characters characters

Amalia Enache - „Cred ca nu e posibil un echilibru perfect. O balanta perfecta nu vom gasi, dar alegerile sunt mereu la noi.“

11 iunie 2018    |   1121 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Amalia Enache
De curand am citit in presa ca te vei intoarce la pupitrul Stirilor PRO TV in luna august, cand fiica ta va implini doi ani. Ce ai descoperit in acesti 2 ani despre tine, Amalia?

Am descoperit ca pot sa nu dorm :))) si ca nu simt ca in orice alta parte s-ar petrece ceva mai interesant, ceva ce sa merite mai mult sa fiu eu acolo decat unde e fiica mea.

Esti una dintre mamele moderne care a inteles importanta educatiei emotionale si a sanatatii afective, care isi respecta copilul si ii vorbeste de la egal la egal. Ce beneficii ale acestei abordari ai observat la Alma, fetita ta?

Alma are incredere in ea si in mine, e temerara, stie ce vrea si cum sa exprime asta, este sociabila, saluta cu generozitate oamenii pe strada, stie ca gasim solutii chiar si in momentele mai neplacute, este afectuoasa si are umor. Cred ca acestea sunt marile beneficii ale faptului ca ii vorbesc mereu despre tot ce facem si despre sentimentele noastre.

Dupa ce vei reveni „la birou“, cine va sta cu Alma?

Tot eu :). Programul meu cu munca seara imi permite sa fiu cu ea exact cand e treaza si activa. Am si ajutor pentru restul timpului.

In primii ei ani de viata, Alma a calatorit intre Bucuresti si Rio de Janeiro, descoperind culturile a doua continente foarte diferite. Cum vezi tu educatia ei in viitor? Ce iti doresti pentru ea?

Imi doresc sa se bucure de tot ce are, sa invete mult, sa fie buna si generoasa si sa fie aceeasi partenera grozava de calatorii ca si pana acum.

Apropo de educatie si sisteme de invatamant. Cum e, din acest punct de vedere, Rio de Janeiro fata de Bucuresti si Brazilia fata de Romania?

Brazilia imparte mai categoric, chiar dramatic, clasele sociale, asa incat si educatia de calitate le e accesibila doar celor cu bani. Cu bani multi.

Fiind jurnalista, esti mereu informata si dornica sa transmiti informatia mai departe. E o graba, o stare de fuga permanenta pe care o cunoaste indeaproape orice om de televiziune. Pe de alta parte, copiii au alt ritm si alt timp. De cand esti mama, ai mai slabit putin acceleratia, ti-ai facut darul de a privi lumea prin ochii fetitei tale?

Categoric da si nu e usor. Desi deja cu niste ani inainte sa o am pe Alma eu imi incetinisem ritmul, inca mai invat in fiecare zi de la ea cat de intens poti sa simti de fapt atunci cand nu esti pe fuga. Copilul te indeamna si sa faci lucrurile temeinic, nu doar fara graba.

Cliseul spune ca un copil iti aduce bucurii imense, realitatea ne invata insa ca un copil ne demonstreaza si ce este frica adevarata, viscerala. Cand sunt bolnavi, cand sunt respinsi de alti copii, inima mamei se imputineaza de frica. tie cand ti-a fost cel mai frica de cand esti mama?

Prima intalnire cu fricile mamei am avut-o chiar in sarcina, cand asteptam rezultatele unei analize ce mi-a fost recomandata pentru o minima suspiciune. Dar a fost ceva ce nu pot sa descriu in cuvinte gandul ca ar putea avea o problema de sanatate.

Esti emotionata cand te gandesti la revenirea ta pe sticla?

Nu, de fapt nu am emotii.

Televiziunea reprezinta un mediu cu o uzura emotionala (si fizica uneori) uriasa. Pe de alta parte, maternitatea este, poate, the ultimate job. Esti de acord cu perceptia multor mame ca nu poti avea si cariera si viata personala la cote inalte si ca neaparat una dintre cele doua va avea de suferit?

Cred ca nu e posibil un echilibru perfect. Sunt perioade in care dam mai mult familiei si perioade in care avem de tras mai mult in cariera. Depinde si ce e mai important pentru fiecare. O balanta perfecta nu vom gasi, dar alegerile sunt mereu la noi.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe