characters characters

Invata-l pe copil sa isi tina promisiunile

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 august 2011    |   4240 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Invata-l pe copil sa isi tina promisiunile„Mami, promit sa nu mai mint niciodata!”, „Iti promit ca o sa iti cumparam un catel, daca iti doresti atat de mult, dar mai tarziu, nu acum.”, „Ai cuvantul meu ca mergem in excursie daca iei note bune.” Promisiunile se strecoara cu usurinta in comunicarea dintre parinti si copii, dar si in relatiile copilului cu prietenii si colegii sai. De multe ori, promitem cu usurinta si ne tinem cuvantul cu dificultate. De aceea, este important sa il inveti pe copil de la cele mai mici varste ce inseamna sa isi tina cuvantul.


Cum il poti invata pe copil sa isi tina promisiunile


Vorbeste-i despre ce inseamna o promisiune. Cu siguranta isi aminteste de situatiile in care tu i-ai promis ceva (o excursie, o jucarie dorita) si ti-ai tinut cuvantul. Vorbeste-i despre faptul ca orice promisiune implica o responsabilitate asumata fata de o alta persoana. De aceea, inainte de a promite un anumit lucru cuiva, este bine sa se gandeasca daca poate realiza respectivul lucru, daca ii sta in putinta.

Vorbeste-i despre cum formuleaza o promisiune. „Promit sa nu mai fac asta niciodata!” Multi copiii spun acest lucru parintilor, mai ales daca stiu ca ii asteapta o pedeapsa pentru un comportament gresit. Avem tendinta de a promite orice, atunci cand vrem sa evitam o situatie neplacuta sau ne dorim ceva foarte mult. Invata-l pe copil sa faca promisiuni rezonabile, pe care stie ca le poate tine.

Arata-i care sunt consecintele atunci cand o promisiune nu este indeplinita. Aminteste-i o situatie in care o alta persoana i-a promis un anumit lucru si nu si-a tinut cuvantul. Cel mai probabil, prietenul sau parintele fata de care copilul nu si-a tinut promisiunea se va simti la fel (dezamagit, trist, furios).

Invata-l cum sa se comporte atunci cand nu poate sa iti tina o promisiune. Uneori, chiar daca incercam, nu reusim sa realizam ceea ce am promis. De aceea, este bine sa il inveti pe copil cum sa formuleze o scuza in aceasta situatie si cum sa prezinte motivele pentru care nu a reusit sa isi tina cuvantul. De asemenea, il poti invata pe copil sa caute modakitati prin care sa se revanseze fata de persoana care depindea de el.

Explica-i si care sunt consecintele pozitive ale indeplinirii unei promisiuni: recunostinta, apropierea, increderea si bucuria celeilalte persoane.

Nu promite copilului lucruri pe care nu le poti indeplini. Copilul invata observandu-te si imitandu-te pe tine.  Cel mic isi pierde increderea in tine daca il asiguri ca va primi lucruri pe care nu i le poti da. In plus, invata ca o promisiune nu inseamna mare lucru, pentru ca poate fi incalcata oricand. Acest lucru ii va afecta relatiile cu cei din jur atat in prezent (prieteni de joaca, colegi de clasa), cat si mai tarziu, cand va deveni adult.

 

De ce este bine sa il inveti pe copil sa isi tina promisiunile

-    Il ajuta sa dobandeasca mai multa incredere in el insusi,
-    Il ajuta sa se cunoasca
-    Ii formeaza caracterul
-    Favorizeaza interactiunea cu alte persoane
-    Invata comportamente de socializare si colaborare cu cei cu care interactioneaza
-    Il ajuta sa isi organizeze activitatile
-    Invata despre altruism
-    Invata sa puna accentul si pe importanta emotiilor in viata noastra de zi cu zi
-    Afla ce este empatia ca proces emotional
-    Ii dezvolta increderea in sine, vazand ca, prin eforturile lui, poate face alti oameni fericiti sau impliniti.


Ce ti-a promis copilul tau in ultima vreme Smile?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    25.08.2011 - 14:35
    Educarea copiilor in spiritul bunatatii,respectului fata de semeni , reprezinta o atitudine plina de daruire prin care invatatorul impreuna cu parintii ii vor dezvolta increderea in sine ."Promisiunea data ,datorie curata"!,acest lucru trebuie argumentat si demonstrat atat de parintii copilului cat si de catre invatator;daca nu-ti tii promisiunile ca parinte ce-i poti cere copilului? Deschiderea catre socializare, interactionare este libera daca i-am educat respectul si afectiunea fata de toti cei care ne inconjoara, fata de cei bolnavi, de cei cu nevoi speciale, i-am format dorinta de a darui, de a ajuta precum si trairea cu bucurie sincera a momentelor de daruire .Parintii sunt modele pe care copiii, constient sau inconstient, le "vad " cu ochii mintii si le urmeaza.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe