characters characters

Ce inseamna educatia pozitiva?

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 noiembrie 2011    |   9749 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Ce inseamna educatia pozitivaTi-ar placea ca scoala sa il pregateasca pe copil si pentru viata? Sa il invete, de exemplu, sa aiba o atitudine pozitiva sau cum sa fie fericit?  Astfel de initiative incep sa apara in scoli, cu scopul de a preveni tulburarile si problemele mintale in randul copiilor si adolescentilor, punand in aplicare principiile „educatiei pozitive”.


Ce inseamna educatia pozitiva

Educatia pozitiva se bazeaza pe principiile psihologiei pozitive, care se ocupa de studiul calitatilor si virtutilor care ii ajuta pe oameni sa evolueze pozitiv, sa se dezvolte si sa duca o viata fericita. Deoarece aceste calitati se formeaza inca din copilarie, a aparut conceptul de educatie pozitiva, in incercarea de a imbina rolul scolii de a transmite copiilor cunostinte cu acela de a forma competente de viata.  

In Australia exista o scoala in care principiile educatiei pozitive sunt puse in practica in fiecare zi, Geelong Grammar School.

Printre activitatile pe care educatia pozitiva le recomanda se numara identificarea si dezvoltarea punctelor forte, incurajarea recunostintei in relatiile cu cei din jur si vizualizarea celui mai bun „eu” posibil.

De asemenea, au fost identificate cele mai apreciate saisprezece trasaturi de caracter pe plan mondial- printre ele se numara onestitatea, loialitatea, perseverenta, creativitatea, bunatatea, intelepciunea, curajul si corectitudinea. Copiii sunt invatati sa identifice care dintre aceste trasaturi ii caracterizeaza in mai mare masura si sunt incurajati sa le aplice in viata de zi cu zi in mod constient.

Cum aplici principiile educatiei pozitive in relatia cu copilul?

 
1. Invata-l sa accepte esecurile si sa le priveasca drept experiente din care poate sa invete. Analizeaza impreuna cu cel mic, gandurile si comportamentele, situatiile in care au avut parte de esec si identifica impreuna cu el modalitati diferite prin care, la o data viitoare, sa nu se mai repete esecul.

2. Invata-l ce inseamna recunostinta si ajuta-l sa isi manifeste recunostinta cat mai frecvent.
Il poti ajuta sa multumeasca unui coleg care i-a dat lectile pentru ziua in care a lipsit de la scoala sau puteti face impreuna liste cu lucrurile pentru care sunteti recunoscatori si cu persoanele carora le datorati multumiri. Gasiti apoi modalitati prin care sa va exprimati recunostinta fata de acestea.

3. Descoperiti „ce a mers bine azi”. Exercitiul urmator s-a dovedit eficient in cresterea nivelului de multumire de sine. Il poti realiza impreuna cu copilul tau in fiecare zi, pe o perioada mai lunga de timp (doua-trei saptamani) si apoi ne poti spune daca a avut vreun efect asupra starii voastre de spirit. Este simplu: la finalul zilei, scrieti fiecare trei lucruri bune care s-au intamplat in ziua respectiva. Puteti folosi fiecare un carnetel sau o agenda pentru va reaminti de fiecare data cand va simtiti mai tristi ca exista in viata voastra si lucruri bune. O alta modalitate de a realiza acest exercitiu este sa il intrebi pe copil in fiecare seara ce a mers bine in ziua respectiva. Poate fi vorba de lucruri banale, pornind de la faptul ca cineva v-a permis sa ocupati loc pe scaun in mijloc de transport in comun, la faptul ca ati fost avansat in grad la serviciu, de la faptul ca a primit un calificativ bun la scoala si i-a zambit colegul de clasa. Toate acestea sunt lucruri si evenimente pozitive, iar reamintirea lor va va ajuta sa mergeti la somn impacati cu voi insiva.

4. Invata-l o parte din valorile existente si ajuta-l sa si le dezvolte. Pentru asta exemplifica-i valorile morale, invata-l despre curaj  si sinceritate, corectitudine  si iertare.

5. Vorbeste-i copilului despre cele trei concepte care stau la baza fericirii (din perspectiva psihologiei pozitive):
- emotiile pozitive
- experienta de flow
- sensul vietii

Emotiile pozitive sunt caracteristice situatiilor in care de exemplu, faci o activitate placuta, te relaxezi sau esti in compania unor persoane placute.

Experienta de flow apare in situatiile in care esti cufundat intr-o activitate de care esti pasionat si pe care o faci cu usurinta. Dansatorii, pictorii, scriitorii sau muzicienii descriu aceasta experienta ca una in care timpul se opreste in loc, atentia lor este concentrata complet asupra a ceea ce fac, iar lumea din jur „dispare”. Persoanele care au astfel de experiente frecvent sunt mai fericite. Asadar,  este bine sa il incurajezi pe copil sa realizeze activitatile care il pasioneaza.

Sensul sau scopul vietii. In timp ce emotiile pozitive si experienta de flow pot fi traite in cadrul preocuparilor personale, sensul vietii presupune a dedica si a folosi calitatile personale pentru a ajuta la atingerea unui scop mai inalt (social, de cunoastere, de ajutorare a altor persoane etc.). Descoperirea sensului vietii ii ajuta pe oameni sa evite sentimentul inutilitatii sau al disperarii si ii motiveaza sa isi dezvolte calitatile personale. 

Ai dori ca fiul sau fiica ta sa beneficieze de programe care aplica educatia pozitiva in scoala sa?

Afla mai multe despre programele de educatie pozitive din articolele de mai jos:
Domeniile educatiei pozitive
Ce trasaturi de caracter dezvolta educatia pozitiva

Comentează:
8 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    andreia    17.11.2012 - 15:19
    D-na Gabi, d-na Corina.. ce te faci cand in provincie vine un copil din capitala (crescut de mama care este psiholog)si nu se adapteaza ROI (regulament de ordine interioara)? Mama il sustine in tot cea ce face pozitiv sau de cele mai multe ori negativ.
  • Utilizator Anonim
    mihaela p    16.11.2012 - 04:41
    Si eu incerc sa merg dupa aceleasi principii.Le spun parintilor sa nu-i intrebe pe copii acasa : Ce calificative au luat? ci: Ce ti-a placut azi la scoala? Ce ai fi schimbat azi ?... Si obtin mai multe informatii decat rastitul :vezi ti-am zis eu ca nu iei nota mare?
    Si rezultatele sunt mai bune!
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    05.02.2012 - 22:35
    @Gabi: Educatia incepe acasa, unde se pun bazele dezvoltarii copilului, iar scoala continua acest proces educativ. Educatia pozitiva cu siguranta il ajuta pe copil sa isi dezvolte o personalitate armonioasa, si in scoli s-au facut pasi spre acest tip de educatie. Exista numeroase cursuri de formare continua pe care cadrele didactice le parcurg si care sunt centrate tocmai pe acest tip de educatie. Inceputul, cred eu, a fost facut, si stilul invechit de care amintiti dvs. va fi treptat inlocuit cu acest suflu nou.
  • Utilizator Anonim
    Gabi    01.02.2012 - 09:07
    Ce faci cand aplici o educatie pozitiva acasa,iar la scoala copilul este amenintat si educat dupa alte principiile de acum 10,20 ani.Cand li se va cere cadrelor didactice sa stie si sa practice acest stil de educatie.Cei mai multi o considera educatie de ,,fite".Vreau sa vad cate cadre didactice le cer itr-o zi copiilor sa fie sinceri,buni si sa aplice aceste principii.La unele scoli particulare avem parte tot de cadre didactice de la stat,li se cere vechime,unde sa o faca? Aceleasi mentalitati deci!
  • Utilizator Anonim
    Mihaela    28.01.2012 - 14:27
    Buna ziua! E foate frumos, foarte bine, dar unde si cine aplica aceste metode????! Poate la o scoala particulara, dar cu ce costuri? La scoala de stat.....,
  • Utilizator Anonim
    mihaela    01.01.2012 - 11:15
    articolul e super!!!!!!
  • avram olimpia
    avram olimpia    15.12.2011 - 16:47
    eu am mai exersat cu baietelul meu iar in plus cand ziua nu decursese asa cum iar fi placut il rugam sa descrie ziua asa cum ar fi fost pe placul lui iar mai apoi vizualiza ziua urmatoare in care se simtea perfect1
  • Corina Diana Teleagă
    Corina Diana Teleagă    01.12.2011 - 18:59
    M-a uns la inimă acest articol. Mâine îl voi prezenta părinților elevilor mei. Sper să deschid un drum...
    Ar trebui ca noi toți să încercăm să ajungem la mintea copilului prin sufletul său.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe