Invata-l sa ajute
Suntem centrati pe propria persoana pentru ca altfel nu am rezista: “viata este o lupta in care castiga cel mai bun”, “e bine sa fii prieten, insa pana la o limita”, “chiar si cel mai bun prieten iti poate deveni dusman” etc. Toate acestea sunt idei cu care am crescut si in spiritul carora am fost educati. Insa adevarul este ca, pentru a putea rezista vietii si pentru a ne putea descurca intr-o comunitate e nevoie sa stim ce inseamna ajutorarea, empatia, comunicarea si colaborarea.
Noi iti oferim cateva idei despre cum ai putea sa-l inveti pe cel mic sa ofere ajutor celor care au nevoie:
1. Incepe de la cele mai mici varste. Ai prin casa tot felul de jucarii, intr-o stare nu tocmai buna, cu care oricum nu se mai joaca? Cere-i ajutorul pentru a le strange si apoi a le darui altor copii, de la un centru de plasament, copii neajutorati pe fata carora poti sa aduci un zambet.
2. Introdu-l intr-un grup/ asociatie/ ONG care are ca si scop principal activitati pentru persoanele cu nevoi speciale. Nu trebuie sa te gandesti ca ar putea sa-i dauneze ori ca e prea devreme pentru a-l confrunta si cu lucruri mai putin placute. Din contra, il ajuta sa aprecieze inca de mic valorile umane si sa vada cum e cu adevarat realitatea. Se va adapta mult mai usor la ea si implicit va fi mai pregatit pentru ca mai tarziu sa infrunte problemele ce se vor ivi.
3. Invata-l sa-i respecte pe cei varstnici. Intotdeauna este o idee buna sa-l educi in spiritul respectului si al corectitudinii. Incepand cu elemente de genul: intr-un autobuz intotdeauna cedezi locului unui varstnic, daca ceva ii cade unei persoane din buzunar si tu vezi, ridica si atentioneaza persoana in cauza ca si-a pierdut ceva ori limbajul elevat si atent in momentul in care vorbeste cu cineva mai in varsta. Toate acestea spun mult despre educatia pe care a primit-o inca de mic copil, din sanul familiei.
4. Fii un model pentru copilul tau. Ofera-i exemple in mediul sau apropiat de ajutorare a altora care au nevoie. Daca una dintre vecine nu stie ce sa mai faca de mancare, poti sa-i dai o sugestie si sa ii oferi chiar si una din retetele tale. Chemand-o acasa si oferindu-i o mana de ajutor de fata cu copilul tau, il poti invata sa actioneze si el intr-un mod similar atunci cand e vorba de vreun coleg de scoala etc.
5. Propune-i lecturi de vacanta usoare, despre animalute care se ajuta intre ele sau despre diverse personaje care au nevoie de ajutor si puteri supranaturale pentru a putea trece peste probele din poveste. Aminteste-ti de ajutoarele lui Praslea cel Voinic, de fabulele din copilaria ta sau chiar de poeziile Anei Blandiana pentru copii.
6. Explica-i si invata-l prin a pune in practica valori precum responsabiliatea, cooperarea, spiritul civic, deschiderea spre nou si persoane noi. Asa va “prinde” mai usor ce anume trebuie sa faca pentru a se simti bine si impacat cu el insusi pentru ca a facut ceva ce e util si altora, nu numai lui.
7. Organizeaza acasa la tine sau cu ajutorul invatatoarei un mic atelier de constructii. Din diverse materiale care v-au ramas neutilizate puteti concepe tot felul de obiecte decorative sau inventii pe care apoi sa le prezentati in cadrul unui targ de mestesugarii, la scoala sau intr-un alt context. Expozitia poate fi cu vanzare, iar din banii castigati puteti fie sa cumparati ceva copiilor nevoiasi, fie sa le oferiti mici cadouri.
Recomandarile tale
Noi ti-am oferit o serie de idei despre cum anume sa-ti inveti copilul sa fie un ajutor pentru ceilalti. Tu ce altceva ai mai recomanda parintilor? Asteptam raspunsurile tale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
-
Cum ii invatam pe copii despre solidaritate
Situatiile de criza, precum razboiul, dezastrele naturale sau urgentele medicale, sunt inspaimantatoare pentru copii, dar sunt si momente in care acestia pot intelege mai usor ce inseamna solidaritatea
-
Lipsa recunostintei la copii. Ce se ascunde in spatele ei si cum o putem indrepta
Copiii devin nerecunoscatori atunci cand primesc intotdeauna ce isi doresc, imediat, fara a face diferenta dintre nevoi si dorinte.
Adauga tu primul comentariu: