characters characters

Antibioticele si imunitatea la copii

Propus de: DoctoritadeCopii.ro   |   05 ianuarie 2018    |   3078 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

imunitatea la copii
Suntem in plin sezon de raceli si infectii, asa ca aceasta postare (precum si cea care va urma) se va referi la… antibiotic! – in acelasi timp un bun prieten si un mare inamic!

Inca din primul an de viata, copiii sunt expusi la multipli factori microbieni (fie bacterii, virusuri sau fungi/ciuperci),  care pot duce la infectii de mai mare sau mai mica amploare.

Inainte de orice doresc sa transmit un mesaj mare importanta:

Aceste infectii sunt un mare aliat al sistemului imun al copilului, antrenandu-l sa devina tot mai puternic si mai adaptat!

Fara aceste infectii, copilul ar fi aproape complet lipsit de aparare pentru contactele infectioase care vor urma!

Pentru ca este o ingrijorare permanenta a parintilor, sa vorbim putin despre IMUNITATE.

Sugarii dispun o imunitate innascuta, formata din:

 • celule imunitare (celulele albe ale singelui, leucocitele, – diferentiate in celule care distrug microbii si celule care produc anticorpi, in urma contactului cu fragmente ale microbilor)
 • anticorpi
 • alte sisteme de protectie, foarte complexe si variate (ceea ce le face greu de investigat in practica) – sistemul complement, peroxidazele, interferonul si alte citokine etc.

Acest sistem imunitar este inca la fel de imatur ca si celelate functii ale organismului copilului – trebuie sa fie educat!

Aceasta educatie rezulta, ca la invatarea unei poezii, din repetitie! Repetarea contactului cu varii „necunoscuti” educa celulele de protectie sa deosebeasca intre adevaratii „dusmani (agenti infectiosi) si „prieteni” sau chiar „membrii ai familiei”!

*Sursa foto: FreeGreatPicture.com


Citeste continuarea articolului pe DoctoritadeCopii.ro


„Sunt medic pediatru de 12 ani. Crezul meu ca medic este sa ajut copiii si pe parintii lor sa gaseasca solutii cat mai naturale la problemele de sanatate cu care s-ar putea intalni. In lipsa acestora, sau daca nu par sa fie eficiente, abordarea mea este una alopata.”

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Sanatatea psihica a copilului
  7 obiceiuri care contribuie la sanatatea psihica a copiilor
  14 iunie 2021   

  Bazele echilibrului emotional si ale sanatatii psihice se construiesc in copilarie, atat in cadrul relatiilor dintre parinte si copil, cat cu ajutorul obiceiurilor care se formeaza in aceasta perioada.

 • Motricitate grosiera
  Exercitii pentru motricitatea grosiera a copiilor 1
  26 mai 2021   

  Joaca fizica este modalitatea principala prin care prescolarii isi dezvolta motricitatea grosiera. Ce inseamna aceasta, de ce este importanta pentru dezvoltarea copiilor si cum o putem incuraja?

 • (P) Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER)
  (P) Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER)
  27 aprilie 2020   

  Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER): “Votul din Parlament care plafoneaza taxa clawback la 15% pentru fabricile din Romania este o corectie necesara pentru ca industria medicamentelor sa aiba viitor, fiind totodata un semnal pozitiv dat de politicieni pentru continuarea investitiilor in extindere tehnologica si pastrarea locurilor de munca in tara”

Mai multe