characters characters

Invata-l pe adolescent sa coopereze

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 septembrie 2011    |   4302 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Invata-l pe adolescent sa coopereze”Daca ii spun copilului sa vina sa ma ajute, imi spune ca n-are timp; cand ii cer sa isi scrie temele, se cearta cu mine pentru ca ii impun ce sa faca; daca il intreb cand vine acasa, da semne de nemultumire; daca ii e foame se asteapta sa ii pun eu masa, desi nu coopereaza deloc sa fie totul bine si sa se faca mai repede” (un parinte).

Situatia de mai sus este specifica adolescentilor care nu coopereaza. Un adolescent care nu coopereaza se comporta astfel:
-    deseori il ia pe ”Nu” in brate,
-    foarte greu este convins sa indeplineasca o sarcina ceruta,
-    mereu comenteaza atunci cand e vorba de a face ceva,
-    este deseori nemultumit de situatia in care se afla,
-    se plange frecvent ca nu nu obtine ceea ce isi doreste, desi nu vrea sa depuna niciun efort pentru acest lucru,
-    daca mai are frati sau surori, isi acuza parintii ca el este singurul caruia i se cere ceva de facut, mereu,
-    se plange de fata cu alte persoane ca i se cer prea multe, iar standardele parintilor sunt prea ridicate.

Ce inseamna cooperarea si de ce este ea importanta?
Cooperarea reprezinta unul dintre pilonii constituirii de relatii sociale si de supravietuire intr-un mediu social. Deoarece nu le place sa li se spuna ce au de facut, adolescentii au actioneaza deseori impotriva indemnurilor parintilor de a face curat in camera sau de a-si face lectiile, de exemplu. Persoanele care ajung la maturitate fara a fi invatat sa coopereze cu cei din jur au probleme atat pe plan profesional, cat si personal.

Cum il inveti pe adolescent sa coopereze?

1. Stabileste clar niste reguli care trebuie sa fie respectate de catre toti membrii familiei tale.

2. Ofera idei de solutionare a situatiilor dificile cu care se confrunta copilul tau, dar nu il presa pentru a urma recomandarile tale.

3. Atunci cand adolescentul tau nu stie sa realizeze o anumita activitate, arata-i pasii pe care ar trebui sa-i urmeze, insa nu realiza tu activitatea in locul lui. Important este sa actioneze singur treptat si sa iti ceara parerea din cand in cand. In acest mod, incepe sa invete sa coopereze cu alta persoana.

4. Cand la nivelul familiei va confruntati cu o situatie noua, obisnuieste-i pe toti sa se reuneasca pentru a raspunde la intrebarea: ”Ce am putea sa facem acum? Ce solutii exista? Ce ar trebui sa facem ca sa iesim din impas?”. In acest mod ii arati si copilului tau ca e importanta parerea pe care o are si in acelasi timp ca ii oferi statutul de adult tanar pe care si-l doreste asa de mult.

5. Din cand in cand, schimbati rolul. Atunci cand spre exemplu iti cere o suma de bani, desi nu aveti posibilitatea in momentul respectiv sa i-o oferiti si apar tot felul de reactii din partea copilului, cere-i sa se puna in locul tau: daca ar fi el parintele intr-o astfel de situatie, ce decizie ar lua?

6. Lanseaza oferte dintre care adolescentul tau sa aiba posibilitatea de a alege. Parintii nu reusesc sa coopereze foarte bine cu adolescentii tocmai pentru ca adolescentii se simt incoltiti in a accepta ceea ce parintele impune. Daca li s-ar oferi cateva posibilitati de alegere, iar decizia i-ar apartine, s-ar putea ca gandirea copilului sa fie diferita

7. Incurajeaza-l sa invete impreuna cu un coleg de clasa. Un partener de studiu reprezinta persoana potrivita pentru a-l invata pe copil sa colaboreze. In liceu, multi profesori dau proiecte de grup tocmai in ideea de a-i pune pe adolescenti in situatia de a invata sa lucreze in echipa.

Adolescentul tau stie sa coopereze?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Adolescenti care au schimbat lumea
    Adolescenti care au schimbat lumea
    19 mai 2016   

    Iata cateva exemple de adolescenti cu initiative si povesti impresionante. Asemenea povesti de viata il pot inspira pe adolescentul tau sa isi urmeze interesele si visele, iar pe tine te pot inspira sa ai incredere in potentialul copilului tau:).

  • Activitati care dezvolta abilitatea de lider a copilului
    Activitati care dezvolta abilitatea de lider a copilului
    08 septembrie 2011   

    Unii copii au vizibile inclinatii catre a fi lideri: atrag usor atentia celor din jur, reusesc sa ii convinga si sa ii influenteze si au diverse initiative. Pe de alta parte, alti copii au nevoie de sprijin atunci cand sunt pusi in situatia de a decide sau de a conduce un grup de copii. Ambele categorii de copii beneficiaza de pe urma unor activitati care sa ii ajute sa isi dezvolte abilitatile de lider.

  • Cum sa cresti un lider?
    Cum sa cresti un lider? 1
    07 iulie 2010   

    A fi lider a inceput sa fie un lucru de dorit pentru majoritatea oamenilor. De ce? Pentru ca liderul inseamna acea persoana care poate fi “tradusa” in cateva calitati esentiale si pentru dezvoltarea umana: siguranta si incredere in sine, curaj, spirit de initiativa, autocontrol, independenta, responsabilitate, sprijin, curiozitate, dorinta de invatare si de autoperfectionare etc. E important sa-ti inveti inca de mic copilul sa fie lider, sa-l inveti cum anume sa detina calitatile de mai sus pent

Mai multe