-un mod orientativ.

  • Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Educatie muzicala
    Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Educatie muzicala
    28 februarie 2012   

    Copiilor le place in general muzica. Afla ce informatii si abilitati trebuie sa detina un copil la finalul grupi mici, in cadrul domeniului "Educatie muzicala". Priveste aceste informatii intr-un mod orientativ si nu te ingrijora prea tare daca baiatul sau fetita ta inca nu si-au format toate aceste abilitati. In functie de ritmul de dezvoltare si de activitatile organizate la gradinita in grupele urmatoare, copiii recupereaza usor notiunile pe care nu le stapanesc inca.

  • Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Domeniul Om si Societate
    Ce trebuie sa stie copilul in Grupa Mica- Domeniul Om si Societate
    28 februarie 2012   

    Citeste despre ce trebuie sa stie copilul la finalul grupei mici, in domeniul "Om si societate". In cadrul activitatilor din acest domeniu, copilul invata desrep comportamentele acceptabile in grup, despre familie si prieteni si despre modalitati de interactiune sociala.Copiii invata toate aceste lucruri in propriul ritm, asadar nu trebuie sa te ingrijorezi daca vei constata ca cel mic inca nu si-a format toate abilitatile de mai jos.

Mai multe