characters characters

INTERVIU: Imi doresc un copil care sa mearga cu placere la scoala

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 februarie 2014    |   3456 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

INTERVIU: Imi doresc un copil care sa mearga cu placere la scoalaMarie-Jeanne Faureanu este initiatoare si manager Club TinArt - cursuri pentru copiii intre 4 si 14 ani. Totodata, este mamica a unui baietel de 1 an si 8 luni. In curand va mai primi in familie un membru, iar noi am profitat de ocazia unui timp mai liber pentru a discuta cu ea despre "meseria de parinte".
 


1. Sa cresti frumos un copil este o arta?
Cu un exercitiu de imaginatie, eu una privesc copiii ca pe o forma de lut ce capata contur in mainile si sub ocrotirea, suflul si mangaierea parintilor sai. Fara doar si poate, a creste un copil si a-l face OM, asa cum descrie intr-un mod superb Rudyard Kipling in poezia sa “Daca...”, este ceva autentic, asemenea unei arte.

2. Cum arata fisa ta de post ca mama?
O zi impreuna cu cel mic inseamna un singur lucru: descoperire. Pentru amandoi. Descoperim sunete/cuvinte/gesturi noi zi de zi, cum sa comunicam, cum sa ne jucam impreuna – tot ce inseamna universul unui copil.

3. Auzim des “inainte nu era nevoie de cursuri si carti pentru a creste un copil”. Ce crezi ca s-a schimbat? De ce e mai greu astazi sa fii parinte?
Uneori am impresia ca ne preocupa prea mult zicalele si ne dam prea putin silinta sa petrecem “timp de calitate” cu propriii nostri copii. Daca ar fi sa punctez ceva, este faptul ca ne afundam pe zi ce trece in acest musuroi de furnici grabite si slabite de atata graba, ajungem sa ne identificam cu tot acest haos cotidian, incat ajungem sleiti inapoi la caminele noastre. Cred ca totul trebuie facut cu un echilibru. Fara doar si poate ne dorim sa petrecem timp acasa cu cei mici, dar sa le si asiguram, totodata, si toate conditiile de care au nevoie.
Exact la acest lucru m-am si gandit cand am deschis TinArt, m-am gandit si la parinti: sa ajunga acasa la copiii lor, asa cum asteapta inca de cand pleaca la serviciu de dimineata, fara sa stea cu grija pregatirii lor pentru ziua de maine, ci doar sa se bucure si sa sporeasca acele momente magice. Copiii sunt indrumati de catre noi, metoda abordata este cea apropiata de educatia non-formala, de invatare prin joc, cu drag, nu din obligatie.
Noi propunem studiul oricarei activitati, fie ea curs de muzica, pictura, dans, dezvoltare personala, limbi straine, creativitate prin scris, suscitand interesul celor mici si lasandu-i pe ei sa descopere noul si prin asta sa se descopere.

4. Stiu ca sustii arta, invatarea prin arta in cazul copiilor.
Eu sunt rezultatul “norocos” al unei educatii spartane, axate pe mult studiu si nula atentie catre propriul sine. Abia tarziu, in urma unei intorsaturi a sortii, am ajuns sa ma descopar – dincolo de fraze retinute pe de rost, fragmente si poezii autodictate. Invatatura, cu precadere lectura, a fost pentru mine o corvoada de care imi era imposibil sa scap. Apoi – dupa momentul alfa - a devenit o delectare. Odata ce m-am descoperit (pe mine, copilul cu potential, ager, spontan si optimist) am inceput sa descopar tot ceea ce ma inconjura – iar totul a inceput sa ma oglindeasca, intr-un mod MAGIC. Asta incerc prin TinArt. Sa “educam” parintii, mai intai, aratandu-le intocmai aceste lucruri, iar apoi sa ii bucuram pe copii prin descoperirea sau deslusirea propriei lor minuni din interior. Iar aceasta descoperire se face, da, prin “arta” si devine ea insasi izvor de arta. Dar mai multe despre noi, despre TinArt, parintii pot descoperi pe www.tinart.ro si pe Facebook.com/TinArt.

 


5. Un copil armonios astazi, maine un parinte echilibrat? Cat e de adevarat?
Foarte. Daca luam in calcul faptul ca elevii au drept “oglinda” carnetul lor de note (ca tot mentionam “vorbe de duh”), asa au parintii drept oglinda proprii copii. Eu ma reflect in ceea ce reflecta la randul lui, copilul meu. Eu sunt mainile si mangaierea in care se lasa modelat acel lut despre care vorbeam mai devreme. Orice gest de neglijenta lasa in urma o crapatura care, dupa ani si ani, devine o vulnerabilitate bantuitoare. Da, purtam, ca parinti, o responsabilitate care uneori ne pare mai mult decat putem duce. Dar, cred eu, tocmai constientizarea acestui lucru inseamna ca suntem pe drumul cel bun.

6. Ce sfaturi le-ai da zecilor de mii de parinti din comunitatea SuntParinte.ro?

Nu pot da o reteta general valabila, dar eu una imi doresc un copil care sa priveasca tehnologia ca pe un accesoriu, nu ca pe o necesitate vitala. Imi doresc un copil care sa nu aiba hibe sau excese. Imi doresc un copil cu principii pe care sa le inteleaga, nu doar sa le preia. Imi doresc un copil implicat si dornic de cunoastere. Imi doresc un copil care sa isi cunoasca puterile si abilitatile. Imi doresc un copil care sa se descurce in situatii extreme. Imi doresc un copil care sa mearga cu placere la scoala unde este menit sa creasca frumos.

8. Cum se poate obtine echilibrul in viata sub toate aspectele: ca parinte, ca profesionist, sot, prieten?
Echilibrul, in opinia mea, este sub toate aspectele – altfel nu ar mai fi echilibru. Iar el se dobandeste lasand ego-ul si asteptarile la o parte, inchizand ochii si respirand adanc, simtind aerul pana in plamani, multumind, redeschizand ochii si lasand viata sa ne petreaca, asa cum stie ea mai bine. Noi suntem UNUL, nu sotie-mama-femeie de afaceri-prietena-colega, ci o singura si simpla fiinta, care primeste clipa de clipa cadoul de a avea mai multe roluri.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe