characters characters

Il lasi pe copil sa mearga la scoala cu tema nefacuta?

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 septembrie 2013    |   4500 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

De multe ori, parintii sunt nevoiti sa petreaca ore in sir in fata manualului si a caietului de clasa, incercand alaturi de copil sa desluseasca misterele unor lectii pe care copilul nu le-a inteles pe deplin la clasa. Copilul poate intra in panica (“Cum sa ma duc la scoala fara tema?!”), parintele la fel, iar conflictul este la un pas distanta. Cat de grav este daca il trimiti pe copil la scoala cu tema nefacuta?


“Pentru invatator, tema trebuie sa fie o oglinda a ceea ce stie copilul, nu a cunostintelor parintelui. De aceea, ar trebui date teme ce nu depasesc puterea de intelegere a copilulul sau, daca o depasesc,  copilul sa aiba curajul sa vina si sa spuna cadrului didactic ce nu a inteles. Abia atunci temele pentru acasa si-au atins scopul, dar la noi s-a format ideea: Cum sa trimit copilul la scoala cu tema nefacuta sau incompleta?!”
(cadru  didactic si parinte)

Raspunsul la aceasta intrebare porneste de la semnificatia temelor pentru parinti si pentru copil si de la relatia cu doamna invatatoare.
  • Exista parinti care prefera sa-i explice copilului notiunile respective, tinand cont mai mult sau mai putin de ceea ce copilul stie deja din clasa; ei vor prefera ca cel mic sa aiba tema corecta si sa o inteleaga.
  • Exista parinti care prefera sa nu intervina si considera ca metodele s-au schimbat si ca este sarcina invatatoarei ce si cum preda; ei vor incerca sa determine copilul sa fie atent in clasa si sa isi aminteasca metodele invatate pentru a reusi sa isi faca temele.
  • Sunt situatii in care parintele nu stie notiunile respective sau nu il poate ajuta pe copil la teme; el va trebui sa-i explice copilului ca fiecare face scoala la randul lui si ca metodele si materiile se schimba. “Nu mai este ca pe vremea mea” este expresia folosita adesea de acest parinte.
  • Exista si situatia in care parintele alege sa faca tema in locul copilului, rezolvand probleme de matematica sau scriind compuneri doar pentru ca a doua zi copilul sa poata prezenta tema la scoala

Asadar, cum procedezi atunci cand nu reusesti sa il ajuti pe copil sa isi faca tema complet?

In primul rand, discuta acest aspect si cu cadrul didactic pentru a afla care este atitudinea fata de temele incomplete, daca le sanctioneaza sau daca, dimpotriva, incurajeaza copiii sa ceara ajutor atunci cand intampina dificultati.

Exista cadre didactice care incurajeaza copiii sa vina si sa intrebe atunci cand nu au reusit sa isi faca temele. Acestea pleaca de la ideea ca este posibil ca notiunea explicata de parinti sa nu fie inteleasa corect de catre copii. plus, doamna invatatoare ii poate explica celui mic lectia pe care nu a inteles-o intr-un mod corespunzator. Aceste cadre didactice privesc tema ca pe o modalitate prin care copilul poate afla ce a inteles si ce nu din ce s-a predat si lucrat in clasa.Exista si cazuri in care cadrele didactice sanctioneaza temele incomplete, fiind privite ca o lipsa de interes pentru invatare.

Inainte de a renunta, incurajeaza-l pe copil sa incerce de mai multe ori sa faca tema. Multi copii renunta dupa cateva minute in care isi dau seama ca nu stiu cum sa rezolve o problema. Progresul in invatare insa cere perseverenta si capacitate de invatare, asadar este esential sa il inveti pe copil sa incerce de mai multe ori inainte de a decide ca nu stie sa isi faca tema.

Daca decizi sa il incurajezi pe copil sa ceara ajutor si lamuriri suplimentare de la cadrul didactic, este bine sa il inveti cum sa faca acest lucru. Este recomandabil sa i se adreseze invatatoarei la inceputul orei, sa ii spuna ce anume nu a inteles din lectia anterioara si care parte a temei i-a adus dificultati, cu rugamintea de a-i mai explica o data notiunile respective.

Din pacate, situatia in care copilul apeleaza la invatator pentru a-i explica inca o data ce n-a inteles sau pentru a-l ajuta sa termine tema este rar intalnita; mult mai frecvent, copilul copiaza in clasa tema de la un coleg. Explica-i ca acest obicei nu il ajuta si ca astfel va acumula lacune in cunostinte, fapt care va atrage dupa sine si note mici.

Atentie!
Cand copilul ramane in urma la invatatura, iar parintele nu il poate ajuta, se poate ajunge la esec scolar. In acest caz, parintele poate solicita scolii un profesor de sprijin, care este un cadru didactic specializat in recuperarea scolara a copiilor cu dificultati si cu tulburari de invatare. Profesorul de sprijin il va ajuta pe copil sa inteleaga conceptele predate si il va ajuta si la efectuarea temelor.

Asadar, este recomandabil ca, atunci cand nu il poti ajuta tu pe copilul tau acasa, sa il incurajezi sa ceara sprijin cadrului didactic deoarece, pana la urma, acesta este motivul pentru care merge la scoala: sa invete si sa inteleaga lucruri noi. Copilul tau a mers vreodata la scoala cu tema nefacuta?

Afla mai multe despre cum il poti ajuta pe copil cu temele pentru acasa din Ghidul Temelor.

Concurs!
Raspunde in sectiunea de comentarii de mai jos la intrebarea „Care a fost ultima poveste citita de copilul tau sau pe care ai citit-o copilului tau?” si poti castiga una dintre cele doua invitatii duble oferite de Teatrul Zurli la piesa Cei trei purcelusi, de pe 5 Octombrie 2013. Piesa are loc in Bucuresti,  la Puzzle Cafe (Calea Victoriei, nr. 155, bl. D1, tronson 6).
Te rugam sa te asiguri ca ai lasat o adresa de email valida, la care te putem contacta .
Concursul se desfasoara in perioada 30 Septembrie – 3 octombrie 2013.
Mult succes!

Comentează:
21 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    popa roxana    04.10.2013 - 08:00
    acum citim povestile clasice, aseara am citit Pisicile Aristocrate
  • Utilizator Anonim
    Luminita Paula    03.10.2013 - 16:10
    Fiul meu are 11 ani, iar ultima carte citita de el a fost "Jurnalul unui pusti"(vol.I), de Jeff Kinney. Este cartea lui preferata si a citit cele sase volume ,pe care le are ,de doua ori .Este topit dupa ele. Alte carti nu il conving prea usor sa le citeasca. Doar daca il obliga temele de la scoala.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    03.10.2013 - 15:05
    Concursul s-a incheiat!:) Castigatorii sunt Marilena si Pufu Erfily. Multumim mult tuturor pentru participare si interes. Va asteptam la urmatoarele concursuri. Castigatorii vor fi contactati pe email.
  • Utilizator Anonim
    Angelica    03.10.2013 - 12:23
    Ultima poveste citita copiilor mei , de 4 si 7 ani, este Cenusareasa, varianta Walt Disney.
  • Utilizator Anonim
    Alina Baluta    03.10.2013 - 09:35
    Baiatul meu are 7 ani si ii place foarte mult sa citeasca. A citit majoritatea volumelor din seria "Jurnalul unui pusti" de Jeff Kinney, iar acum citeste Magic Lilli da scoala peste cap de la Ed. Aramis.
  • Utilizator Anonim
    Grigore Paula    03.10.2013 - 09:18
    Fetita mea cea mica ,are 5,9 ani si suntem in faza ,in care fiecare joaca rolul povestitorului .Atat eu cat si ea trebuie sa redam povesti inventate pe moment sau povesti stiute ,pe care le mai amestecam si facem acest lucru seara la culcare cu mult drag si amuzament .
  • valerie_sp
    valerie_sp    03.10.2013 - 06:17
    Acum 2 seri am citit copiilor mei Alba ca Zapada si cei 7 pitici. O adora!
  • Utilizator Anonim
    vali    03.10.2013 - 06:07
    Acum doua seri am citit copiilor mei Alba ca Zapada si cei 7 pitici. O adora!
  • Utilizator Anonim
    miki    03.10.2013 - 06:02
    Ultima poveste citita fetitei mele (6 ani),a fost Cenusareasa .
    Iar in legatura cu " copilul sa aiba curajul sa vina si sa spuna cadrului didactic ce nu a inteles." ,daca respectivul cadru didactic le insufla copiilor faptul ca tema nu este o corvoada,ci este un mod de a se verifica ei singuri daca au inteles lectia predata, iar nereusita temei are ca urmare dezbaterea in clasa a acesteia,nu sanctionarea,copilullui nu i-ar trebui curaj sa spuna profesorului ca nu a facut tema,ci ar fi,pur si simplu un mod de lucru.Copiii trebuie sa invete sa se evalueze singuri,iar punctele slabe aparute in efectuarea temei de acasa sa fie punctul de plecare al dezbaterilor problemelor la clasa.
    Personal,imi voi incuraja fata sa intrebe orice nu intelege si sa-si spuna parerea personala vis a vis de cunostintele primite.Eu vad scoala ca pe un instrument de dezbatere a cunostintelor aflate,si nu doar o acumulare de cunostinte,evaluate de profesor...In felul acesta ,scoala este mai "distractiva",mai atractiva si mai "aplicata" realitatii inconjuratoare...nu credeti?
  • Utilizator Anonim
    Serban Raluca    03.10.2013 - 05:40
    Am un nazdravan de 5 ani. De la varsta de 1 an am inceput sa-i citesc inainte de somn. Acum isi alege singurel povestile preferate si chiar mi le "citeste".Ultima calatorie pe care am facut-o in lumea povestilor a fost pe taramul uriasilor din "Croitorasul cel viteaz" de Fratii Grimm.
  • Utilizator Anonim
    Alexandra Comsa    02.10.2013 - 19:57
    Acum 2 zilepentru a nu stiu cita oara "Alba ca Zapada si cei 7 pitici"
  • Utilizator Anonim
    angelica riza    02.10.2013 - 14:59
    Ultima poveste citita de fiica mea a fost ”HEIDI”.
  • Utilizator Anonim
    Ana Lugojana    02.10.2013 - 11:13
    Aventurile lui Cepelica, citita cu nerabdare intr-o saptamana.
  • Utilizator Anonim
    Tone Madalina    02.10.2013 - 09:38
    Ultima care citita baiatului meu de8 ani este "ispravile lui Pacala".
  • Utilizator Anonim
    Mihaela    02.10.2013 - 08:58
    Fetita mea a citit ultima data Povestea porcului de Ion Creanga
  • Utilizator Anonim
    Marilena    02.10.2013 - 08:19
    În fiecare seară citim împreună cu multă plăcere din celebrul roman pentru copii al lui Mark Twain "Aventurile lui Tom Sawyer", oprindu-ne la secvenţele savuroase de dialog dintre simpaticele personaje - mătuşa Polly, eroul Tom, neastâmpăratul Huck - şi lămurind expresiile de jargon introduse uneori de scriitor.
    Fetiţa mea are aproape 9 ani şi de curând a reînceput să împrumute cărţi de la biblioteca şcolii. Ultima carte aleasă este "Amintiri din Copilărie" de Ion Creangă, din care citeşte cu bucurie înainte de somnul de după-amiază, împreună cu bunica.
  • Utilizator Anonim
    Pufu Erfily    02.10.2013 - 06:19
    Baietelul meu de 3 ani nu adoarme decat dupa ce i-am citit o poveste pe care o terminam in destul de mult timp deoarece trebuie sa o si "interpretam" gen: de ce a facut asa? dar de ce nu a facut asa? etc. apoi avem un program usor de masaj si gata..nani! Actualmente abordam cartea" Sa citim povesti" Editura GIRASOL (O recomand tuturor parintilor deoarece are poze mari si frumos colorate, dialogurile sunt multe si structurate ca pentru o piesa de teatru si fiecare poveste are precizata varsta copilului la care e recomandatsa o citesti si timpul lecturii)
  • Utilizator Anonim
    Roxana Dumitrascuta    02.10.2013 - 05:47
    Baietelul meu are 8 ani, asa ca s-au inversat un pic rolurile, acum imi citeste el o poveste inainte de culcare:) E drept, nu reuseste sa citeasca o poveste intreaga,daca are prea multe pagini, dar reuseste sa lectureze cel putin 15 min.Ultima carte din care mi-a citit a fost "Robin Hood" de Mauri Kunnas, aparuta la Editura Cartea Copiilor.
  • Utilizator Anonim
    Ana Maria Popovici    02.10.2013 - 05:12
    de cand s-a nascut ii citim o poveste seara, fara povestea de seara parca nu e completa ziua, aseara i-am citit povestea "Der blaue schu", este o carte mai groasa si o citim pe capitole. de obicei copilul alege ce vrea sa-i citim.
  • Utilizator Anonim
    vilmaristul    02.10.2013 - 03:34
    categoric nu,cel putin din punctul meu de vedere
    cu atatea posibilitati la indemana(calculatorul de ex.)
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe