characters characters

Invata-l pe copil sa reactioneze in caz de cutremur

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 septembrie 2011    |   4123 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Invata-l pe copil sa reactioneze in caz de cutremurPentru ca nu stii niciodata cand se poate intampla si pentru ca nu poti fi alaturi de copilul tau 24 ore din 24, este bine sa ii vorbesti copilului despre cum este bine sa reactioneze daca este surprins de un cutremur.

Ce inseamna un cutremur

Mai intai, este bine sa ii explici copilului cum se produce un cutremur. Scoarta pamantului este alcatuita din placi tectonice care plutesc unele aproape de celelalte. Atunci cand aceste placi tectonice interactioneaza, se creeaza in interior niste unde care determina aparitia vibratiilor si a miscarilor specifice cutremurelor. Atunci cand aceste unde sunt puternice, ele produc ceea ce numim cutremur. Pentru a-l ajuta sa inteleaga mai usor, poti apela la imagini sau materiale video care explica aparitia cutremurelor.

Cum il inveti pe copil sa reactioneze in caz de cutremur


1. Invata-l ce comportamente sa adopte in caz de cutremur.
Daca se afla in casa, se recomanda sa se adaposteasca sub tocul usii, sub grinzile de rezistenta sau sub o masa rezistenta. In asemenea momente este bine sa fie evitate ferestrele, obiectele din sticla, lustrele sau alte obiecte care s-ar putea prabusi.

Invata-l pe copil sa nu paraseasca locuinta decat atunci cand s-a incheiat cutremurul si sa caute ajutorul unui adult.
Pe masura ce ii dai toate aceste informatii, ii poti arata copilului locurile cele mai sigure din casa in care se poate adaposti.

Ce nu este indicat in caz de cutremur?
Nu este deloc indicata fuga pe scari pentru ca acestea sunt printre primele structuri ale cladirii care cedeaza. De asemenea, nu este indicat sa se foloseasca liftul si nu este indicata adapostirea langa peretii exteriori ai cladirii.

In cazul in care in momentul cutremurului, copilul se afla in aer liber, este bine sa il inveti sa se indeparteze de cladiri, sa caute un spatiu liber unde sa ramana pana cand se opreste cutremurul.

In cazul in care va aflati impreuna in masina, este recomandat sa opresti masina cat mai curand, preferabil intr-un loc la distanta de cladiri, copaci sau cabluri de electricitate. Asteptati pana cand cutremurul se incheie si continuati drumul cu grija. Dupa cutremure, este bine sa evitati poduri sau drumuri suspendate.

Ideal este sa aveti pregatita acasa si in masina o trusa cu cateva lucruri esentiale in caz de cutremur: apa, o lanterna, medicamente, pansament, spray pentru dezinfectat. Este bine ca fiecare din casa sa stie unde se afla aceasta trusa si sa cunoasca locul in care asezati actele casei si actele personale. Dupa ce cutremurul s-a incheiat, cautati sa va adresati cat mai repede fortelor de ordine locala (pompieri, politisti, salvarea etc.) pentru a anunta pierderile cauzate si a cere un ajutor in caz de nevoie.

2. Pastreaza calmul.
Este important sa ii vorbesti din timp copilului tau despre un potential cutremur si despre cum o reactie de frica te poate bloca si iti poate pune viata in pericol. Nimeni nu spune ca un cutremur nu infricoseaza sau sperie, insa este deosebit de importanta rectia pe care o avem. Invata-l pe copilul tau ca pastrandu-si calmul, poate depasi multe situatii dificile, inclusiv un cutremur. Cel mai bine il inveti pe copilul tau sa fie calm reactionand la randul tau rational in situatii de urgenta si vorbindu-i despre aceste subiecte pe un ton linistit, fara a-l speria.

I-ai vorbit copilului tau despre modul in care este bine sa reactionam in aceste situatii?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe