characters characters

Intrebari frecvente ale copiilor; cum le raspunzi?

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iulie 2014    |   2500 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/nate_kate/3564037517/


Copiilor le place la nebunie sa puna intrebari si sa afle raspunsuri, avand o curiozitate naturala. Totusi, deseori trecem prin ipostaza ciudata de a nu sti ce sa le raspundem.  “Nu m-am gandit niciodata la asta.”, “Doamne, cate stiu astia mici!” sunt doar cateva din reactiile parintilor la intrebarile de tip “De ce?” pe care le pun copiii.



Iata care sunt cele mai frecvente intrebari ale copiilor si ce raspunsuri ai putea sa le oferi:


1. De ce au disparut dinozaurii?
Raspuns recomandat: ”Dinozaurii au existat cu multi ani in urma, insa pentru ca planeta noastra a suferit modificari din cauza climei, ei nu au rezistat si au murit, facand loc altor vietuitoare pe Pamant.” Copiii  sunt pasionati de stiinta atunci cand sunt mici, iar tema dinozaurilor poate duce la dezvoltarea altor subiecte precum evolutia oamenilor si a vietii, precum si mediul inconjurator.


2. De ce exista atatea limbi in lume ?
Raspuns pe care poti sa-l oferi copilului: ”Oamenii au trait din timpuri stravechi in grupuri, pe teritoriul acestei planete, iar pentru a se intelege unii cu altii si-au inventat propriul limbaj. Din aceasta cauza, in tari diferite, exista limbi diferite, chiar daca uneori regasim aceleasi cuvinte, insa cu intelesuri diferite.” Copiilor trebuie sa li se explice existenta diferitelor limbi tocmai pentru a nu li se parea ciudat atunci cand aud oameni vorbind diferit in jurul lor. Punand accentul pe culturi si populatii diferite, puteti extinde discutiile voastre, pentru a-l invata lucruri noi. De asemenea, daca observi ca cel mic e curios in acest sens, puteti afla impreuna cum se spune la diverse obiecte in alte limbi, trezindu-i astfel interesul fata de o limba straina.


3. De ce se imbolnavesc oamenii?
Raspuns recomandat: ”Deseori bolile apar din cauza bacteriilor sau virusurilor care intra in organismul nostru si care la un moment dat sunt mai puternici si ne doboara, astfel facandu-si aparitia boala”. In plus, e bine ca in acest moment sa ii faci diferenta copilului intre simple boli, precum raceala sau urticaria si boli grave precum cancerul. De asemenea, poti incepe discutii si despre ce inseamna un stil de viata sanatos, cat de importanta este miscarea si care sunt masurile de igiena pe care ar trebui sa si le ia.


4. De ce prietenii mei au mai multe jucarii decat mine?
Raspuns recomandat: “Fiecare familie decide cum anume foloseste banii pe care ii are. Doar pentru ca unii oameni au mai multe lucruri nu inseamna ca vor fi mai fericiti”. Tot acum poti profita pentru a-i vorbi copilului despre cum trebuie gestionati banii si ce inseamna un buget al familiei. Discutati si despre diferenta dintre dorinta si nevoie.


5. De ce nu pot sa stau la fel de tarziu treaz ca si tine?
Raspuns recomandat: “Copiii sunt intr-un proces de crestere si dezvoltare permanenta. Acum e momentul cand creierul unui om asimileaza tot mai multa informatie, de aceea e nevoie de mai multe ore de somn fata de un adult.” Poti incepe astfel subiecte de conversatie cu cel mic, despre visele pe care le are, cum anume le interpreteaza el si care ii sunt cele mai mari temeri (in aceasta perioada, copiii pot avea cosmaruri pe care nu le inteleg si despre care e bine sa vorbiti).


6. De ce uneori luna se afla pe cer cand e si soarele?
Raspuns recomandat: “Atunci cand luna se roteste in jurul Pamantului, o jumatate de zi se afla in aceeasi parte cu Soarele, in restul timpului aflandu-se in pozitie opusa Soarelui. Cand Luna si Soarele se afla pe aceeasi parte, atunci ambele vor aparea pe cer de-a lungul zilei”. Universul si modul de formare al planetelor sunt subiecte care pot fi abordate in aceste momente.


Indiferent ce intrebari ti-ar pune cel mic, important este sa ii oferi un raspuns potrivit. Daca nu il stii, nu e nicio problema. Ai la indemana numeroase resurse pe care le poti folosi si din care te poti documenta. In plus, orice subiect poate fi dezvoltat si din el pot izvori multe altele despre care puteti discuta.

Care este cea mai ciudata intrebare pe care copilul tau ti-a adresat-o pana acum?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe