INTERVIU: Copiii au nevoie de radacini si aripi
In opinia ta, de ce crezi ca are nevoie un copil pentru a se dezvolta armonios? Pentru a deveni ceea ce unii numesc “copil de succes”?
Se spune ca un copil are nevoie sa primeasca de la parintii sai: radacini si aripi...si recunosc ca este foarte aproape de ceea ce imi doresc sa-i ofer in mod constant fetitei mele. Prin “radacini” intelegand iubire neconditionata si increderea in sine si prin “aripi” curajul – libertatea de a fi ea insasi. Sigur ca pentru o dezvoltare armonioasa a copilului este important sa avem in vedere toate cele 3 dimensiuni: MINTE – TRUP – SUFLET... si sa nu uitam nicio clipa sa fim un bun MODEL pentru copilul nostru.
Ce crezi, esti parinte sau devii, cu fiecare experienta, cu fiecare zi ce trece in aceasta postura?
Cu fiecare zi ce trece ne descoperim si evoluam impreuna in relatia de parinte-copil... evoluam noi ca fiinte in mod individual si este firesc ca si relatiile cu cei din jur si in mod special relatia cu copiii sa “creasca”.
Poarta-ne prin copilaria ta. Ai crescut la oras sau la sat? Ce e diferit in cele 2 lumi?
Copilaria mea inseamna: sat de munte, bunatate in ochi de bunica draga, miros de lemne arse in soba si de iarba proaspat cosita, sunet de talanga a vacilor intoarse de pe magura si susur de rau involburat, gust de mamaliga cu lapte cald si cirese savurate catarata pe crengi. Zic ca-i destul de diferit traiul la sat comparat cu cel la oras – dar fiecare are farmecul sau.
Am descris un pic cum e satul in sufletul meu... despre farmecul orasului (ca sa ramanem in acelasi ton pozitiv si sa vedem momentan partea plina a paharului) as aminti de “aroma” speciala a unui spectacol de teatru, misterul din vizitarea unui muzeu, confortul mai mare a traiului in oras... poate chiar “scurtarea” distantelor calatorind cu metroul.
Calatorie imaginara printre valori. Care ar fi un top al valorilor musai de inserat in educatia unui copil?
O sa enumar doar cateva – primele care-mi vin in minte: increderea in sine; autenticitatea; dragostea de viata, de oameni si de tot ce-i frumos; optimism; perseverenta; responsabilitatea; curajul de a-si exprima sentimente-ganduri-dorinte, daruirea; creativitatea si recunostinta.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum sa reactionezi cand adolescentul te critica
Adolescentii pot deveni extrem de critici fata de parintii lor, pana la punctul lipsei de respect fata de acestia. Cum poti reactiona in aceasta situatie?
-
Intaririle pozitive sau cum folosim recompensele in educatia copiilor
Cand un comportament este imediat urmat de o recompensa, probabilitatea ca respectivul comportament sa se repete va creste.
-
Cand sa ignori comportamentul copilului
In unele situatii, a alege sa nu reactionezi emotional la comportamentele dificile sau neplacute ale copilului este cea mai buna alegere. Iata de ce.
Adauga tu primul comentariu: